Ρεπορτάζ: Έλενα Σιάνου

Προφυλακιστέος κρίθηκε έπειτα από την απολογία του στον ανακριτή Διαφθοράς ο Σωτήρης Εμμανουήλ, που κατηγορείται για το σκάνδαλο των εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και συγκεκριμένα για «μίζα» 24 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, o πρώην διευθύνων σύμβουλος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα.

Κατηγορείται για δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, κατηγορίες που αφορούν ποσό 17 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία είχαν φθάσει σε εταιρεία του από τη γερμανική HDW.

Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε τις πράξεις, που του αποδίδονται, και υποστηρίζει ότι το επίμαχο πόσο αποτελεί νόμιμη αμοιβή από σύμβαση που υπέγραψε με τη γερμανική HDW -ιδιοκτήτρια τότε των Ναυπηγείων- για το management επί τέσσερα χρονια. Ο ίδιος φέρεται να υποστήριξε ότι στο ποσό συμπεριλαμβάνεται και 25% επί του τζίρου της γερμανικής εταιρείας, κατασκευάστριας των υποβρυχίων.

Παράλληλα, υποστήριξε, επίσης, ότι τα χρήματα τα έφερε στην Ελλάδα από το εξωτερικό, όταν τέθηκε σε ισχύ ο ευνοϊκός νόμος Αλογοσκούφη για επαναπατρισμό κεφαλαίων, ότι ελέγχθηκαν από το ΣΔΟΕ και ότι φορολογηθηκε γι αυτά.

Ο ίδιος φέρεται να ισχυρίστηκε ότι κατ΄απαίτηση της εργοδότριάς του γερμανικής εταιρείας, συστήθηκε από αυτόν εταιρεία για την καταβολή των πληρωμών.

Σημειώνεται ότι αύριο, Σάββατο, απολογείται ο πρώην στενός συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου, Γιάννης Μπέλτσιος, που συνελήφθη την ίδια μέρα με τον κ. Εμμανουήλ και φέρεται να είναι μεγάλος διακινητής μιζών.