Ρεπορτάζ: Σταυριανή Καραμανίδη

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, στις αρχές του ερχόμενου Μαρτίου θα κλείσουν τα σχολεία για διακοπές, στο πλαίσιο της «Λευκής εβδομάδας» ή «Σχολικής ανάπαυλας», όπως τιτλοφορείται ο νέος θεσμός στη χώρα μας.

Πρόκειται για ένα -επί σειρά ετών- αίτημα των ξενοδόχων, για μια ενδιάμεση περίοδο διακοπών στα σχολεία, από τις 4 έως τις 7 του μήνα, που σε συνδυασμό με την αργία της Καθαράς Δευτέρας, θα δώσει τη δυνατότητα στους μαθητές, αλλά και στις οικογένειές τους να γνωρίσουν τις ομορφιές των χιονισμένων βουνών, με παράλληλο όφελος την ενίσχυση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

«Ο κλάδος θα ωφεληθεί τα μέγιστα, αλλά το θέμα είναι να ωφεληθούν και οι πολίτες», λέει στο newpost ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Κωνσταντίνος Λεβέντης, επισημαίνοντας ότι «κατά βάση στη χώρα μας οι διακοπές είναι συνδεδεμένες με την θάλασσα. Όμως τα παιδιά, αλλά και οι μεγαλύτεροι, πρέπει να έρθουν σε επαφή και με την ορεινή ελληνική φύση. Να μάθουν τι σημαίνει έλατο, χιονοδρομικό κέντρο, κλπ».

Θετικός ο πρωθυπουργός – Στην τελική ευθεία η απόφαση

Κατά την Ομοσπονδία των Ξενοδόχων, το θέμα συζητήθηκε σε πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους του τουρισμού και ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίστηκε ιδιαιτέρως θετικός. «Θετική είναι και η υπουργός Τουρισμού και μένει να επισημοποιηθεί ο θεσμός με σχετική απόφαση του υπουργείου Παιδείας. Περιμένουμε να μας ειδοποιήσουν από μέρα σε μέρα», λέει ο κ. Λεβέντης.

Αυτό που μένει είναι να αποφασιστούν οι λεπτομέρειες, όπως διευκρινίστηκε στο newpost από το υπουργείο Παιδείας, καθώς πιθανότατα οι τέσσερις ημέρες που ζητούν οι ξενοδόχοι, να «κλείσουν» στις δύο, οι οποίες θα αναπληρωθούν από την κατάργηση αντίστοιχων ημερήσιων εκδρομών των σχολείων.

Πάντως, το «Spring break» (ανοιξιάτικο διάλλειμα) όπως ονομάζεται στο εξωτερικό, είναι εξαιρετικά διαδεδομένο, ότι μόνο μεταξύ των μαθητών, αλλά και των εργαζομένων, που βρίσκουν μια άριστη ευκαιρία για να εξασκηθούν στο σκι!

«Αυτό ακριβώς θέλουμε να παρέχουμε κι εμείς στους Έλληνες», ισχυρίζεται ο κ. Λεβέντης, με την δέσμευση ότι οι τιμές των ξενοδοχείων θα είναι μειωμένες έως και 60%.