Στην ανάγκη της θέσπισης ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου πλαίσιο για τον εθελοντισμό και τους εθελοντές και της δημιουργίας ενός «Εθνικού Παρατηρητηρίου για τον Εθελοντισμό» με ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, το οποίο θα αναλάβει την καταγραφή των εθελοντικών οργανώσεων, ενώ θα διασυνδέεται με το Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας. αναφέρθηκε η Υπουργός Εργασίας κ. Λούκα Κατσέλη κατά τη σημερινή κοινή συνέντευξη Τύπου στην οποία αναπτύχθηκαν οι προοπτικές ανάδειξης του εθελοντισμού στην ελληνική κοινωνία.

Στη συνέντευξη εκτός από την Υπουργό Εργασίας, συμμετείχαν η Υφυπουργός Εργασίας, Άννα Νταλάρα, ο Γενικός Γραμματέα Νέας Γενιάς, Γιάννος Λιβανός, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Αργύρης Πετρουλάκης, και ο Διευθυντής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα, Λεωνίδας Αντωνακόπουλος.

Η κ. Κατσέλη, αναφέρθηκε στη σημασία που αποκτά ο εθελοντισμός, ιδιαίτερα σε περιόδους δύσκολες για όλο τον κόσμο, λόγω της βιβλικής καταστροφής που επέφερε ο σεισμός και το τσουνάμι στην Ιαπωνία, επεσήμανε ότι ο εθελοντισμός και το κράτος πρέπει να λειτουργούν συμπληρωματικά και τόνισε ότι η εθελοντική εργασία, παρότι είναι εξ ορισμού μη αμειβόμενη, «δεν πρέπει να παρέχεται χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, χωρίς επαρκή προστασία υγιεινής και ασφάλειας ή χωρίς τις άλλες εγγυήσεις του εργατικού δικαίου, προσαρμοσμένες, βέβαια, στην ιδιαιτερότητα της εθελοντικής εργασίας».

Η Υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στη σύνδεση του εθελοντισμού με την πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας και τόνισε ότι με το Σχέδιο Νόμου για την Κοινωνική Οικονομία το οποίο τέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση θα προστεθεί ένα ακόμη όπλο στη μάχη για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ένταξη των ευάλωτων ομάδων στην αγορά εργασίας.

Ως θεμελιώδη μορφή κοινωνικής δράσης σε ένα περιβάλλον οικονομικής και κυρίως αξιακής κρίσης χαρακτήρισε τον εθελοντισμό η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άννα Νταλάρα, η οποία τόνισε ότι οι εθελοντές δεν είναι «λαμπεροί άνθρωποι» αλλά άνθρωποι καθημερινοί με προβλήματα και ανακοίνωσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των νέων πρόκειται να πραγματοποιηθεί φέτος στην Ελλάδα.

Στην ανάγκη δημιουργίας θεσμικού πλαισίου, που θα περιβάλλει τα προγράμματα εθελοντισμού αναφέρθηκε και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ο οποίος μίλησε για τη σημασία που αποδίδει η δημοτική Αρχή στον εθελοντισμό και στα σχέδια δράσης για την ανάδειξή του.

Ο γγ Νέας Γενιάς, Γιάννος Λιβανός, αναφέρθηκε στις δράσεις που έχουν προγραμματισθεί στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού έτους εθελοντισμού, όπως η παραγωγή εκπαιδευτικού και ενημερωτικού υλικού, η διεξαγωγή πανελλαδικής έρευνας με θέμα τον εθελοντισμό, η διοργάνωση ημερίδων και η υποστήριξη δράσεων με κρατικούς φορείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις.