Ρεπορτάζ: Έλενα Σιάνου

Τον δρόμο για τις φυλακές πήραν οι τρεις προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, με τον Γιώργο Γερμενή και τον Παναγιώτη Ηλιόπουλο να οδηγούνται στον Κορυδαλλό, ενώ ο Στάθης Μπούκουρας κρατείται στις φυλακές Ναυπλίου.

Και οι τρεις αρνήθηκαν μετ' επιτάσεως την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, αν και χρησιμοποίησαν διαφορετική τακτική, με τον Στάθη Μπούκουρα να διαχωρίζει σαφώς τη θέση του, όπως είχε προαναγγείλει ο δικηγόρος του, Αλέξης Κούγιας.

"Εγώ είμαι πολιτικός" είναι ίσως η φράση-κλειδί της προφορικής του απολογίας, όπου ο κ.Μπούκουρας τονίζει ότι είναι βουλευτής του πολιτικού κόμματος "Χρυσή Αυγή" και όχι μέλος της οργάνωσης.

Δεν έπεισε όμως τις ανακρίτριες, αφού η πρώτη ερώτηση που του έκαναν είναι η εξής:

(Αυτούσιο απόσπασμα απολογίας Ευστάθιου Μπούκουρα)

ΕΡΩΤΗΣΗ: Βάσει του απολογητικού σας υπομνήματος, ενταχθήκατε στη Χρυσή Αυγή, αρχές του 2011. Σε συνέντευξή σας όμως που έχετε δώσει στις 02-01-2013 στο ELNEWS.GR αναφέρετε μετά από ερώτηση που σας υποβλήθηκε ότι "το 2003 παρακολουθώ διεξοδικά τη Χρυσή Αυγή και τις δράσεις της και από το 2009 έχω τη τιμή να ανήκω ως απλός στρατιώτης δίνοντας πρώτες μάχες στην Πλατεία Αγίου Παντελεήμονα απελευθερώνοντας την πρώτη πλατεία της πατρίδος μας". Τι έχετε να πείτε επ'αυτών;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτή η συνέντευξη δεν έχει δοθεί εξ ολοκλήρου από εμένα. Επειδή στην τοπική Κορινθίας κατέβηκα μετά τα μέσα του 2011 και δεν είχα γίνει αποδεκτός και αρεστός από τους παλιούς υποστηρικτές - μέλη της Χρυσής Αυγής, έλεγα αυτό για να αρχίσω να κερδίζω την αποδοχή τους. Δεν ήμουν αποδεκτός επειδή προέρχομαι από άλλο πολιτικό χώρο, και συγκεκριμένα από το ΠΑΣΟΚ, μάλιστα στην προεκλογική μου συγκέντρωση στην πλατεία Περιβολάκια της Κορινθίας, υπάρχει και σχετικό βίντεο, την ώρα που είμαι πάνω στο βήμα , και απο κάτω παρακολουθούσε ο πατέρας μου, γυρίζω, και λέω στον πατέρα μου "Πατέρα στο ΠΑΣΟΚ δεν ήμασταν;" και με έκπληξη γενικότερα του πλήθους προς το πρόσωπό μου, γιατί αλλιώς φανταζόντουσαν τη Χρυσή Αυγή και ο πατέρας μου απάντησε "ναι αγόρι μου". Ναι μεν έτσι έγινα αρεστός στον απλό μέσο πολίτη της Κορίνθου, δυστυχώς όμως δεν άρεσε στα παλιά στελέχη της Χρυσής Αυγής. Η τελευταία προεκλογική συγκέντρωση - ομιλία έγινε τρεις ημέρες πριν τις πρώτες εκλογές του Μαϊου 2012. Αφού εκλέχθηκα εγώ τα παλιά μέλη σηκωθήκανε και φύγανε, αφού κλείσανε τα γραφεία της Νεμέας. Επικεφαλής όπως φαίνεται και στο μισθωτήριο ήταν ο Παναγιώτης Μανάβης.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Συνεπώς με βάση τα λεγόμενα σας, μετείχατε ή όχι όπως λέτε στις "πρώτες" μάχες που έδωσε η Χρυσή Αυγή στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα απελευθερώνοντας την πρώτη πλατεία της πατρίδας μας" όπως αναφέρετε στη συνέντευξή σας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι, το είπα για να γίνω αρεστός, όπως σας προαναφέρω.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γνωρίζατε εν τέλει τη σημασία των λεγομένων σας περί μαχών και απελευθερώσεως της πλατείας του Αγ.Παντελεήμονα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι, δεν το είχα ακούσει καθόλου.

