current views are: 1

20 Ιανουαρίου 2014
Δημοσίευση05:01

Είχαν στήσει κομπίνα με πλαστά λαχεία

Συνολικά τρία άτομα φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση εξαργύρωσης πλαστών λαχείων από πρακτορεία ΠΡΟΠΟ της Ρόδου, δύο εκ των οποίων βρίσκονται ήδη στα χέρια της αστυνομίας, ενώ ο τρίτος αναζητείται. 

Δημοσίευση 05:01’
αρθρο-newpost

Συνολικά τρία άτομα φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση εξαργύρωσης πλαστών λαχείων από πρακτορεία ΠΡΟΠΟ της Ρόδου, δύο εκ των οποίων βρίσκονται ήδη στα χέρια της αστυνομίας, ενώ ο τρίτος αναζητείται. 

Συνολικά τρία άτομα φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση εξαργύρωσης πλαστών λαχείων από πρακτορεία του ΟΠΑΠ της Ρόδου, δύο εκ των οποίων βρίσκονται ήδη στα χέρια της αστυνομίας, ενώ ο τρίτος αναζητείται. 

Πρόκειται για έναν 30χρονο ο οποίος συνελήφθη προχθές από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου με την αυτόφωρη διαδικασία και τον 32χρονο ξάδελφό του ο οποίος εμφανίστηκε αυτοβούλως και απολογήθηκε, ενώ δεν έχει εντοπιστεί ένας ακόμη 30χρονος. 

Από την μέχρι τώρα έρευνα των αστυνομικών έχει προκύψει ότι οι δράστες έχοντας στην κατοχή τους ένα δελτίο που πραγματικά είχε κερδίσει το ποσό των 5 ευρώ, κατασκεύαζαν τα πλαστά λαχεία, κάθε ένα από τα οποία κέρδιζε το ποσό των 100 ευρώ, στη συνέχεια μετέβαιναν είτε μεμονωμένα είτε δύο μαζί σε πρακτορεία τόσο στην πόλη όσο και σε χωριά του νησιού όπου και τα εξαργύρωναν. 

Οι δράστες φέρεται να έχουν εξαργυρώσει συνολικά 16 τέτοια δελτία από την αρχή του τρέχοντος έτους, και αποπειράθηκαν να εξαργυρώσουν άλλο ένα χωρίς επιτυχία αφού ο πράκτορας δεν είχε χρήματα. Επίσης στο σπίτι του 32χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές με τους οποίους «δουλεύονταν» τα πλαστά λαχεία. 

Η «αντίστροφη» μέτρηση για τους εμπλεκόμενους ξεκίνησε όταν προχθές το απόγευμα ο 30χρονος επιχείρησε να εξαργυρώσει ένα πλαστό (πρωτοχρονιάτικο) κρατικό λαχείο σε πρακτορείο, αλλά έγινε αντιληπτός από τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης, ο οποίος τον καθυστέρησε και ενημέρωσε τις αστυνομικές αρχές. 

Αξίζει δε να σημειωθεί πως ήδη από το προηγούμενο διάστημα στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου είχε φθάσει η πληροφορία πως κάτι συμβαίνει με τις εξαργυρώσεις λαχείων. Όταν λοιπόν ενημερώθηκαν για την προσπάθεια του 30χρονου άμεσα αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου πήγαν στο πρακτορείο και τον συνέλαβαν. 

Σε ό,τι αφορά τον 32χρονο μετά την κινητοποίηση των αστυνομικών αρχών παρουσιάστηκε χθες τις πρώτες πρωινές ώρες στο Αστυνομικό Τμήμα Αρχαγγέλου και προσήχθη στην συνέχεια στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου. 

Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης διαπιστώθηκε ότι οι κατηγορούμενοι από τις αρχές του τρέχοντος έτους είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα και ενεργώντας από κοινού κατασκεύαζαν και αναπαρήγαγαν πλαστά δελτία λαχείων χρησιμοποιώντας ειδικό λογισμικό πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή και χαρτί συγκεκριμένων προδιαγραφών. Στα εν λόγω πλαστά δελτία είχαν εντυπώσει αριθμούς σειράς που κέρδιζαν το χρηματικό ποσό των 100 ευρώ και στη συνέχεια τα εξαργύρωναν ένα-ένα σε διαφορετικά κάθε φορά πρακτορεία του ΟΠΑΠ στο νησί της Ρόδου. 

Από τη μέχρι τώρα αστυνομική έρευνα έχουν εξιχνιαστεί 16 περιπτώσεις στις οποίες οι δράστες εξαργύρωσαν τα πλαστά λαχεία το χρονικό διάστημα από 10 έως 16-01-2014, αποκομίζοντας συνολικό όφελος 1.600 ευρώ. Επιπλέον στις 12 Ιανουαρίου διέπραξαν και μια απόπειρα εξαργύρωσης. 

Από την αστυνομία κατασχέθηκαν: 
• Δεκαέξιπλαστά κρατικά λαχεία 
• Μια κεντρική μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή 
• Ένας σαρωτής (scanner) εγγράφων 
• Ένας πολυμηχάνημα σάρωσης και έγχρωμης εκτύπωσης εγγράφων 
• Διάφορες περιφερειακές συσκευές ηλεκτρονικών υπολογιστών 

Τα πλαστά λαχεία καθώς και ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός που κατασχέθηκε θα αποσταλούν στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας για περαιτέρω εξέταση. 


σχετικα αρθρα