Επιστημονικό συμπόσιο για τις προοπτικές συνεργασίας Ελλάδας - Αλβανίας αποφασίστηκε να διοργανωθεί στη Θεσσαλονίκη από το ΑΠΘ σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο των Τιράνων, κατά τη διάρκεια της άνοιξης, με αφορμή την ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της επικείμενης υποψηφιότητας της Αλβανίας ως μέλους της ΕΕ.

Η διοργάνωση του επιστημονικού συμποσίου συμφωνήθηκε μεταξύ άλλων στη σημερινή συνάντηση που είχε ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος με τον πρόξενο της Αλβανίας στη Θεσσαλονίκη Ριζά Πόντα, στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ. Το συνέδριο αποφασίστηκε να επικεντρωθεί σε τρεις τομείς δράσης: οικονομία - ανάπτυξη, πολιτισμός - παιδεία και περιβάλλον.

Παράλληλα, αποφασίστηκε να παραβρεθεί ο πρύτανης του πανεπιστημίου των Τιράνων στην έναρξη των μαθημάτων αλβανικής γλώσσας, που διοργανώνει το ΑΠΘ.

Το ΑΠΘ είναι το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο που διδάσκει την αλβανική γλώσσα και μάλιστα δωρεάν για όλους τους ενδιαφερόμενους φοιτητές. Τα μαθήματα, που θα ξεκινήσουν μετά την εξεταστική του Φεβρουαρίου, εντάσσονται στο πλαίσιο της συμφωνίας επιστημονικής συνεργασίας με το πανεπιστήμιο Τιράνων, η οποία υπογράφηκε το 1998.