Λίγο αργότερα μάλιστα ο κ.Μπούκουρας διευκρινίζει ότι στη Χρυσή Αυγή ήταν ως συνεργαζόμενος, όπως η Λιάνα Κανέλλη στο ΚΚΕ και ο Τατσόπουλος στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Ευτελίζουν το Κοινοβούλιο»

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αναφερθήκατε μιλώντας στο κοινό στην Τ.Ο. Σαλαμίνας λέγοντας μεταξύ άλλων "Δεν αποδεχόμαστε τον όρο του βουλευτή. Εκεί μέσα το μόνο που νιώθουμε είναι σιχασιά και αηδία. Και κυριολεκτούμε. Δίνουμε έναν ανιδιοτελή αγώνα, όχι για τα νούμερα, η φύση του Έλληνα είναι να εξουσιάζει..." Πείτε την άποψή σας σε αυτά.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Νιώθουμε σιχασιά και αηδία και είναι κατάντια αυτή τη στιγμή το επίπεδο του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Ο ένας βουλευτής ανεβαίνει πάνω στο βήμα και μιλάει για Μελιγαλάδες και γουναράδικα, η άλλη βουλευτής έρχεται μες στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με διχτυωτά καλτσόν και βαμμένη λες και πάει σε μπουζουξίδικο και άλλες ανεβαίνουν στο ιστορικό βήμα του Κοινοβουλίου από το οποίο έχουν περάσει μεγάλοι εθνοπατέρες με παπαγαλάκια στις μπλούζες και διάφορα άλλα τέτοια. 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μεταξύ των ατόμων που λέτε ότι απαξιώνουν κατά την άποψή σας το Ελληνικό κοινοβούλιο δεν περιλάβατε την βουλευτή του κόμματός σας Ελένη Ζαρούλια, η οποία από το βήμα της Βουλής, μιλώντας κατά τρόπο έντονα ρατσιστικό και αντιανθρώπινο χαρακτήρισε τους αλλοδαπούς μετανάστες ως "υπανθρώπους γεμάτους αρρώστιες" όπως έχουν καταχωρηθεί στα πρακτικά της Βουλής. 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Προφανώς η κ.Ζαρούλια εξέρφαζε προσωπικές της θέσεις και απόψεις. Εμένα προσωπικά δεν με εκφράζουν. Μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο επιτρέπεται η πολυφωνία, η προσωπική άποψη και τα κόμματα μέσα στο κοινοβούλιο εκφράζονται μέσα από τον κοινοβουλευτικό τους εκπρόσωπο. 

«Δεν γνωρίζω,δεν απαντώ» η γραμμή Γερμενή - Ηλιόπουλου

Αντίθετα ο Γιώργος Γερμενής και ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος έμειναν πιστοί στη γραμμή "Δεν ξέρω, δεν απαντώ." Δέχτηκαν κύμα ερωτήσεων για τα δεκάδες περιστατικά βίας μελών της Χρυσής Αυγής που περιλαμβάνονται στη δικογραφία και για όλα δηλώνουν άγνοια και τα καταδικάζουν. Θεωρούν ακόμη πως δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι για να τα αποτρέψουν, ενώ και οι δύο λένε πως δεν ενδιαφέρθηκαν να διερευνήσουν τα περιστατικά αυτά.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι έχετε να μας πείτε σχετικά με τις εκκαθαρίσεις στην περιοχή σε βάρος αλλοδαπών του Αγίου Παντελεήμονα; 

Γ.ΓΕΡΜΕΝΗΣ: Η αλήθεια είναι ότι η πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα ήταν γεμάτη αλλοδαπούς. Η παρουσία μας έγινε έντονη με συγκεντρώσεις , σε καφενεία, στην πλατεία με ενημέρωση του κόσμου.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σε μια συνέντευξή σας στον κ.Θέμο Αναστασιάδη στην εκπομπή "ΟΛΑ" είχατε πει ότι πήγατε ως νεολαία της Χρυσής Αυγής να αδειάσετε ένα διαμέρισμα από Πακιστανούς στην οδό Λέλας Καραγιάννη όπου διέμεναν 15 Πακιστανοί μετά από σχετικό αίτημα του ιδιοκτήτη;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν θυμάμαι να έχω πει κάτι τέτοιο, αλλά παρόλα αυτά οι καταγγελίες ήταν χιλιάδες. Κόσμος έπαιρνε στα αστυνομικά τμήματα και οι αστυνομικοί έλεγαν πάρτε τηλέφωνο στη Χρυσή Αυγή. Γιατί ήταν τόσο εγκαταλελειμμένοι από τα αστυνομικά τμήματα. Αυτό είναι γεγονός, παρόλο που ο ρόλος μας δεν ήταν αυτός. Η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη και η παρουσία της Χρυσής Αυγής είχε ως αποτέλεσμα να πιέσουμε την Κυβέρνηση και να λάβει μέτρα.