current views are: 11

13 Ιανουαρίου 2014
Δημοσίευση12:14

Έργα και ημέρες του Γιάννη Μπέλτσιου

Η σύλληψη του Ιωάννη Μπέλτσιου για την υπόθεση των υποβρυχίων δεν ήταν έκπληξη σε όσους γνωρίζουν την πορεία της δικαστικής διερεύνησης.

Δημοσίευση 12:14’
αρθρο-newpost

Η σύλληψη του Ιωάννη Μπέλτσιου για την υπόθεση των υποβρυχίων δεν ήταν έκπληξη σε όσους γνωρίζουν την πορεία της δικαστικής διερεύνησης.

Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

 

Η σύλληψη του Ιωάννη Μπέλτσιου για την υπόθεση των υποβρυχίων δεν ήταν έκπληξη σε όσους γνωρίζουν την πορεία της δικαστικής διερεύνησης.

Πολιτικός μηχανικός, «δεξί χέρι» του Άκη Τσοχατζόπουλου την εποχή της παντοκρατορίας του και σε περισσότερα από ένα υπουργεία, επιχειρηματίας με αμφίβολες δραστηριότητες και εξέλιξη, πρώην νομάρχης και επί σειρά ετών… σύμβουλος, είναι ο άνθρωπος που κατονομάστηκε ως ο φορέας μίζας ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Οι δημόσιες θέσεις, τα αξιώματα και οι επιχειρήσεις

Από το 1982 έως το 1985 είχε διατελέσει σύμβουλος στο τότε υπουργείο Δημοσίων Εργων, στη συνέχεια νομάρχης Καβάλας και από το 1987 έως το 1989 γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, επί υπουργίας του Ακη Τσοχατζόπουλου.

Από το 1993 έως και το 2004 ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας Αττικό Μετρό, ενώ όταν ο Α. Τσοχατζόπουλος ανέλαβε το υπουργείο Ανάπτυξης, διετέλεσε πρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου.

Παράλληλα, είχε και επιχειρηματική δραστηριότητα.

Το 2000 ίδρυσε την Τεχνική Ενεργειακή Α.Ε., με κύριο αντικείμενο την κατασκευή και εκμετάλλευση υδροηλεκτρικών έργων. Όπως είχε αποκαλύψει από τις αρχές του 2012 η εφημερίδα Real News, η εταιρεία εκείνο το διάστημα και όσο ο ιδρυτής της ήταν πρόεδρος της ΔΕΠΑ λάμβανε υπέρογκες επιδοτήσεις με την υπογραφή του Α. Τσοχατζόπουλου.

Ταυτόχρονα ήταν, από το 1994, πρόεδρος της εταιρείας URBANICA, με αντιπρόεδρο την σύζυγό του, Ελισσάβετ Σαρρή.

Πρώην σύζυγος της Ελισσάβετ Σαρρή ήταν ο Σταύρος Παπαδαυίδ, εφοριακός που τον Ιανουάριο του 2012 κάθισε για τρίτη φορά στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Κατηγορήθηκε από τη συνάδελφό του Αλίκη Κυριακάκη ότι μαζί με άλλους έξι εφοριακούς έκαναν τα «στραβά μάτια» σε υπόθεση προστίμου κατά εταιρείας, ζημιώνοντας το ελληνικό Δημόσιο περίπου 28 εκατ. ευρώ. Αθωώθηκαν όλοι από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών.

Η URBANICA και η σύνδεση με τα υποβρύχια

Στην προανάκριση ο Γιάννης Μπέλτσιος είχε παραδεχθεί πως είχε υπογράψει ως διευθύνων σύμβουλος της URBANICA την από 28/02/2000 σύμβαση συνεργασίας με τη θυγατρική εταιρεία της Ferrostaal, DSD, με αντικείμενο τον συντονισμό των projects της DSD στην Ελλάδα και ιδιαίτερα για έργα υποδομής στη Hellenic Shipyards για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σύμφωνα με τη σύμβαση, ο ίδιος θα λάμβανε από το 2000 μέχρι το 2003 σταθερή μηνιαία αμοιβή 15.000 μάρκων, για παροχή υπηρεσιών συμβούλου στους τομείς τεχνολογίας, συγκοινωνιών, υποδομών, βιομηχανίας και ενέργειας.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον τομέα του εξοπλισμού κτιρίων και πόλεων. Στα έργα της συγκαταλέγονται σταθμοί διοδίων, είσοδοι πρεσβευτικών κατοικιών και τραπεζών, ενώ έχει αναλάβει τον έλεγχο πρόσβασης στα κτίρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας και της Σχολής Ευελπίδων και συγχρόνως έχει τοποθετήσει τα κολονάκια στον πεζόδρομο της… Διονυσίου Αρεοπαγίτου, εκεί δηλαδή που βρίσκεται το νεοκλασικό του Ακη Τσοχατζόπουλου.

«Ο αρχιτέκτονας της “Ομάδας Α”»

Ο ΄Ελληνας εφοπλιστής Μιχάλης Ματαντός ήταν εκείνος που κατονόμασε τον Γιάννη Μπέλτσιο ως τον αποδέκτη προμήθειας ενός εκατομμυρίου ευρώ το 2000.

Ο Γιάννης Μπέλτσιος είναι, επίσης, το πρόσωπο που σκιαγράφησε ανώτατο στέλεχος της κατασκευάστριας εταιρίας HDW, σύμφωνα με το περιοδικό Ντερ Σπίγκελ: «Υπήρχε ένας Έλληνας αρχιτέκτονας τον οποίο σύστησε ο Α. Τσοχατζόπουλος για να συμμετέχει στην «Ομάδα Α» καθώς γνωρίζονται απο το ΠΑΣΟΚ».

Ο ρόλος της «Ομάδας Α» ήταν να παραλαμβάνει τα χρήματα από τις εταιρίες και να τα μεταβιβάζει σε Έλληνες πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους.


σχετικα αρθρα