Breaking News

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
Ισχυρός σεισμός στην Τουρκία

current views are: 1

15 Ιανουαρίου 2014
Δημοσίευση20:36

ΚΕΔΕ: Ζητεί αναστολή επιβολής του ειδικού τέλους ταφής για τα απόβλητα

Το θέμα του ειδικού τέλους ταφής απορριμμάτων βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), κατά την οποία ζητήθηκε η διετής αναστολή επιβολής του.

Δημοσίευση 20:36’
αρθρο-newpost

Το θέμα του ειδικού τέλους ταφής απορριμμάτων βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), κατά την οποία ζητήθηκε η διετής αναστολή επιβολής του.

Το θέμα του ειδικού τέλους ταφής απορριμμάτων βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), κατά την οποία ζητήθηκε η διετής αναστολή επιβολής του.

Σύμφωνα με το άρθρο 43 του Ν.4042/12 προβλέπεται επιβολή ειδικού τέλους ταφής των αποβλήτων που οδηγούνται στην τελική διάθεση, ύψους 35 ευρώ ανά τόννο, ποσό που θα αυξάνεται κατά πέντε ευρώ ανά τόνο και ανά έτος με ανώτατο όριο το ποσό των 60 ευρώ.

Η ΚΕΔΕ κάνει λόγο για άμεση και με αυθαίρετο τρόπο (καθώς δεν έχει εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ) εφαρμογή του τέλους ταφής, που «αντιβαίνει στον εθνικό σχεδιασμό για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, εξοντώνει οικονομικά τους φορείς διαχείρισης και επιβαρύνει δυσβάστακτα τους πολίτες».

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος επεσήμανε ότι αποτελεί παραδοξότητα το γεγονός ότι η χώρα, ενώ έχει την υποχρέωση να εκπονήσει το στρατηγικού χαρακτήρα «Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων», στη βάση του οποίου θα πρέπει να δομηθούν οι πολιτικές διαχείρισης, ξεκινά ανάποδα με την επιβολή του τέλους ταφής.

Όπως σημειώνεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, το ΥΠΕΚΑ, «ενώ έχει την υποχρέωση να έχει ολοκληρώσει το σχεδιασμό αυτό έως τις 31/12/13, έθεσε σε δημόσια διαβούλευση τα κείμενα στρατηγικής λίγες μόλις ημέρες πριν. Συγκεκριμένα τα Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στις 17/12/13 και το Εθνικό Σχέδιο πρόληψης παραγωγής αποβλήτων στις 19/12/13. Η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώνεται στις 31 Ιανουαρίου».

Επίσης, η ΚΕΔΕ επεσήμανε ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί το καθεστώς λειτουργίας των ΦΟΔΣΑ, για τους οποίους έχει ζητηθεί παράταση του χρόνου συγχώνευσής τους κατά δύο έτη, ενώ παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικά έργα υποδομών διαχείρισης, τη στιγμή που σε διυπουργικό επίπεδο έχει σχεδιαστεί και βρίσκεται σε εξέλιξη διεθνής διαγωνιστική διαδικασία για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων μέσω ΣΔΙΤ.

Με αυτά τα δεδομένα, τόνισε το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, «θεωρούμε παράδοξο το να επιβληθεί τέλος ταφής όταν η διαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής, η μετεξέλιξη των φορέων διαχείρισης και τα έργα διαχείρισης βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη».

Κατά τη συνεδρίαση, επίσης, παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων Α. Αντωνόπουλο το κοινό πρόγραμμα συνεργασίας του πιστωτικού οργανισμού με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για χρηματοδότηση δημοτικών έργων με ανταποδοτικό και αναπτυξιακό πρόσημο.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Αντωνόπουλος είναι διαθέσιμα προς δανεισμό καταρχήν, 200 εκ. ευρώ, με χαμηλά επιτόκια, ήτοι 3,32% για το κυμαινόμενο και 5,26% για το σταθερό, 25ετούς διάρκειας.

Τα έργα, μικρά ή μεγάλα, που μπορούν να ενταχθούν αφορούν μεταφορές, οδικό δίκτυο, χώρους πρασίνου, εγκαταστάσεις εκπαίδευσης, αθλητισμού, πολιτισμού, εξοικονόμησης ενέργειας, οδοφωτισμού κ.α.

Στο πρόγραμμα αυτό μπορούν να ενταχθούν και υπερχρεωμένοι δήμοι, εφόσον όμως πρόκειται για έργα ανταποδοτικού χαρακτήρα.

Τα έργα μπορούν να χρηματοδοτούνται στο 100% του προϋπολογισμού τους. Σε περίπτωση που το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ,  η χρηματοδότηση από το παραπάνω πρόγραμμα και το ΕΣΠΑ, δεν μπορεί να ξεπερνά το 90% του προϋπολογισμού, ενώ το υπόλοιπο 10% θα μπορεί να καλύπτεται από το ΤΠΔ. Σε περίπτωση που το έργο δεν είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, η ΕΤΕ θα χρηματοδοτεί το 50% και το υπόλοιπο 50% θα χρηματοδοτηθεί από το ΤΠΔ.

Στο πρόγραμμα αυτό υπάρχει ειδική πρόνοια χρηματοδότησης των δήμων για εκπόνηση μελετών – που θα γίνεται σε συνεργασία με την ΠΕΤΑ.

Ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων προβλέπεται στα 25 έτη ενώ για την υλοποίηση των έργων τα τρία έτη.


σχετικα αρθρα