Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Το απόρρητο έγγραφο της Ελληνικής Αστυνομίας που επικαλέστηκε σε ρεπορτάζ του για τις ελληνικές φυλακές το Associated Press, τα λέει όλα σε μία φράση: «υπάρχει άμεσος κίνδυνος απόδρασης κρατουμένων» λόγω του συνωστισμού στα κρατητήρια και της μειωμένης αστυνόμευσης.

Αποτυπώνονται, έτσι, οι συνθήκες που επικρατούν στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, που καθιστούν τη διαβωση των κρατουμένων απάνθρωπη. Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις στις οποίες 30 άνθρωποι στοιβάζονται σε ένα κελί με κάποιους να κοιμούνται στο πάτωμα.

Ακόμα χειρότερα, υπάρχουν κάποιες εκατοντάδες κρατουμένων που δεν χωράνε σε καμία από τις υπάρχουσες φυλακές και παραμένουν «εγκλωβισμένοι» στα κέντρα μεταγωγών και τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα.

Η κρίση γέμισε τα κελιά

Τα τρία τελευταία χρόνια η κατάσταση βαίνει επί τα χείρω.

Τα στοιχεία που το Μάρτιο του 2013 παρουσίασε ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, το αποδεικνύουν:

Τον Ιανουάριο του 2013 ο αριθμός των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές ανερχόταν στους 12.475, όταν η συνολική χωρητικότητα δεν ξεπερνά τα 9500 άτομα.

Εξ’ αυτών, οι 4.325 ήταν υπόδικοι, 7.875 αλλοδαποί, 557 γυναίκες, 600 ανήλικοι κρατούμενοι, 4.267 για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, 1.025 ισοβίτες, 47 κρατούμενοι για χρέη, 7.463 κατάδικοι με πρόσκαιρη κάθειρξη.

Αυτούς τους ανθρώπους καλούνταν να φυλάσσουν μόλις 1800 σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

Οι άνθρωποι που περίμεναν να βρουν μια θέση σε κάποια φυλακή της χώρας, αλλά δεν «χωρούσαν» και παρέμεναν σε κρατητήρια τμημάτων, ξεπερνούσαν τους 1400.

Όλα αυτά όταν, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα προηγούμενα έτη, το 2012 ο συνολικός αιρθμός των κρατουμένων ήταν 12479 , το 2011 12349 και το 2007, όταν η κρίση δεν υπήρχε ούτε ως μακρινό ενδεχόμενο, μόλις 10370 .

Μοναδικό στοιχείο αισιοδοξίας, η καταμέτρηση του νέου έτους, που θέλει τους κρατούμενους λόγω χρεών μέχρι και το τέλος του 2013 να μειώθηκαν σε μόλις 27 ανθρώπους.

«Για να μπορέσει το Ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα να ανταποκριθεί στην αποστολή του και να λειτουργήσουν οι φυλακές μας ως τόποι βελτίωσης των τροφίμων και προετοιμασίας για την ομαλή επανένταξή τους στην κοινωνία, είναι απαραίτητη η σταδιακή αλλαγή του ιδεολογικού προσανατολισμού του θεσμού, από μέσο άσκησης εξουσίας, σε μέσο σωφρονισμού και επανακοινωνικοποίησης των κρατουμένων» λέει στο newpost ο καθηγητής Εγκληματολογίας Άγγελος Τσιγκρής.

«Στην κατεύθυνση αυτή το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα πρέπει να καταβάλει μια πολύπλευρη προσπάθεια προκειμένου να γίνουν οι φυλακές της χώρας κέντρα πραγματικού σωφρονισμού και όχι τιμωρίας», συνεχίζει, προτείνοντας σχολεία μιας δεύτερης ευκαιρίας για όλους τους κρατούμενους. διαχωρισμό τους κατά ομοειδείς κατηγορίες με βάση το αδίκημα και την ποινή που εκτίουν, σχεδιασμό προγραμμάτων εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης των κρατουμένων σε όλα τα καταστήματα κράτησης.

«Ουρά» εν δυνάμει κρατουμένων σχηματίζουν οι «νεόπτωχοι»

Έντονη ανησυχία υπάρχει και για τον αριθμό των ανθρώπων που κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή με φυλάκιση, λόγω αδυναμίας εξόφλησης των οφειλών τους προς το δημόσιο.

Ένας πρόχειρος υπολογισμός «ανεβάζει» τους υπόδικους για χρέη σε 4500 άτομα.

Ακόμη και το ένα τρίτο αυτών να καταλήξει σε κάποια μορφή προσωποκράτησης, η «βόμβα» των ελληνικών φυλακών θα σκάσει με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Ο κύριος Τσιγκρής, πάντως, επιμένει ότι πρέπει να ενεργοποιηθούν οι διατάξεις του Σωφρονιστικού μας Κώδικα περί επιτροπών κοινωνικής υποστήριξης αποφυλακιζομένων, ημιελεύθερης διαβίωσης κρατουμένων, οργάνωσης εργασίας έξω από τα καταστήματα κράτησης, τμηματικής έκτισης των ποινών και παροχής κοινωφελούς εργασίας.