Ρεπορτάζ: Τιτίκα Ανουσάκη
 
Το ποσό των 5 εκατομμυρίων ευρώ που επιβλήθηκε στον επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά ως εγγύηση στο πλαίσιο των περιοριστικών όρων είναι το μεγαλύτερο που έχει μέχρι σήμερα αποφασιστεί για κατηγορούμενο.
 
Και εύλογα τα ερωτήματα: αυτά τα χρήματα που αποδίδονται και αν επιστρέφονται στον κατηγορούμενο όταν τελεσιδικήσει η υπόθεσή του.  
 
Όπως επισημαίνει στο newpost.gr ο δικηγόρος Γεράσιμος Ρίκος το νόημα της εγγύησης είναι για να διασφαλίσει πως ο κατηγορούμενος θα παραστεί στο δικαστήριο και συνοδεύεται με τα υπόλοιπα περιοριστικά μέτρα που κατά περίπτωση μπορεί να είναι η απαγόρευση της εξόδου από η χώρα και η εμφάνιση ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε κάποιο αστυνομικό τμήμα που ορίζεται. 
 
Η συνήθης πρακτική είναι η εγγύηση να κατατίθεται μέσω εγγυητικής επιστολής τράπεζας στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ενώ σε πολλές περιπτώσεις εκτός από λογαριασμούς μπορεί να δεσμεύονται κινητή και ακίνητη περιουσία. 
 
Όταν η δικαστική διαδικασία ολοκληρωθεί και τελεσιδικήσει σε πρωτόδικο βαθμό η εγγύηση επιστρέφεται είτε έχει καταδικαστεί ο κατηγορούμενος είτε έχει αθωωθεί είτε έχει παύσει η δίωξή του, καθώς θα έχει επιτελέσει τον σκοπό της που είναι η εμφάνιση του κατηγορουμένου στο δικαστήριο.
 
Όπως τονίζει ο κ. Ρίκος στην περίπτωση που ο κατηγορούμενος καταδικαστεί τότε από το ποσό της εγγύησης θα αφαιρεθούν τα δικαστικά έξοδα και οι χρηματικές ποινές σε περίπτωση που έχουν επιδικαστεί τέτοια. 
 
Τέλος η εγγύηση μπορεί να καταπέσει υπέρ του ελληνικού δημοσίου σε δύο περιπτώσεις: εάν ο κατηγορούμενος δεν παραστεί στον ανακριτή ή αν παραβιαστούν οι υπόλοιποι περιοριστικοί όροι που έχουν επιβληθεί.