current views are: 1

19 Ιανουαρίου 2014
Δημοσίευση17:42

Από τη 17Ν στην απόδραση Ξηρού και τον «εμφύλιο» στο αντάρτικο πόλης

Μνήμες από τις αιματηρές επιθέσεις της 17Ν «ξύπνησαν» σήμερα με αφορμή την «Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων της Εγκληματικής Δράσης της Τρομοκρατίας στην Ελλάδα» με ζωντανό φόντο την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού, καταδικασμένου για την υπόθεση της 17Ν, που ακόμη δεν έχει εντοπιστεί από την ΕΛ.ΑΣ.

Δημοσίευση 17:42’
αρθρο-newpost

Μνήμες από τις αιματηρές επιθέσεις της 17Ν «ξύπνησαν» σήμερα με αφορμή την «Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων της Εγκληματικής Δράσης της Τρομοκρατίας στην Ελλάδα» με ζωντανό φόντο την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού, καταδικασμένου για την υπόθεση της 17Ν, που ακόμη δεν έχει εντοπιστεί από την ΕΛ.ΑΣ.

Γράφει η Αναστασία Γαλάνη

Μνήμες από τις αιματηρές επιθέσεις της 17Ν «ξύπνησαν» σήμερα με αφορμή την «Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων της Εγκληματικής Δράσης της Τρομοκρατίας στην Ελλάδα» με ζωντανό φόντο την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού, καταδικασμένου για την υπόθεση της 17Ν, που ακόμη δεν έχει εντοπιστεί από την ΕΛ.ΑΣ.

Στην ετήσια επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της τρομοκρατίας παρέστη ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας.

Η τελετή διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Αλληλεγγύης για τα θύματα της τρομοκρατίας «Θάνος Αξαρλιάν». Η μητέρα του Θάνου Αξαρλιάν, Σταυρούλα, όταν ρωτήθηκε για την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού άφησε αιχμές. «Θα έπρεπε να σκεφτούν ότι ο γιος μου δεν παίρνει άδεια από κει που βρίσκεται». 

Υπενθυμίζεται ότι η Ημέρα αυτή καθιερώθηκε το 2006, με πρόταση της τότε υπουργού Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου και τιμάται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Ιανουαρίου. Η πρόταση της κυρίας Γιαννάκου αποτυπώθηκε στο άρθρο 14 του  νόμου 2443/2006, το οποίο ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και καταψήφισαν ΚΚΕ και ΣΥΝ.

Το 2003 και όταν η δίκη της 17Ν συνεχιζόταν με την υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Ιωάννη Παλαιοκρασσά, στις 14 Ιουλίου 1992, ο Δ. Κουφοντίνας ζήτησε συγγνώμη για το θάνατο του Θάνου Αξαρλιάν.

Συντετριμμένη είχε καταθέσει τότε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας η Σταυρούλα Αξαρλιάν ο οποίος δολοφονήθηκε από τη 17 Νοέμβρη κατά την επίθεση με ρουκέτα σε βάρος του πρώην υπουργού.  Η κυρία Αξαρλιάν είχε υποστηρίξει ότι τρεις ημέρες μετά τη δολοφονία είχε παρακαλέσει τους τρομοκράτες να καταθέσουν τα όπλα και να σταματήσουν στη μνήμη του παιδιού της, αλλά, όπως είπε, εκείνοι συνέχισαν.

Η… 17Ν στο σήμερα

Τα στοιχεία και τις λεπτομέρειες που θα την φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στον εξαφανισμένο Χριστόδουλο Ξηρό αναζητά η ΕΛ.ΑΣ. με αφετηρία όλων τα όσα έλαβαν χώρα στον Κορυδαλλό λίγο πριν την άδεια που έλαβε. Εξάλλου, για την Αντιτρομοκρατική τα όποια στοιχεία προκύπτουν είναι πολύτιμα καθώς ο ελεύθερος Ξηρός είναι σοβαρό πρόβλημα για την νεοτρομοκρατία με την οποία βρίσκονται αντιμέτωπες οι αρχές.

Αποκαλυπτικά είναι τα ντοκουμέντα που δημοσιεύει η Καθημερινή, στις σελίδες από τα ημερολόγια εισόδου- εξόδου των φυλακών φαίνεται καθαρά πως το τελευταίο διάστημα ο Ξηρός κυριολεκτικά… μπαινόβγαινε στην Α΄ πτέρυγα – μόνο το διάστημα 17-31 Δεκεμβρίου φαίνεται πως επισκέφθηκε τους «Πυρήνες» τουλάχιστον δέκα φορές. Οι επισκέψεις κράτησαν συνολικά 21 ώρες και 30 λεπτά! Ενδεικτικά την 31η Δεκεμβρίου πέρα από την απογευματινή επίσκεψη… του ρεβεγιόν, βρέθηκε στους «Πυρήνες» στις 9.40 το πρωί, έμεινε μέχρι τις 11.15 και στη συνέχεια ξαναπήγε στις 12 για πέντε λεπτά. Γύρω στις 8 μ.μ. της Πρωτοχρονιάς, κατά τη διαδικασία της βραδινής αναφοράς, σωφρονιστικός υπάλληλος της ΣΤ΄ πτέρυγας βρήκε το κελί του Ξηρού άδειο. Επικοινωνώντας με το αρχειοφυλακείο, πήρε την εντολή «να τον δώσει» ως «δικαιολογημένο στην Α΄ πτέρυγα».

