Μετά τον μεγάλο σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου 1999, που έπληξε την Αττική, εκατοντάδες κτίρια κρίθηκαν ακατάλληλα για διαμονή και χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν κυριολεκτικά στο δρόμο. Η πολιτεία αποφάσισε την προσωρινή στέγασή τους σε λυόμενους μεταλλικούς οικίσκους, τα περίφημα κοντέινερς, που από τότε παραμένουν μέχρι και σήμερα στους διαμορφωμένους οικισμούς.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του πρώην υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ (αρμόδιο για την τοποθέτηση και την λειτουργία τους από τότε), το 1999 εγκαταστάθηκαν σ’ όλη την Αττική 5.707 λυόμενοι οικίσκοι σε 28 δήμους, δημιουργώντας έτσι 80 καταυλισμούς για την προσωρινή στέγαση των σεισμοπλήκτων. Οι καταυλισμοί αυτοί δημιουργήθηκαν σε οικόπεδα ιδιοκτησίας Δημοσίου και σε επιταγμένα ιδιωτικά οικόπεδα.

Με την πάροδο των χρόνων, τα σπίτια των ανθρώπων επισκευάστηκαν, φτιάχτηκαν νέα, οι σεισμόπληκτοι μετεγκαταστάθηκαν, τα κοντέινερς όμως παρέμειναν. Οι άνθρωποι που πλέον βρίσκονται εκεί δεν είναι σεισμόπληκτοι. Είναι αναξιοπαθούντες, άστεγοι, οικονομικοί μετανάστες και αθίγγανοι που βρήκαν στέγη εδώ και μερικά χρόνια.

Από τη Διεύθυνση Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων αλλά και από το γραφείο Τύπου του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΥΠΟΜΕΔΙ) -του αρμόδιου πλέον υπουργείου), αυτήν τη στιγμή σ’ όλη την Αττική, βρίσκονται 1.237 οικίσκοι σε 11 δήμους, στους οποίους διαμένουν αναξιοπαθούντες πολίτες. Πολλοί από τους οικισμούς, όπως αυτοί του Περιστερίου και της Δραπετσώνας, σύντομα πρόκειται να εκκενωθούν, αφού το κράτος καταβάλλει υπέρογκες δαπάνες επίταξης. Έτσι το υπουργείο ήδη αναζητεί τρόπους απελευθέρωσης των αντίστοιχων οικοπέδων και την απόδοσή τους στους δικαιούχους.

Συγκεκριμένα οι υπάρχοντες οικίσκοι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, είναι οι εξής: 930 στο δήμο Αχαρνών, στην περιοχή του Στρατοπέδου Καποτά, 88 στο δήμο Άνω Λιοσίων, 3 στο δήμο Αγίων Αναργύρων, 29 στο δήμο Περιστερίου, 10 στο δήμο Πετρουπόλεως, 15 στο δήμο Νικαίας, 21 στο δήμο Δραπετσώνας, 29 στο δήμο Ταύρου, 28 στο δήμο Κηφισιάς, 55 στο δήμο Μεταμόρφωσης, 29 στο δήμο Νέας Ιωνίας.

Οι οικίσκοι στον δήμο της Νέας Ιωνίας, βρίσκονται δίπλα στον ηλεκτρικό σταθμό του Περισσού. Τα κοντέινερς παραμένουν εκεί, οι σεισμόπληκτοι έχουν φύγει εδώ και χρόνια, μερικά από αυτά είναι άδεια και στα υπόλοιπα διαμένουν άστεγοι, οικονομικοί μετανάστες και αθίγγανοι.

Η κ. Άννα, που μένει στον οικισμό εδώ και πέντε χρόνια, εξηγεί ότι μένει εκεί, γιατί δεν έχει πού αλλού να πάει. Είπε ακόμα πως οι σεισμόπληκτοι έχουν φύγει εδώ και χρόνια και όταν έμαθε ότι το υπουργείο σκοπεύει να εκκενώσει τα κοντέινερς, εξέφρασε την ελπίδα της ότι θα βρει κάπου αλλού να μείνει.