Το περιοδικό «Ιστορικά», γιορτάζει τα τριάντα του χρόνια με ένα διήμερο επιστημονικό συμπόσιο, αύριο Παρασκευή και το Σάββατο 18/1, στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς.

Το συμπόσιο τιτλοφορείται «Προσλήψεις και χρήσεις των φυλετικών θεωριών στην Ελλάδα 19ος-20ος αιώνας» και θα «διερευνήσει στην ιστορική τους διάσταση τους τρόπους με τους οποίους προσελήφθησαν οι φυλετικές θεωρίες στην Ελλάδα τους τελευταίους δύο αιώνες, τις μορφές που πήραν και τις πολιτικές που παρήγαγαν στα πεδία της πολιτικής, του δικαίου, της θρησκείας, των επιστημών και της τέχνης, αλλά και ευρύτερα στη δημόσια σφαίρα». Συνδιοργανώνεται από το περιοδικό «Ιστορικά», το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, το Μουσείο Μπενάκη και τον εκδοτικό οίκο «Μέλισσα».

Τα «Ιστορικά» ξεκίνησαν τη διαδρομή τους το 1983, από τον εκδοτικό οίκο «Μέλισσα», με ιδρυτές τους Γιώργο Ραγιά, Σπύρο Ι. Ασδραχά, Φίλιππο Ηλιού και Βασίλη Παναγιωτόπουλο. Πολύ γρήγορα το περιοδικό κατοχυρώθηκε ως το έγκυρο περιοδικό που κυριάρχησε στις ελληνικές ιστορικές σπουδές, υπηρετώντας τον αρχικό στόχο του της θεματολογικής και μεθοδολογικής ανανέωσης, καθώς και της διεπιστημονικής προσέγγισης ζητημάτων με έμφαση στη νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία. Σήμερα, το περιοδικό εκδίδεται από τη «Μέλισσα» και το Μουσείο Μπενάκη (διεύθυνση: Σπύρος Ι. Ασδραχάς, Άγγελος Δεληβορριάς, Βασίλης Παναγιωτόπουλος, γραμματεία σύνταξης: Δημήτρης Αρβανιτάκης, Πόπη Πολέμη).