Προφυλακιστέοι κρίθηκαν με απόφαση της Εισαγγελίας Εφετών οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Γερμενής και Ηλιόπουλος.

Αναλυτικότερα, μετά από πολύωρη διάσκεψη, οι εφέτες και ο αρμόδιος εισαγγελέας αποφάνθηκαν ότι οι δύο βουλευτές κρίνονται προφυλακιστέοι για την κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης σε εγκληματική οργάνωση.

Η διάσκεψη ανακριτών και Εισαγγελέως ήταν μαραθώνια και έδειξε ένοχους τους δύο βουλευτές, οι οποίοι θα οδηγηθούν στη φυλακή ενώ προθεσμία για αύριο Κυριακή πήρε η απολογία του βουλευτή Κορινθίας, Στάθη Μπούκουρα, λόγω του προχωρημένου της ώρας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι και οι τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής αρνούνται τις κατηγορίες που τους έχουν προσαχθεί, ενώ αντιμετωπίζουν το κακούργημα της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, για το οποίο, πριν από λίγο καιρό, η Βουλή αποφάσισε την άρση της ασυλίας τους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τον Γ. Γερμενή –μεταξύ άλλων στοιχείων που έχουν συλλέξει οι δικαστικές αρχές– περιλαμβάνεται και κατάθεση προστατευόμενου μάρτυρα, με την οποία ο βουλευτής χαρακτηρίζεται ως «ταγματάρχης» με κεντρικό ρόλο στην επιλογή και στην εκπαίδευση νεοσύλλεκτων αλλά και σε επιχειρήσεις σε βάρος αλλοδαπών.

Ανάλογα στοιχεία περιλαμβάνονται σε κατάθεση άλλου προστατευόμενου μάρτυρα για τον Στ. Μπούκουρα ο οποίος εμπλέκεται σε κύκλωμα «προστασίας» σε μαγαζιά της Κορίνθου, του Ξυλοκάστρου και του Κιάτου.

Αντιστοίχως, και ο τρίτος κληθείς σε απολογία βουλευτής Π. Ηλιόπουλος κατονομάζεται από μάρτυρες ως «μεγάλο στέλεχος» με ιδιαίτερα κομβικό ρόλο στην οργάνωση.

Το απολογητικό υπόμνημα που καταθέτει ο Π. Ηλιόπουλος

Ο Π. Ηλιόπουλος αρνείται στο υπόμνημά του ότι η ΧΑ είναι εγκληματική οργάνωση, όπως και ότι υφίστανται Τάγματα Εφόδου και ότι υπάρχουν νεοσύλλεκτοι και τονίζει πως δεν είναι «κλειστή» ούτε ολιγομελής ομάδα. Εκτιμά ότι κανένα από τα υπάρχοντα στοιχεία δεν θα μπορούσε να τον εμπλέξει σε οποιαδήποτε παράνομη πράξη, ούτε καν ως υποψία.

Προσθέτει δε: «Δεν είναι ρόλος της Δικαιοσύνης να εκφράζει αξιολογικές κρίσεις για τα πολιτικά φρονήματα και τις ιδεολογίες των κομμάτων. Η Δικαιοσύνη στηλιτεύει ή πρέπει να στηλιτεύει πράξεις εγκληματικές που προσβάλλουν έννομα αγαθά τα οποία έχουν μείζονα κοινωνική σημασία. Είναι αδιανόητο, εξωθεσμικό, αντισυνταγματικό, αντιδημοκρατικό, η Δικαιοσύνη να εμπλέκεται σε πολιτικές / κομματικές διαμάχες, υποκαθιστώντας τη λαϊκή βούληση κατ' εντολή της διεφθαρμένης πολιτικής εξουσίας».

Το απολογητικό υπόμνημα που καταθέτει ο Στ. Μπούκουρας

Διαφορετική γραμμή, κρατώντας αποστάσεις, τηρεί στην απολογία του ο Στ. Μπούκουρας. Δηλώνει κατηγορηματικά αθώος και ζητεί να αφεθεί ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους, ενώ απεκδύεται κάθε ρατσιστική ιδεολογία με βασικό επιχείρημα ότι στην επιχείρησή του απασχολεί αλλοδαπούς μετανάστες.

Δηλώνει απλός υποστηρικτής της ΧΑ από το 2012 (πριν ανήκε στο ΠαΣοΚ και σημειώνει ότι είχε κατέλθει υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Περιστερίου με το ψηφοδέλτιο Παχατουρίδη που είχε την υποστήριξη της ΝΔ). 

Ξεκαθαρίζει παράλληλα ότι έγινε υποστηρικτής της ΧΑ όταν αυτή είχε γίνει πολιτικό κόμμα και συγκεκριμένα «όταν δε, οι πολιτικές θέσεις της δεν είχαν την ιδεολογική κατεύθυνση κατά τα πρότυπα του Adolf Hitler» δεδομένου ότι το κόμμα διαθέτει μονοπρόσωπο όργανο, αρχηγό δηλαδή όπως όλα τα πολιτικά κόμματα.

Ο ίδιος τονίζει ότι δεν είχε ποτέ καμία στρατιωτική εκπαίδευση αλλά ούτε και τη δυνατότητα να δίνει κομματικές εντολές στον νομό που είχε εκλεγεί, στην Κορινθία. «Βάλλομαι μόνο και μόνο επειδή είμαι βουλευτής της Χρυσής Αυγής στο πλαίσιο μιας τεράστιας επικοινωνιακής εκστρατείας» υπογραμμίζει.