Ρεπορτάζ: Σταυριανή Καραμανίδη

Σε παρατεταμένες χριστουγεννιάτικες διακοπές έχουν υποχρεωθεί δεκάδες μαθητές δημοτικού, που χάνουν πολύτιμες διδακτικές εβδομάδες, καθώς οι δασκάλες τους πήραν άδεια εγκυμοσύνης, αλλά δεν αντικαθιστώνται λόγω… κρίσης και γραφειοκρατίας.

Η διπλή «τρύπα» στο διδακτικό προσωπικό του 2ου δημοτικού σχολείου Αρτέμιδος, εμφανίστηκε την περίοδο των γιορτών. «Δύο δασκάλες μας είναι σε κατάσταση εγκυμοσύνης. Η μία πήρε εντολή από τον γιατρό της να πάρει άδεια στις 23 Δεκεμβρίου και η δεύτερη στις 6 Ιανουαρίου. Αμέσως ειδοποίησα την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλά μέχρι και σήμερα, που εξακολουθώ να τους τηλεφωνώ δύο και τρεις φορές την ημέρα, δεν έχουν κάποιο νέο για διορισμό αναπληρωτών. Το θέμα πρέπει να έχει κωλύσει στο υπουργείο που δεν δίνει την εντολή για τον διορισμό», υποστηρίζει στο newpost η διευθύντρια του σχολείου Κασσιανή Κατσιούλη.

Οι συνθήκες εκπαίδευσης, επιπέδου Μποτσουάνα στην Αρτέμιδα, έχουν ως αποτέλεσμα 50 παιδιά ηλικίας 6 και 7 ετών, να μην έχουν κάνει ούτε μία ώρα μαθήματος μέσα στο 2014, ενώ οι αρμόδιοι «σφυρίζουν» αδιάφορα.

«Οι περισσότεροι γονείς αναγκαστικά κρατάνε τα παιδιά τους στο σπίτι, γιατί δεν έχουν λόγο να τα στείλουν σχολείο, αφού δεν γίνεται μάθημα. Κάποια άλλα, που οι γονείς τους δουλεύουν και δεν έχουν πού να τα αφήσουν, φιλοξενούνται σε άλλες τάξεις, σπαταλώντας την ώρα τους, απλώς για να περάσει η μέρα», περιγράφει στο newpost ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, Γιάννης Γιαννοπουλάκης.

Προς το παρόν οι αγανακτισμένες επιστολές του συλλόγου Γονέων προς το υπουργείο Παιδείας, έχουν φτάσει σε ώτα μη ακουόντων.

«Επειδή έως σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία δεσμευτική απάντηση που να ορίζει αν και πότε θα έρθουν αντικαταστάτες για την κάλυψη των κενών, παρακαλούμε άμεσα για την ενημέρωση μας. Σε αντίθετη περίπτωση θα κινητοποιηθούν οι γονείς του σχολείου μας και ο σύλλογος μας θα προχωρήσει σε κάθε νόμιμη ενέργεια προκειμένου να αναζητηθούν ευθύνες για την καθυστέρηση της κάλυψης των κενών σε διδακτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα οι μαθητές να στερούνται την εκπαίδευση και την παιδεία που υποχρεούται το κράτος να τους παρέχει», προειδοποιούν οι γονείς.

Σήμα κινδύνου για τα τεράστια κενά στην ύλη

Φόβους ότι το πρόβλημα δεν θα λυθεί άμεσα εκφράζει η διευθύντρια του σχολείου, υποστηρίζοντας ότι «ακόμη κι αν δοθεί από το υπουργείο η εντολή για τον διορισμό των δύο εκπαιδευτικών μέχρι την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου, θα χρειαστεί τουλάχιστον μία ακόμη εβδομάδα για να γίνει ο διορισμός, να ειδοποιηθούν οι εκπαιδευτικοί και να έρθουν στο σχολείο. Αυτό σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση τα μαθήματα θα αρχίσουν στις 27 του μήνα, αν όχι και αργότερα».

Όπως επισημαίνει η κα Κατσιούλη, «πριν την κρίση, αντίστοιχες περιπτώσεις είχαν αντιμετωπιστεί σε 2-3 μέρες. Τώρα φοβάμαι ότι θα ξεπεράσουμε τις 20, με αποτέλεσμα να είναι πάρα πολύ δύσκολο μετά να καλυφθούν τα κενά στην ύλη για τα παιδάκια».

Μπλοκαρισμένη στην υπηρεσιακή γραφειοκρατία η λύση

Πάντως, σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας προς το newpost, το θέμα βρίσκεται ήδη σε διαδικασία επίλυσης, καθώς τα ονόματα των εκπαιδευτικών που θα αναπληρώσουν τα κενά, έχουν σταλεί αρμοδίως. Ωστόσο, ο πραγματικός χρόνος που θα απαιτηθεί, μέχρι τελικά οι δάσκαλοι να φτάσουν στο σχολείο, εξαρτάται από την ταχύτητα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής, που ειδοποιήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και πρέπει να ειδοποιήσει την αρμόδια Διεύθυνση Ανατολικής Αττικής, η οποία με τη σειρά της θα ειδοποιήσει τη Διεύθυνση του σχολείου ότι... το «θαύμα» έγινε...