Στην πρώτη θέση ανάμεσα στις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας σε ό,τι αφορά την απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ το 2013 βρίσκεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε σήμερα ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, ενώ παρέλαβε στις αρχές του 2013 την Περιφέρεια με ποσοστό απορρόφησης της τάξης του 53%, στο κλείσιμο της χρονιάς το ποσοστό αυτό έφτασε το 73%. Ειδικότερα εκταμιεύτηκαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε κονδύλια ύψους 174 εκατομμυρίων ευρώ. Τη "μερίδα του λέοντος" στο ποσό αυτό καταλαμβάνουν οι υποδομές μεταφορών με 45 εκατομμύρια και ακολουθούν οι αστικές αναπλάσεις και τα αγροτικά έργα με 37 εκατομμύρια, τα έργα πολιτισμού και τουρισμού με 35, οι υποδομές εκπαίδευσης με 28, τα έργα περιβάλλοντος με 17 και τα έργα υγείας και κοινωνικής μέριμνας με 9 εκατομμύρια ευρώ.

Ενόψει του νέου ΕΣΠΑ, του λεγόμενου Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης 2014-2020, ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι εξασφαλίστηκαν 27% περισσότεροι πόροι για την Κεντρική Μακεδονία, σε σχέση με το υπάρχον ΕΣΠΑ, τη στιγμή που, όπως είπε, το νέο πρόγραμμα συνολικά για την Ελλάδα είναι μικρότερο από το προηγούμενο.

Σε ό,τι αφορά τα δίκτυα μεταφορών σχολίασε ότι το 2013 ξεμπλόκαραν έργα που είχαν "παγώσει" ενώ υλοποιούνται μεγάλα έργα που θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2015. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται ο ανισόπεδος κόμβος Κ 16, η οδός ταχείας κυκλοφορίας στο τμήμα Ποτίδαια - Κασσανδρεία της Χαλκιδικής, η αναβάθμιση της δυτικής εσωτερικής περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης, η περιφερειακή οδός Κατερίνης και ο οδικός άξονας Θεσσαλονίκης - Κιλκίς στο τμήμα Άσσηρος - Νέα Σάντα.

 Στον τομέα της υγείας έγιναν 63 έργα αναβάθμισης σε όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της Κεντρικής Μακεδονίας ενώ η Περιφέρεια υλοποιεί σήμερα 21 έργα αστικής και αγροτικής αναγέννησης και ολοκληρώνονται 33 έργα εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και 13 παρεμβάσεις διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Επίσης ολοκληρώνονται παρεμβάσεις σε 52 σχολικά συγκροτήματα που απευθύνονται σε 15000 μαθητές και εξοπλίζονται 351 τμήματα ένταξης και σχολεία για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της ανεργίας υλοποιούνται 28 τοπικά σχέδια για την απασχόληση. Επιπλέον αναδεικνύονται 117 αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία και ολοκληρώνονται 35 έργα σύγχρονων πολιτιστικών και τουριστικών υποδομών.

Μιλώντας για το πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ο κ. Τζιτζικώστας είπε ότι το 2013 κατατέθηκαν 3553 επενδυτικές προτάσεις και εγκρίθηκε η χρηματοδότηση 1273 ενώ διασφαλίστηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης η δυνατότητα υπερδέσμευσης κονδυλίων ώστε να έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα άλλες 1117 επιχειρήσεις.

 Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για το δήμο Θεσσαλονίκης στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, έκανε λόγο για φήμες και επισήμανε ότι δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτε στα σχέδιά του που περιλαμβάνουν την υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.