Ο 60χρονος Λάζαρος Παπαδόπουλος και η 40χρονη σύζυγό του, Φρειδερίκη Τόκα, είναι άνεργοι εδώ και τέσσερα χρόνια, ενώ πριν μερικές ημέρες ο ιδιοκτήτης του σπιτιού όπου διαμένουν τους ενημέρωσε πως θα τους κάνει έξωση, αν δεν καταβάλουν τα εφτά νοίκια που χρωστούν.

Πριν από λίγες ημέρες όταν το ζευγάρι ξεκίνησε την απεργία πείνας σε αντίσκηνο που έστησαν σε πλατεία της Καβάλας, αστυνομικοί επικαλούμενοι «εντολές άνωθεν» και το αδίκημα της «καταπάτησης δημόσιας περιουσίας» τους οδήγησαν στο τμήμα όπου τους ανάγκασαν να δώσουν δακτυλικά αποτυπώματα και να φωτογραφηθούν σαν κοινοί εγκληματίες! Την ώρα εκείνη η δημοτική αστυνομία τους πήρε στα κλεφτά το αντίσκηνο που είχαν προκειμένου να προφυλαχθούν από το κρύο ακόμη και τα μπουκάλια με το νερό που πίνανε. Μετά από ώρα οι δύο άνεργοι επέστρεψαν στην πλατεία όπου συνεχίζουν μέχρι και σήμερα την απεργία πείνας.

Πλέον το ζευγάρι, κοιμάται στις κερκίδες του διαμορφωμένου ανοιχτού θεάτρου στην πλατεία Ελευθερίας και δηλώνει ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω αν ο δήμος ή οποιοσδήποτε άλλος φορέας δεν τους δώσει δουλειά.

Αρχικά, ο κ. Παπαδόπουλος και η κ. Τόκα είχαν στήσει μια σκηνή στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας της Καβάλας και σήκωσαν ένα πανό με το οποίο κάνουν γνωστό ότι ξεκίνησαν απεργία πείνας από τις 11 Μαρτίου, με αίτημα της ανεύρεση δουλειάς.

Ο κ. Παπαδόπουλος εργάστηκε με ολιγόμηνες συμβάσεις έργου ως οδηγός στο ΔήμοΚαβάλας μέχρι και το Δεκέμβριο του 2009, έκτοτε, όμως, παραμένει άνεργος.

Η κ. Τόκα είναι βοηθός μάγειρα και είναι άνεργη τέσσερα ολόκληρα χρόνια.

Η ίδια επισημαίνει πως λόγω της ηλικίας τους δύσκολα μπορούν να βρουν δουλειά και ότι όλο αυτό το διάστημα απευθύνθηκαν τόσο στο δήμαρχο όσο και τους βουλευτές, ώστε να βρουν δουλειά και να μπορέσουν τουλάχιστον να πληρώσουν τα νοίκια για να μην τους γίνει έξωση.

Ο δήμαρχος Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής, σε δηλώσεις του, τόνισε ότι αναγνωρίζει την άσχημη κατάσταση των δυο συμπολιτών του, αλλά επισημαίνει πως ο Δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να απασχολήσει προσωπικό αυτό το διάστημα.