Επιμέλεια: Ντία Μούλου 

Με βαρύτατους περιοριστικούς όρους και έπειτα από ένα δικαστικό «θρίλερ» αφέθηκε τελικά ελεύθερος ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς, για την υπόθεση των παράνομων δανειοδοτήσεων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Πιο συγκεκριμένα, ανακριτής και εισαγγελείας αποφάσισαν κατά πλειοψηφία (2 ψήφοι υπέρ, ένας κατά) να μην προφυλακιστεί ο κ. Κοντομηνάς, αλλά να του επιβληθούν αυστηρότατοι όροι, όπως η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, η εμφάνιση δύο φορές τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα και η καταβολή χρηματικής εγγύησης 5 εκατ. ευρώ (ίσως το μεγαλύτερο ποσό εγγύησης που έχει επιβληθεί σε ανάλογες υποθέσεις).

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη ανακριτής και εισαγγελέας είχαν διαφωνήσει σχετικά με την προφυλάκιση ή μη του Δημήτρη Κοντομηνά, με αποτέλεσμα η υπόθεση να πάει στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών. 

Η εισαγγελέας, Πόπη Παπανδρέου, η οποία είχε προτείνει την προσωρινή του κράτηση, κατέθεσε σήμερα στο Συμβούλιο πρόταση 80 σελίδων, στην οποία ανέφερε τα βασικά της επιχειρήματα. Η κ. Παπανδρέου τόνιζε στην πρότασή της ότι ο επιχειρηματίας είναι διεθνής και όχι εγχώριος, διαθέτει εταιρείες και λογαριασμούς στο εξωτερικό και είναι ιδιοκτήτης εταιρείας αερομεταφορών, στοιχεία που τον καθιστούν ύποπτο φυγής.

Αντιθέτως, η υπεράσπιση του κ. Κοντομηνά επεσήμαναν ότι ο επιχειρηματίας αν και στο παρελθόν είχε ποινικές εμπλοκές, μέχρι σήμερα δεν αποπειράθηκε ποτέ να διαφύγει και τηρούσε πάντα τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί. 

Την ίδια ώρα, οι συνήγοροι υπεράσπισής του, υπογράμμισαν ότι τυχόν προφυλάκισή του θα οδηγούσε τον όμιλο DEMCO σε κατάρρευση, με δεδομένο ότι οι επιχειρήσεις του είναι προσωποπαγείς. Ακόμη, σημείωσαν πως ο ίδιος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, προσκομίζοντας διαγνώσεις από αμερικανική κλινική, στην οποία νοσηλεύθηκε τον περασμένο Οκτώβριο. 

Μετά την απόφαση για τη μη προφυλάκισή του, οι συνήγοροι του Δημήτρη Κοντομηνά σε ανακοίνωσή τους έκαναν λόγο για δικαίωση του πελάτη τους. «Επικράτησαν ο νόμος και η λογική. Στην πορεία θα αποδειχθεί ότι είναι αμέτοχος ποινικών αδικημάτων» δήλωσε ο Ηλίας Αναγνωστόπουλος. Από την πλευρά του, ο Γρηγόρης Τσόλιας είπε: «Αναμένουμε το σκεπτικό των δικαστών, αν και κατά πλειοψηφία για μας είναι μεγάλη δικαίωση».

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Μάριος Βαρότσης, αλλά και ο πρώην στέλεχος του Τ.Τ., Χαράλαμπος Γιαγκούδης.

Για την υπόθεση, συνεχίζουν να καταζητούνται από τις αρχές ο επιχειρηματίας Κυριάκος Γριβέας και η σύζυγός του Αναστασία Βάτσικα, ο οποίοι διαμένουν μόνιμα στο Λονδίνο, με τα εντάλματα να έχουν μετατραπεί σε διεθνή. Οι δικαστικές αρχές ελπίζουν πολλά στον εντοπισμό τους, καθώς θεωρούνται πρόσωπα-«κλειδιά» και θα δώσουν νέα σημαντικά στοιχεία για την υπόθεση.

Εν αναμονή της έκδοσης Φιλιππίδη στην Ελλάδα

Κι ενώ συνεχίζεται η έρευνα για τα παράνομα δάνεια του Τ.Τ., το «βλέμμα» είναι πλέον στραμμένο στην έκδοση του πρώην διοικητή του Τ.Τ., Άγγελου Φιλιππίδη στην Ελλάδα. 

Ο κ. Φιλιππίδης συνελήφθη το Σάββατο από τις τουρκικές αρχές σε ξενοδοχείο στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης και έκτοτε κρατείται στις φυλακές Μαλτεπέ. 

Οι αρχές της Τουρκίας έχουν εγκρίνει την έκδοσή του στην Ελλάδα, ωστόσο η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει έως 40 ημέρες, μέχρι το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης στείλει τα απαραίτητα έγγραφα.