Σαρωτικές αλλαγές στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Παρασκευής και αναμένεται να σταλεί τη Δευτέρα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και εν συνεχεία στη Βουλή προς ψήφιση.

Στο νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων προβλέπεται η δημιουργία νέου φορέα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με τον ΕΟΠΥΥ να παραμένει ως αγοραστής υπηρεσιών τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.

Δημιουργείται ένας νέος φορέας που θα ονομάζεται ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας), στις αρμοδιότητες το οποίου αναμένεται να τεθούν τα Kέντρα Υγείας και οι Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ. Στον φορέα αυτό θα έχουν πρόσβαση όλοι οι Έλληνες πολίτες και θα παρέχονται υπηρεσίες εξωνοσοκομειακής (πρωτοβάθμιας) φροντίδας.

Τα Κέντρα Υγείας, μαζί με τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ θα υπάγονται πλέον στις Διοικήσεις Υγειονομικών Υπηρεσιών (ΔΥΠΕ).

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τα Κέντρα Υγείας θα μπορούν λειτουργούν επτά ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες το 24ωρο, με την απόφαση ωστόσο να τίθεται στη διακριτική ευχέρεια του διοικητή της εκάστοτε Υγειονομικής Περιφέρειας

Ο νέος φορέας  αναμένεται να λάβει την τελική του μορφή έως το τέλος Ιανουαρίου αφού έως τότε  θα έχει ολοκληρωθεί η μετακίνηση του υγειονομικού, διοικητικού και ιατρικού προσωπικού του ΕΟΠΥΥ στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ).

Ο ΕΟΠΥΥ από τη μεριά του,  θα λειτουργεί πλέον ως ασφαλιστικός οργανισμός Υγείας και θα «αγοράζει» υπηρεσίες (για λογαριασμό των ασφαλισμένων του) από ελεύθερους επαγγελματίες παρόχους (γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα, κλινικές).

Τα βήματα για την πλήρωση των θέσεων στο νέο φορέα

Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία κινητικότητας του προσωπικού του ΕΟΠΥΥ προς τις ΔΥΠΕ, οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης θα παρέχονται στους ασφαλισμένους του Οργανισμού από τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, τα Κέντρα Υγείας και τους συμβεβλημένους γιατρούς.

Μέχρι να μεταφερθούν στις νέες τους θέσεις, τόσο οι γιατροί όσο και οι λοιποί εργαζόμενοι, τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας για έναν μήνα και σύμφωνα με το νομοσχέδιο, στο διάστημα αυτό θα λαμβάνουν τα τρία τέταρτα των αποδοχών τους. 

Ευνοϊκότερη μεταχείριση, δηλαδή θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας για 15 μέρες, θα έχουν συνάδελφοί τους που ανήκουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες (πολύτεκνοι, όσοι έχουν ποσοστό αναπηρία 67% και άνω, όσοι έχουν σύζυγο ή τέκνο με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%, όσοι έχουν σύζυγο ο οποίος επίσης τίθεται σε καθεστώς διαθεσιμότητας κτλ.). 

Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι μεταφέρονται έπειτα από αίτησή τους σε οργανικές θέσεις που συστήνονται στις ΔΥΠΕ

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, μόνιμοι και αορίστου χρόνου, που θα αποφασίσουν να εργαστούν στο ΠΕΔΥ είναι υποχρεωμένοι να κλείσουν τα ιατρεία τους, καθώς θα έχουν πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Επίσης, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι συμβάσεις γιατρών και οδοντιάτρων που δεν είναι μόνιμοι ή αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) και υπογράφηκαν οποτεδήποτε στο παρελθόν παύουν να ισχύουν.

Θεσπίζεται ο οικογενειακός γιατρός

Επίσης, θεσπίζεται ο οικογενειακός γιατρός. Ο συγκεκριμένος θεσμός θα έχει σημαντικό ρόλο στο νέο σύστημα, αφού μαζί με τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας και των πολυϊατρείων θα λειτουργούν σαν φίλτρο των προσερχόμενων περιστατικών ώστε να μη συνωστίζονται άπαντες στα νοσοκομεία. 

Στα τρία αυτά σημεία θα αξιολογούνται τα περιστατικά που χρήζουν ανάγκη περίθαλψης σε νοσοκομείο. Ως οικογενειακοί γιατροί μπορούν να εργαστούν όσοι έχουν είναι γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι. 

Σημειώνεται πως ο κάθε ασφαλισμένος μπορεί να αλλάξει οικογενειακό γιατρό μία φορά το έτος.

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το νομοσχέδιο