Από τη Γωγώ Κυριαζή

Mε μαζικές αποχές απο τα μαθήματα και καταλήψεις αντιδρούν μαθητές και εκπαιδευτικοί στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Eίναι χαρακτηριστικό πως σχεδόν σε κάθε νομό της χώρας, από τα αστικά κέντρα μέχρι μικρά χωριά, υπάρχουν σχολεία υπό κατάληψη, με την υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, ωστόσο, να δείχνει ανυποχώρητη και να επιμένει στην εφαρμογή του σχολικού "Καλλικράτη".

Aπό την άλλη πλευρά, εκατοντάδες μαθητές απέχουν ήδη από τα μαθήματα τους και και μάλιστα με την ανοχή και τη συμπαράσταση των γονέων τους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι διαμαρτυρίες λαμβάνουν και άλλες μορφές, όπως αποκλεισμούς δρόμων και καταλήψεις διοδίων.

Αναλυτικά:

Στην Αττική, σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε αποχή ή σε κατάληψη βρίσκονται τα σχολεία: Γυμνάσιο Κουβαρά, 22ο Γυμνάσιο Αθήνας, 61 ΓΕΛ Αθήνας, 9ο και 12ο Γυμνάσιο Ιλίου, 5ο Εσπερινό Γυμνάσιο Αθήνας, 5ο Εσπερινό ΓΕΛ Αθήνας.

Στη Θεσσαλονίκη, έντονες αντιδράσεις έχουν δημιουργηθεί για τη συγχώνευση του 2ου Γενικού λυκείου Θεσσαλονίκης στην οδό Ικτίνου και τη συγχώνευση του 2ου Γυμνάσιου Δήμου Αμπελοκήπων - Μενεμένης, με τα εν λόγω σχολεία να τελούν υπό κατάληψη.

Για την συγχώνευση του 12ου και του 22ου Γυμανσίου Πάτρας αντιδράει η Α' ΕΛΜΕ Αχαϊας πραγματοποιώντας συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή στις 12:30, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκαπίδευσης που βρίσκεται στην οδό Ακτή Δημαίων.

Με ανακοίνωσή τους οι μαθητές και οι καθηγητές του Εσπερινού Γυμνασίου-Λυκείου στη Σκάλα Λακωνίας αντιδρούν στο κλείσιμο του σχολείου τους και ζητούν επανεξέταση της απόφασης για κατάργηση της Σχολικής μονάδας.

Με μαύρες σημαίες και καταλήψεις υποδέχτηκαν τις αποφάσεις της υπουργού τα καταργούμενα σχολεία σε Ηλεία και Μεσσηνία με τους τοπικούς φορείς να καλούν τους πολίτες σε διαμαρτυρία διαρκείας.

Με κινητοποιήσεις απειλούν και οι γονείς των σχολείων της Καβάλας οι οποίοι προέβησαν την Τετάρτη σε συμβολική κατάληψη του δημοτικού σχολείου στο Πολύστυλο, αντιδρώντας στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας να καταργήσει το σχολείο του χωριού μαζί με αυτά του Δάτου και της Λυδίας.

Κάλεσμα στους πολίτες των Γρεβενών να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που πραγματοποιείται σήμερα απηύθυνε ο δήμαρχος Γρεβενών, Δημοσθένης Κουπτσίδης. Ο κ. Κουπτσίδης επισήμανε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι η απόφαση του υπουργείου Παιδείας για κατάργηση και συγχώνευση σχολείων στα όρια του δήμου έρχεται σε αντίθεση με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, της Δημοτικής Επιτροπής Αγώνα κατά των συγχωνεύσεων σχολείων και των φορέων και της τοπικής κοινωνίας.

Αποχή των μαθητών από όλες τις σχολικές μονάδες της δημοτικής ενότητας Κολινδρού Κατερίνης αποφάσισαν ο δήμαρχος Πύδνας - Κολινδρού, το συμβούλιο της δημοτικής Κοινότητας Κολινδρού και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη συγχώνευση του Γενικού Λυκείου της συγκεκριμένης περιοχής με αυτό του Αιγινίου.

Αναβρασμός επικρατεί για το ίδιο θέμα και στη πόλη της Φιλιππιάδας μετά την ανακοίνωση της συνένωσης των δύο γυμνασίων της περιοχής καθώς και σχολείων της πρωτοβάθμιας.

