Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου 

Πώς και πώς περιμένουν οι Πατρινοί την αποψινή έναρξη του Καρναβαλιού. 

Η μεγάλη φιέστα έχει στηθεί, ο Εμπορικός Σύλλογος έχει αποφασίσει να μείνουν τα καταστήματα ανοιχτά μέχρι αργά, τα γνωστά συγκροτήματα έχουν ολοκληρώσει το sound check και οι πολίτες της Πάτρας ετοιμάζονται για το μεγάλο γλέντι. 

Το δελτίο τύπου υπόσχεται πολλά: 

«Στη φετινή Ημέρα Έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού, που έχει ετοιμάσει η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας», οι δυνάμεις της πόλης και  της τοπικής καλλιτεχνικής δημιουργίας παίρνουν τα ηνία. Μια εκδήλωση από τον πολίτη για τον πολίτη γεμάτη ζωντάνια, αμεσότητα  και ουσία εμποτισμένη με όλα τα γνήσια χαρακτηριστικά της καρναβαλικής διασκέδασης». 

Από το πρωί διάφορες δράσεις και παιχνίδια, το βράδυ η Επίσημη Αναγγελία Έναρξης από το δήμαρχο Γιάννη Δημαρά και μέχρι αργά τη νύχτα συναυλία με το πολύ γνωστό συγκρότημα «Μέλισσες». 

Όλα αυτά στη σκιά της ομολογίας «μη νόμιμης οικονομικής διαχείρισης» των προηγούμενων ετών από πλευράς δημοτικών φορέων και των ελέγχων του ΣΔΟΕ που έχουν ήδη εντοπίσει μικρές «απάτες» στους κόλπους των πληρωμάτων. 

Ο Καρναβαλικός Οργανισμός Πάτρας και το... αγνοούμενο χρηματοκιβώτιο 

Η μεγάλη αποκάλυψη είχε γίνει τον περασμένο Οκτώβριο. 

Μια περίεργη ιστορία για κάποιον πολίτη που «σφύριξε» σε κάποιον αντιδήμαρχο ότι «κάποιοι στο δήμο κλέβουν» και οδήγησε στην απόφαση του δημάρχουν να ζητησει από όλους τους Δημοτικούς Οργανισμούς οικονομικό απολογισμό. 

Αυτή η εξέλιξη οδήγησε στην παραδοχή, από τον Καρναβαλικό Οργανισμό Πάτρας, ότι «έχουμε ένα έλλειμμα της τάξης των 41.000 ευρώ, δεν είμαστε και εντελώς νόμιμοι στη διαχείριση των οικονομικών», ενώ αποκάλυπτα ότι «φυγάδευσαν» τα χρήματα από τα ταμεία και τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Οργανισμού και τα μετέφεραν σε χρηματοκιβώτιο σε εγκαταλελειμένο κτίριο, «για να μην μπορούν να τα κατασχέσουν οφειλέτες του δήμου», όπως ισχυρίζεται. 

Η ηγεσία του Οργανισμού άλλαξε, όμως το ΣΔΟΕ πυροδοτήθηκε από τις αποκαλύψεις και άρχισε να ψάχνει παντού: σε άρματα, σε πληρώματα, σε στολές, σε μάσκες... ακόμα και τα κομφετί. 

Το κορυφαίο γλέντι των πληρωμάτων... δεν είναι η παρέλαση 

Ο έλεγχος του ΣΔΟΕ έχει ολοκληρωθεί για τουλάχιστον 10 καρναβαλικά πληρώματα με τους υπευθύνους να καλούνται για εξηγήσεις στις αρμόδιες δικαστικές αρχές. 

Η έρευνα επεκτάθηκε σε όλα τα γκρουπ μετά τη φυλάκιση 9 μηνών σε υπεύθυνο που κατηγορήθηκε για φοροδιαφυγή, ενώ σε άλλο πλήρωμα επεβλήθη πρόστιμο 300 ευρω. 

Από τον περασμένο Μάρτιο στο ΣΔΟΕ Δυτικής Ελλάδας είχαν φθάσει καταγγελίες για παράτυπες τακτικές που ακολουθούν ορισμένες ομάδες, καθώς δεν χρησιμοποιούσαν το Καρναβάλι για να γιορτάσουν αλλά για να κερδίσουν πολλά χρήματα.  

Καταγγελίες από μέλη που κλήθηκαν να πληρώσουν μεγάλα ποσά για τη συμμετοχή τους και για την αποκριάτικη στολή, άνοιξαν το Κουτί της Πανδώρας για τους «επαγγελματίες» καρναβαλιστές. 

Στελέχη του Σώματος μετέβησαν στον Καρναβαλικό Οργανισμό του Δήμου της Πάτρας με τη λίστα των πληρωμάτων, έχοντας προσημειώσει τα «ύποπτα» γκρουπ, και ακόμα τα ξεψαχνίζουν. 

Με βάση τη νομοθεσία από τη στιγμή που διαπιστώνεται οτι η σύσταση ενός καρναβαλικού πληρώματος αποσκοπεί στο κέρδος, ο υπεύθυνός του θα πρέπει να εκδίδει τα αρμόδια φορολογικά παραστατικά. 

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, από την πρώτη φάση ελέγχων προέκυψε πως κάποιοι αρχηγοί πληρωμάτων οι οποίοι διατηρούσαν καρναβαλικά «στέκια» δεν είχαν κάνει έναρξη εργασιών, ενώ απουσίαζαν μισθωτήρια και συμφωνητικά για τους χώρους που ενοικίαζαν. 

Επίσης διαπιστώθηκε πως δεν διέθεταν επαρκείς αποδείξεις για τις στολές από βιοτεχνίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι καρναβαλικό πλήρωμα με 1000 άτομα είχε αποδείξεις μόνο για 50 καρναβαλικές στολές.