Γράφει η Αναστασία Γαλάνη

Συνελήφθη ο πρώην πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, στην Τουρκία, όπως επιβεβαίωσε η ΕΛ.ΑΣ., ο Άγγελος Φιλιππίδης, έπειτα από ένταλμα σύλληψης που είχε εκδόσει η Εισαγγελία, το οποίο τα μεσάνυχτα μετατράπηκε σε διεθνές ένταλμα. Τα τουρκικά δικαστήρια ενέκριναν την έκδοση του Αγγελου Φιλιππίδη, πρώην προέδρου του Ταχυδρομυκού Ταμιευτηρίου. στην Ελλάδα, ο οποιος συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη.

Η εκτέλεση της απόφασης θα ολοκληρωθεί με την αποστολή, από το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης των σχετικών εγγράφων .Η διαδικασία αυτή, λένε οι προξενικές αρχές, μπορεί να κρατήσει από δύο έως 40 μέρες. Στο ενδιάμεσο διάστημα ο κ. Φιλιππίδης θα κρατιέται, πιθανότατα στις φυλακές του Μαλτεπέ, όπου κρατούνται οι  ξένοι υπήκοο.

Η... συνεργασία και ο κοριός

Παρά το γεγονός ότι ο πρώην πρόεδρος του Τ.Τ. με παρεμβάσεις του σε τηλεοπτικές εκπομπές άφησε να εννοηθεί ότι βρίσκεται σε ταξίδι στις ΗΠΑ και θα επιστρέψει μέχρι την Τρίτη στην Αθήνα, οι τουρκικές αρχές παρακολουθήσεων τον εντόπισαν σε ξενοδοχείο στην Κωνσταντινούπολη μέσω του κινητού του τηλεφώνου σε συνεργασία με την Ανιτρομοκρατική και την ΕΥΠ. Ο... κοριός της ΕΛ.ΑΣ. παρακολουθούσε τον κ. Φιλιππίδη λίγες μέρες πριν τη σύλληψη. Η ΕΛ.ΑΣ. γνώριζε ότι ο Άγγελος Φιλιππίδης είχε μεταβεί από τη χώρα μας στην Κωνσταντινούπολη στις 3 Ιανουαρίου όπου και παρέμενε μέχρι τη σύλληψή του.

Έπειτα, η τουρκική αστυνομία μετέβη στο ξενοδοχείο στην πλατεία Ταξίμ και προχώρησε στη σύλληψή του αναμένοντας τα αποτυπώματά του από την ΕΛ.ΑΣ.

Το χρονικό της σύλληψης

Το πρωί του Σαββάτου, οι τουρκικές ενημέρωσαν την ΕΛ.ΑΣ. πως συνέλαβαν άτομο που δείχνει να είναι ο πρώην πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Η Ελληνική Αστυνομία ενημερώθηκε από τις τουρκικές αρχές χτες το βράδυ ότι συνελήφθη άτομο, σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για την εμπλοκή του στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Στη συνέχεια, οι τουρκικές αρχές ζήτησαν στοιχεία μέσω της διεθνούς συνεργασίας προκειμένου να γίνει ταυτοποίηση του συλληφθέντος. Έτσι, ξεκίνησε η διαδικασία της ταυτοποίησης με φωτογραφίες και αποτυπώματα και πιθανότατα την Κυριακή αναμένεται η έκδοσή του στην Ελλάδα. 

Το Προξενείο δεν έχει δεχθεί αίτημα από τον Άγγελο Φιλιππίδη για παροχή οποιασδήποτε βοήθειας.

Τι βρέθηκε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου

Κατά τη σύλληψη βρέθηκαν στην κατοχή του:

 • 311 λίρες Τουρκίας,

 • 5.615 ευρώ,

 • 1.005 λίρες Αγγλίας,

 • 18.090 δολάρια Χονγκ – Κονγκ,

 • 220 φράγκα Ελβετίας,

 • 1.514 δολάρια ΗΠΑ,

 • δύο κινητά τηλέφωνα κι ένα usb 2 GB,

 • μπλοκ επιταγών και κάρτες τραπεζών,

 • άδεια παραμονής στην Ελβετία και άδειες ικανότητας οδήγησης αλλοδαπών Αρχών

 • δύο διαβατήρια ελληνικών Αρχών, εκ των οποίων το ένα είχε λήξει και

 • διάφορα έγγραφα

«Δεν έκρυψα ότι ήμουν στην Τουρκία»

Διαψεύδει ότι ήταν στις ΗΠΑ, πρώην πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Άγγελος Φιλιππίδης, λίγο μετά τη σύλληψή του στην Τουρκία. Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό RealFM, υποστήριξε ότι τα περί ταξιδιού στις ΗΠΑ, ήταν υπόθεση των δημοσιογράφων!

«Είχα ενημερώσει ότι θα έρθω στην Αθήνα τη Δευτέρα το βράδυ. Για κάποιο λόγο με συνέλαβαν και θα έρθω Κυριακή». Ερωτηθείς για το πού έγινε η σύλληψη, ο κ. Φιλιππίδης απάντησε ότι συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη, όπου βρισκόταν όλες αυτές τις μέρες. Πρόσθεσε ότι δεν κρυβόταν στην Τουρκία, αλλά ότι είχε νοικιάσει ξενοδοχείο με το όνομά του και τις κάρτες του.

«Επειδή συνήθως πάω Αμερική, ήταν υπόθεση των δημοσιογράφων ότι πήγα Αμερική. Το ταξίδι μου ήταν στη Μέση Ανατολή, προς Ντουμπάι και Μανίλα και τα ακύρωσα», είπε ο κ. Φιλιππίδης. Ο Άγγελος Φιλιππίδης, δήλωσε ότι δεν είναι σε αστυνομικό τμήμα, αλλά σε χώρο, όπου θα καθοριστεί η διαδικασία επιστροφής του στην Ελλάδα.

Το πόρισμα «φωτιά»

Υπενθυμίζεται ότι το πόρισμα τον εισαγγελέων ήταν κόλαφος για τον κ. Φιλιππίδη και τα επισφαλή δάνεια που έδινε σε επιχειρηματίες καθώς και για εκατομμύρια ευρώ που βρέθηκαν σε λογαριασμούς τους χωρίς να δικαιολογούνται.

Το κατηγορητήριο είναι ιδιαίτερα βαρύ σε βάρος του πρώην προέδρου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Άγγελου Φιλιππίδη με την κ. Παπανδρέου να τονίζει ότι επί των  ημερών του έγιναν δανειοδοτήσεις κατά παρέκκλιση των διαδικασιών που προβλέπονται για την αποφυγή πιστωτικού κινδύνου. 

Παράλληλα, σημειώνει ότι ο πρώην πρόεδρος του Τ.Τ., λειτούργησε καταχρηστικά για να αυξήσει την περιουσία τρίτων και συγκεκριμένα επιχειρηματιών, βλάπτοντας την περιουσία του δημοσίου, ενώ όπως τονίζεται, παραπλάνησε μέλη του ΔΣ του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου προκειμένου να πετύχει την έγκριση της συμμετοχής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στη θυγατρική του ομίλου DEMKO εταιρεία BestLine του Δ. Κοντομηνά. 

Διαβάστε ΕΔΩ το πόρισμα των εισαγγελέων για το Τ.Τ.