Επίθεση κατά της Ελλάδας όσον αφορά τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών στη χώρα μας, εξαπέλυσε την Τετάρτη ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής του Μονακό και αρμόδιος εισηγητής της Συνέλευσης του Οργανισμού για τα βασανιστήρια και την κακομεταχείριση, Ζαν-Σαρλ Γκαρντέτο.

Ο Γκαρντέτο χαρακτήρισε ως σοβαρό το πρόβλημα που διαμορφώνεται για την Ελλάδα από τις πρόσφατες επικριτικές δηλώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT).

«Όταν η CPT αναγκάζεται να προβεί σε δημόσια δήλωση εναντίον ενός κράτους-μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης, για τις κακές συνθήκες κράτησης μεταναστών και κρατουμένων, υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα», διευκρίνισε ο κ. Γκαρντέτο, τονίζοντας ότι η σχετική επικριτική δήλωση της Επιτροπής κατά της Ελλάδος ήταν η έκτη μέσα στην τελευταία εικοσαετία και η πρώτη που καταφέρεται κατά μιας χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι η CPT είχε πρώτη επικρίνει την Ελλάδα για τις κακές συνθήκες κράτησης μεταναστών και κρατουμένων το 1997, καθώς και στο ότι, οι σχετικές συστάσεις της Επιτροπής προς την Ελλάδα, κατά το 2005, 2006, 2007 και το 2009 αγνοήθηκαν, ο εισηγητής της Συνέλευσης του Οργανισμού για τα βασανιστήρια, υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να λάβει άμεσα μέτρα, για την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, όλων εκείνων, που για διαφορετικούς λόγους, στερούνται της ελευθερίας τους.

Είναι πλέον καιρός, να αντιδράσει η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, σε φαινόμενα κακομεταχείρισης, βασανισμών και κακών συνθηκών κράτησης, καταλήγει ο κ. Γκαρντέτο.