Ρεπορτάζ των New York Times σχετικά με τις έρευνες δικαστικών λειτουργών στην Ελλάδα για τις υποθέσεις των μιζών στο πλαίσιο των εξοπλιστικών προγραμμάτων αποκαλύπτει ότι μέσα στο επόμενο διάστημα η δικαιοσύνη θα ανοίξει και άλλες υποθέσεις ύποπτων συμφωνιών.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα με τίτλο «Οι ελίτ της Ελλάδας άρχισαν να νιώθουν τον πόνο», «τρεις συμφωνίες για υποβρύχια, τανκς και αεροσκάφη -όλες φαινομενικά συναφθείσες με υψηλό τίμημα- έχουν περιέλθει στον έλεγχο των εισαγγελέων ενώ άλλες δέκα συμφωνίες αναμένεται να ανοίξουν για να ερευνηθούν».

Δικαστικοί λειτουργοί, μιλώντας στην εφημερίδα τόνισαν ότι δεν έχουν δεχθεί καμία πολιτική πίεση για να ασκήσουν τα καθήκοντά τους.

«Είμαστε μια παράλληλη εξουσία», είπε ανώνυμος λειτουργός. «Δεν δέχομαι εντολές από τον πρωθυπουργό», πρόσθεσε.

Παρά τις πρακτικές δυσκολίες -σημειώνει το δημοσίευμα των Times- οι εισαγγελείς εμφανίζονται αποφασισμένοι και πιέζουν για αλλαγή του νόμου που θα επιτρέπει την μειωμένη φυλάκιση για όσους επιστρέφουν χρήματα που έχουν κλαπεί από το κράτος. «Το θέμα είναι πάρουμε πίσω τα λεφτά», είπε ένας λειτουργός.

Χαρακτηριστική πάντως της δυσκολίας των ερευνών είναι δήλωση ενός λειτουργού ο οποίος σε ερώτηση για το εάν μπορεί να εκτιμήσει το συνολικό ποσό των μιζών από τις συμφωνίες για εξοπλιστικά προγράμματα τα τελευταία είκοσι χρόνια είπε «θα συνταξιοδοτηθώ και πάλι δεν θα γνωρίζω».

Η Ελένη Ράικου και η «εξολοθρευτής» Πόπη Παπανδρέου

«Στην πρώτη γραμμή αυτής της επιχείρησης, βρίσκονται οι δύο κορυφαίες εισαγγελείς για την διαφθορά, η 52χρονη Ελένη Ράικου και η 36χρονη Πόπη Παπανδρέου, γνωστή και ως «εξολοθρευτής» με αφορμή τις προσεκτικές και λεπτομερείς έρευνες της. Και οι δύο συμπλήρωσαν την αναφορά που καταδίκασε τον Ακη Τσοχατσόπουλο», γράφουν οι NYT.

Ωστόσο όλο το δικαστικό σύστημα σύμφωνα με το δημοσίευμα, λαμβάνει ελάχιστη έως καθόλου στήριξη για τις προσπάθειες του. Ακόμη και εάν υπάρχει έκρηξη σκανδάλων, δεν γίνονται προσλήψεις αφήνοντας μόλις τέσσερις εισαγγελείς κατά της διαφθοράς, με τις υποθέσεις να είναι υπερβολικά πολλές, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, η οποία αποκαλύπτει παράλληλα πως «σε ένα γραφείο τα τηλέφωνα έχουν όριο στις διεθνείς κλήσεις, υποχρεώνοντας τους αξιωματούχους που θέλουν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των υπόπτων, να παίρνουν τηλέφωνα από τα κινητά τους με δικό τους κόστος».