Mε καταλήψεις δρόμων, αντέδρασαν χθες μαθητές και εκπαιδευτικοί στις συγχωνεύσεις σχολείων στο δήμο Τεμπιών Λάρισας.

Για δεύτερη ημέρα οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Μικροθηβών πραγματοποίησαν κατάληψη στο σχολείο, το οποίο συγχωνεύεται με το 1ο Δ.Σ. Ν. Αγχιάλου. Οι μαθητές έχουν τη στήριξη της Επιτροπής Γονέων του σχολείου, ενώ υπό κατάληψη όμως τελούν και οι Λυκειακές τάξεις Ευξεινούπολης και Πτελεού.

Οργισμένοι με την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας είναι οι γονείς και οι κάτοικοι σε πολλές περιοχές της Μαγνησίας. Στη τοπική κοινότητα Περιβλέπτου, οι φορείς απειλούν με συνεχείς κινητοποιήσεις καθώς όπως υποστηρίζουν το σχολείο εξυπηρετεί τα χωριά του Αγίου Δημητρίου, της Κοκκίνας αλλά και του Ελευθεροχωρίου και της Αργιθέας και είναι άδικο να συγχωνευτεί. Ταυτόχρονα, και στο δήμο Αλμυρού, υπάρχουν διαμαρτυρίες ενώ το βράδυ της Τρίτης μέλη Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων απέκλεισαν το κτίριο του Πνευματικού Κέντρου.

Στην Άμφισσα, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων θα πραγματοποιήσουν τη Παρασκευή συμβολική κατάληψη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σε κατάληψη του σχολείου τους προχώρησαν και οι μαθητές του Γυμνασίου Πολυδρόσου στη Λαμία, μετά και την ανακοίνωση του υπουργείου παιδείας για συγχώνευση με αυτό της Γραβιάς. Αγώνα διαβουλεύσεων με τους αρμοδίους, ώστε να παραμείνει το Γυμνάσιο στον τόπο τους ξεκινούν οι γονείς σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς το σχολείο τους πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να παραμείνει αυτόνομο.

Λουκέτο στα σχολεία τους βάζουν οι μαθητές της Κρήτης ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη τέσσερα σχολεία τελούν υπό κατάληψη: το δημοτικό σχολείο Καμισιανών στα Χανιά, τα γυμνάσια Τυλίσσου και Τεφελίου στο Ηράκλειο, καθώς και το Λύκειο Μοχού, το οποίο συνενώνεται με το λύκειο Μαλίων, διαδικασία, ωστόσο, προγραμματισμένη, η οποία όμως παίρνει αναστολή εδώ και 6 χρόνια.

Την έντονη αντίδραση των κατοίκων στα χωριά Λαγκάδα και Συκιάδα Χίου προκάλεσε η ανακοίνωση της κατάργησης του εξαθέσιου δημοτικού σχολείου που μέχρι και τώρα λειτουργεί από τρεις και τρεις τάξεις στα δύο χωριά. Οι κάτοικοι κλήθηκαν να συμμετέχουν σε μαζικές συγκεντρώσεις ενώ έχουν πραγματοποιηθεί και λαϊκές συνελεύσεις στα δύο ναυτοχώρια.

Και στο νομό Κορινθίας οι φωνές διαμαρτυρίας αυξάνονται διαρκώς με τέσσερα σχολεία στο Κιάτο, τέσσερα στην Κόρινθο και ένα στη Νεμέα να έχουν βάλει σήμερα "λουκέτο".

Έντονες διαμαρτυρίες από τους εκπαιδευτικούς

Εν τω μεταξύ, οι δάσκαλοι της χώρας αποφάσισαν τρίωρη στάση εργασίας για την Παρασκευή (τις τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου και τις πρώτες του απογευματινού) προκειμένου να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που διοργανώνονται σε όλη τη χώρα σε περιφέρειες και διευθύνσεις εκπαίδευσης.

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) πήρε απόφαση να συμμετάσχει στην τρίωρη στάση της Παρασκευής που εξήγγειλε η ΟΛΜΕ, αλλά δεν θα καταθέσει στους συλλόγους της πρόταση για 24ωρη απεργία στις 30 Μαρτίου, όπως οι καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης, συμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.