Επιμέλεια: Ντία Μούλου 

Σήμερα αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών για την προσωρινή κράτηση ή μη του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά, ο οποίος κατηγορείται για την υπόθεση των επισφαλών δανειών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. 

Υπενθυμίζεται ότι χθες μετά την απολογία του κ. Κοντομηνά, προέκυψε διαφωνία μεταξύ του ανακριτή της υπόθεσης, Γιώργου Ανδρεάδη, και της εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου, σχετικά με τον εάν πρέπει να προφυλακιστεί ή όχι. 

Η αρμόδια εισαγγελέας ζήτησε να κρατηθεί ο επιχειρηματίας, καθώς τον θεωρεί ύποπτο φυγής, ενώ αντίθετα ο ανακριτής πρότεινε να επιβληθούν στον κ. Κοντομηνά χρηματική εγγύηση 5 εκατομμυρίων ευρώ (σσ. ποσό που δεν έχει επιβληθεί στο παρελθόν, σε ανάλογη υπόθεση) και οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε αστυνομικό τμήμα. 

Ο Δημήτρης Κοντομηνάς κατηγορείται για άμεση συνέργεια σε απιστία, απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και σημειώνεται ότι η κατηγορία της απάτης έχει απαγγελθεί με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, φέρεται να έχει προκαλέσει ζημιά 16 εκατ. ευρώ στο Τ.Τ. από επισφαλείς δανειοδοτήσεις. Παράλληλα, στο κατηγορητήριο αναφέρεται ζημιά 138 εκατ. για την υπόθεση της εξαγοράς του 50% της Bestline, εταιρείας συμφερόντων του ιδίου, από το ΤΤ για την υλοποίηση προγράμματος πιστωτικών καρτών. 

Τι υποστήριξε ο Κοντομηνάς στην απολογία του 

Ο επιχειρηματίας απολογήθηκε, παραδίδοντας ένα απολογητικο υπόμνημα 100 σελίδων και ένα 20 σελίδων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αρνήθηκε τις κατηγορίες, σημειώνοντας πως είναι ευθύνη του διοικητικού συμβουλίου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ) το εάν και με τι όρους θα χορηγήσει δάνειο. 

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κοντομηνάς αμφισβητεί το σκεπτικό του εισαγγελικού πορίσματος και υποστηρίζει πως για τα δάνεια έβαλε ενέχυρο μετοχές, αλλά και προσημειώσεις σε ακίνητα. Δέχεται ότι υπάρχει καθυστέρηση στην αποπληρωμή τους, πλην όμως τονίζει ότι προτίθεται να προβεί σε ρυθμίσεις. 

Ακόμη, ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει ροή χρήματος προς τους ατομικούς του λογαριασμούς, και ότι όλες οι κινήσεις ποσών αφορούν εταιρικές συναλλαγές. Σύμφωνα με πληροφορίες, απαντώντας στις αιτιάσεις των Αρχών και για την αγορά σπιτιού στο Λονδίνο, ο επιχειρηματίας υπογράμμισε πως το ακίνητο αγοράστηκε από εταιρεία του έναντι 10 εκατ. ευρώ και πωλήθηκε αργότερα έναντι 15 εκατ., πόσο που επιστράφηκε για εξόφληση δανείου σε άλλη τράπεζα. 

Για την κατηγορία της απάτης που του αποδίδεται στην υπόθεση των καρτών, ο κ. Κοντομηνάς επεσήμανε ότι ήταν απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας για την οποία δεν έχει λόγο ο επιχειρηματίας. Μάλιστα ο φέρεται να επικαλείται έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδος, μεταγενέστερο εκείνων που διαβιβάστηκαν στην εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου, σύμφωνα με το οποίο η εξαγορά της Bestline ήταν συμφέρουσα για το ΤΤ. 

Τέλος, ο Δημήτρης Κοντομηνάς προέβαλε τον νομικό ισχυρισμό ότι εφόσον δεν προκύπτει αδίκημα δωροδοκίας δεν μπορεί να συνάγει κανείς το συμπέρασμα ότι πείστηκαν ή πιέστηκαν στελέχη του ΤΤ να επιλέξουν τους επίμαχους όρους για τα δάνεια. 

Ελεύθερος με όρους κατηγορούμενος για την υπόθεση 

Την ίδια ώρα, ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων και χρηματική εγγύηση 10 χιλιάδων ευρώ αφέθηκε χθες μετά την απολογία του στον ανακριτή Διαφθοράς το πρώην στέλεχος του Τ.Τ, Χαράλαμπος Γιαγκούδης. 

Ο 45χρονος πρώην υπάλληλος κατηγορείται για απιστία κατ' εξακολούθηση που αφορά 4 περιπτώσεις δανείων. Συγκεκριμένα ως μέλος υποεπιτροπής αξιολόγησης επενδύσεων, κατά το κατηγορητήριο, εμπλέκεται σε ένα δάνειο προς τον κ. Κοντομηνά, δύο προς το ζεύγος Γριβέα και ένα προς τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Στον κ. Γιαγκούδη επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από την χώρα και υποχρέωση εμφάνισης δυο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα. 

Τη Δευτέρα είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Μάριος Βαρότσης, ενώ σε εξέλιξη είναι η έκδοση του πρώην διοικητή του Τ.Τ., Άγγελου Φιλιππίδη ο οποίος συνελήφθη με διεθνές ένταλμα και κρατείται στις φυλακές της Τουρκίας. 

Τέλος, να σημειωθεί πως ακόμη αναζητούνται από τις αρχές ο επιχειρηματίας Κυριάκος Γριβέας και η σύζυγός του Αναστασία Βάτσικα, ο οποίοι διαμένουν μόνιμα στο Λονδίνο, με τα εντάλματα να έχουν μετατραπεί σε διεθνή.