Την απόλυτη αντίθεσή της στην απόφαση της κυβέρνησης για την κατάργηση ή την συγχώνευση σχολικών μονάδων ανά τη χώρα εξέφρασε η Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού κατά τη σημερινή συνεδρίασή της.

Η Πολιτική Γραμματεία σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνεδρίαση αναφέρει ότι ο «νέος σχολικός χάρτης σημαίνει λουκέτο στο 14% των σχολικών μονάδων της χώρας» και προσθέτει ότι για χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες και τις οικογένειες τους το δικαίωμα για δημόσια δωρεάν εκπαίδευση γίνεται δυσβάστακτο βάρος.

Σύμφωνα με τον Συνασπισμό, το Υπουργείο Παιδείας καταργεί σχολεία, περιορίζει και δυσκολεύει την πρόσβαση των μαθητών και μαθητριών στην Δημόσια Εκπαίδευση, αυξάνει την σχολική διαρροή, μειώνει τις θέσεις απασχόλησης των εκπαιδευτικών, συνειδητά επιλέγει την παραπέρα υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας.

Ενδεικτικά αναφέρει ότι «όταν στην Καρδίτσα καταργείται, σε πρώτη φάση, το 44% των Γυμνασίων και Λυκείων, στις Σέρρες το 42,6 %, στην Αττική το 19,1% είναι φανερό ότι τα κριτήρια δεν είναι παιδαγωγικά. Ο «εξορθολογισμός» που επικαλείται το Υπουργείο δεν είναι παρά το φύλλο συκής που συγκαλύπτει μια στενή λογιστική αντίληψη στα πλαίσια της πολιτικής που η κυβέρνηση συνομολόγησε με την τρόικα».

Η Πολιτική Γραμματεία τονίζει ότι η κυβέρνηση προωθεί τις συγχωνεύσεις με μόνο κριτήριο την εξοικονόμηση δαπανών, αδιαφορώντας για τα κοινωνικά και παιδαγωγικά προβλήματα που θα προκαλέσει, αγνοώντας τις έντονες αντιδράσεις της ελληνικής κοινωνίας και την άρνηση της τοπικής αυτοδιοίκησης να συναινέσει στις κυβερνητικές επιλογές. Ο Συνασπισμός ζητά από την κυβέρνηση να ανακαλέσει τις αποφάσεις της.