Ρολά κατεβάζουν τα μπαρ και οι καφετέριες στον Πύργο Ηλείας σήμερα μετά από την απόφαση των ιδιοκτητών που διαμαρτύρονται για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και την εμφανή όπως τονίζουν μείωση του τζίρου τους.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, αναφέρεται ότι για την εφαρμογή του νόμου θα πρέπει να τεθεί σε προτεραιότητα το δικαίωμα της επιλογής σε κλειστούς χώρος που αποτελούν ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου αναφέρει τα εξής:

«Με δεδομένο, την οικονομική κρίση αφενός αλλά και τις προσπάθειες της κυβέρνησης, σε εξαθλίωση και διάλυση της κοινωνίας αφετέρου, καθώς και την  εφαρμογή του νόμου, για την απαγόρευση του καπνίσματος στα καταστήματα εστίασης και αναψυχής, από τις υπηρεσίες του δήμου και της περιφέρειας, οι επαγγελματίες του κλάδου, με έντονο το συναίσθημα αγανάκτησης και οργής,

Αποφασίσαμε το  24ωρο κλείσιμο των καταστημάτων μας την Πέμπτη 17 Μαρτίου.

* Ζητώντας την άμεση τροποποίηση του νόμου, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είμαστε ενάντια στο νόμο

* Διεκδικώντας το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και αυτοδιαχείρισης των επιχειρήσεων μας

* Διευκρινίζοντας ότι δεν είναι δημόσιοι χώροι, αλλά ιδιωτικές επιχειρήσεις που εξυπηρετούν κοινωνικές ανάγκες, επισημαίνοντας δε ότι δεν είναι κλειστό επάγγελμα

* Απαιτώντας από τους πολιτικούς να πάρουν τώρα θέση και να προσδιορίσουν τη στάση τους».

Στα πλαίσια της κινητοποίησής τους οι καταστηματάρχες έχουν προγραμματίσει και εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης.

Συγκεκριμένα, από τις 10 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι και από 7 έως 10μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Πύργου, όπου εκπρόσωποι του συλλόγου θα μοιράζουν πληροφοριακό υλικό και θα προσφέρουν δωρεάν καφέ.

Επίσης θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και καθιστική διαμαρτυρία μπροστά στο δημαρχείο της πόλης,  από τις 19:00 έως αργά το βράδυ.

Κατά τη διάρκεια της βραδινής διαμαρτυρίας θα υπάρξει συσκότιση και θα ανάψουν 3.000 κεριά.