Ρεπορτάζ: Έλενα Σιάνου

Προφυλακιστέος ως ύποπτος φυγής κρίθηκε με σύμφωνη γνώμη ανακριτών και εισαγγελέα, ο πρώην στενός συνεργάτης του 'Ακη Τσοχατζόπουλου, ο Γιάννης Μπέλτσιος κατηγορούμενος στην υπόθεση των εξοπλιστικών. 

Συμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μπέλτσιος θεωρήθηκε ύποπτος φυγής καθώς η κόρη του μένει στην Αμερική. Όμως τα στοιχεία που φαίνεται ότι οδήγησαν την απόφαση των ανακριτών ήταν το γεγονός ότι έχει κατονομαστεί από πολλούς συγκατηγορούμενούς του στην ίδια υπόθεση ως διακινητής παράνομων μεγάλων χρηματικών ποσών που κατά το κατηγορητήριο υπολογίζονται περιπου 8 εκατ. ευρώ για τον ίδιο και 60 εκατ. ευρώγια όλη την «ομάδα προσευχής», όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται.

Ο Μπέλτσιος απολογήθηκε επί περίπου 3 ώρες για τις κατηγορίες της δωροδοκίας, και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που αφορούν την εμπλοκή του σε διακίνηση παράνομων αμοιβών. Με την προφυλάκιση του Γιάννη Μπέλτσιου ήδη οι προσωρινά κρατούμενοι για την υπόθεση προμηθειών του υπουργείου Άμυνας είναι πέντε.

Ο Γιάννης Μπέλτσιος προσήλθε στον ανακριτή με απολογητικό υπόμνημα 60 σελίδων στο οποίο σύμφωνα με πληροφορίες αρνήθηκε τις πράξεις που του αποδίδονται. Ο κατηγορούμενος φέρεται να υποστήριξε ότι η σχέση που είχε με την Ferrostaal ήταν την περίοδο 2000-2003 οπότε και δια σύμβαση παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες έναντι αμοιβής 300 χιλιάδων μάρκων, ποσό που δηλώθηκε και φορολογήθηκε.

Τόνισε επίσης ότι δεν εντοπίστηκε κανένα ποσό που να έχει διακινηθεί μέσω λογαριασμών του.

Υπενθυμίζεται ότι ο κατηγορούμενος φέρεται να έχει κεντρικό ρόλο στην διακίνηση «ωφέλιμων αμοιβών» στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων καθώς σύμφωνα με την δικογραφία, στην οποία περιέχονται και τα στοιχεία της γερμανικής Δικαιοσύνης, ανήκε στην ομάδα των προσώπων που λάμβανε και διένειμε χρήματα τη λεγόμενη «ομάδα προσευχής».

Η ομάδα αυτή, σύμφωνα με τις καταθέσεις ενώπιον των γερμανικών αρχών, μοίραζε τα χρήματα από τις κατασκευάστριες εταιρίες όπλων ,σε πρόσωπα που λόγω των ιδιοτήτων και των θέσεων που κατείχαν εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα τους τόσο στην επιλογή όπλων όσο και στην ταχύτερη σύναψη συμβάσεων του ελληνικού Δημοσίου για τις προμήθειες.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του Μπέλτσιου, ο οποίος είχε διατελέσει γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, επί θητείας Τσοχατζόπουλου και Νομάρχης Καβάλας, ο κατηγορούμενος φαίνεται να εμπλέκεται μαζί με άλλα πέντε πρόσωπα σε παράνομα χρήματα που αγγίζουν τουλάχιστον τα 60 εκατομμύρια ευρώ. Η κατηγορία δε, της νομιμοποίησης παράνομων χρημάτων αφορά σύμφωνα με πληροφορίες ποσά που φθάνουν τα 52 εκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2000 έως 2007. 

Μάλιστα από τα στοιχεία της γερμανικής δικαιοσύνης φαίνεται να προκύπτει ότι ο Μπέλτσιος είναι ο άνθρωπος που στελέχη της Ferrostaal -προμήθεια υποβρυχίων- υποστηρίζουν πως συνέστησε ο πρώην υπουργός 'Ακης Τσοχατζόπουλος. 

Υπενθυμίζεται ότι χθες κρίθηκε προφυλακιστέος ο πρώην επικεφαλής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Σωτήρης Εμμανουήλ μετά την απολογία του, για τις ίδιες κατηγορίες με τον Μπέλτσιο, σχετικά με την εμπλοκή του στην υπόθεση της προμήθειας των υποβρυχίων. 

Ο Εμμανουήλ είναι στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών για ποσό 17 εκατομμυρίων ευρώ που δέχθηκε, μέσω εταιρίας που του ανήκε, από την γερμανική HDW. Ο ίδιος ο κατηγορούμενος αρνείται τον παράνομο χαρακτήρα της δοσοληψίας και υποστηρίζει ότι το επίμαχο ποσό ήταν αμοιβή του μετά από σύμβαση με την γερμανική εταιρία για το μάνατζμεντ των ναυπηγείων επί τέσσερα χρόνια. 

Η ανάκριση ωστόσο καταλογίζει στον Εμμανουήλ ότι λειτούργησε κομβικά υπέρ των Γερμανών ώστε να «τεθούν εκτός παιχνιδιού» Γάλλοι ανταγωνιστές τους που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον στην υπόθεση κατασκευής των υποβρυχίων. Επιπλέον θεωρείται τουλάχιστον περίεργο το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος όντας κρατικός υπάλληλος στην ιεραρχία των Ναυπηγείων εμφανίζεται όταν αναλαμβάνει την επιχείρηση η HDW να συνάπτει μέσω εταιρείας σύμβαση μαζί της για την άσκηση διοίκησης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δικαστικές αρχές θεωρούν ότι τα χρήματα είχαν πραγματικό στόχο «να κατευνάζουν» και να εξασφαλίζουν «ηρεμία» στην λειτουργία των Ναυπηγείων.