Εκεί ο Ξηρός ζητούσε να παραμείνει με την παρέα των «Πυρήνων» για την αλλαγή του χρόνου. Αυτό, όπως φαίνεται από τις απολογίες, ήταν και αίτημα των «Πυρήνων» και όπως γράφει ο αναπληρωτής αρχιφύλακας, ήταν φανερό από τον τρόπο που το υπέβαλαν ότι ήταν ικανοί σε ενδεχόμενη άρνησή του να δημιουργήσουν προβλήματα. Μαζί με συναδέλφους του της βάρδιας (ήταν 13 άτομα για 2.000 κρατούμενους) αξιολόγησαν την κατάσταση και αποφάσισαν πως τα ενδεχόμενα προβλήματα που θα δημιουργούσαν θα ήταν πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Ετσι, λένε, ελήφθη η απόφαση για το… ρεβεγιόν.

Το έντονο ενδιαφέρον της Αντιτρομοκρατικής προκάλεσε η νέα προκήρυξη της τρομοκρατικής οργάνωσης Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Δυνάμεις, η οποία επικρίνει έντονα την στάση της Αριστεράς αλλά και του αντιεξουσιαστικού χώρου μετά την δολοφονία των δύο μελών της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο. Την ίδια στιγμή, οι Αρχές εξετάζουν και την ρήξη που έχει σημειωθεί μεταξύ των κρατούμενων αντιεξουσιαστών στις φυλακές Κορυδαλλού.

Στην προκήρυξη τους, οι Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Δυνάμεις εμφανίζονται ιδιαιτέρως επικριτικές κατά των κομμάτων της Αριστεράς, αλλά και των αντιεξουασιαστών, αναφέρει το Βήμα, το οποίο παραθέτει τμήμα της προκήρυξης τους:

«Δεν υπήρξε ένοπλη επαναστατική ενέργεια ίσως τα τελευταία είκοσι χρόνια που να μη λοιδορήθηκε τόσο πολύ από εκείνους από την Αριστερά, αλλά κυρίως από κάποιους αναρχικούς – αντιεξουσιαστές αυτή τη φορά – που μιλούσαν για “προβοκάτσιες”, “σκοτεινά κέντρα” κ.τ.λ., αποκαλύπτοντας τον πραγματικό τους ρόλο, που δεν είναι άλλος από το να σπέρνουν την ηττοπάθεια, τη θυματοποίηση και να δίνουν χέρι βοηθείας στην προσπάθεια του κράτους να απομονώσει και να καταστείλει επαναστάτες που έχουν επιλέξει τον ένοπλο αγώνα. Με αυτή την έννοια μάς έκανε μεγάλη τιμή όλος αυτός ο συρφετός των “αγωνιστών” που ξεκινά από την επίσημη Αριστερά, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά κυρίως, αυτή τη φορά πλειοδότησαν – και αυτό έχει μεγάλη σημασία – σε έναν εμετικό οχετό κάποιοι αναρχικοί και αντιεξουσιαστές».

Οι διασπάσεις στην παλιά τρομοκρατία

Όπως είχε αναφέρει το Βήμα, τέτοιες διασπάσεις έχουν συμβεί και στις παλαιότερες τρομοκρατικές οργανώσεις και μάλιστα αιτία των συγκρούσεων και των προστριβών μεταξύ των τρομοκρατών ήταν η δημιουργία της 17 Νοέμβρη το 1974 από παλιά μέλη του ΕΛΑ τα οποία ήθελαν να προβούν σε ένοπλες επιθέσεις και όχι σε απλές βομβιστικές ενέργειας.

Τα επόμενα χρόνια, ΕΛΑ και 17Ν ξανασυναντήθηκαν μόλις μια φορά, στην δολοφονία του απότακτου αστυνομικού Πέτρου Μπάμπαλη από την οργάνωση «Ιούνης 78».

Τα ρήγματα στην νέα τρομοκρατία

Την τελευταία πενταετία, φαίνεται πως έχουν υπάρξει αρκετές ταλαντώσεις στον αντιεξουσιαστικό χώρο καθώς, ιδιαίτερα μετά τον εμπρησμό της Marfin τον Μάιο του 2010 και τον τραγικό θάνατο τριών υπαλλήλων, σημειώθηκαν αρκετές ρήξεις.

Αλλο ένα ρήγμα φαίνεται πως σημειώθηκε και από τον Νίκο Μαζιώτη, σύμφωνα με το Βήμα, ο οποίος «τα έσπασε» με γνωστό αντιεξουσιαστή όσον αφορά τις καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης στην δίκη του Επαναστικού Αγώνα. Ο αναρχικός έκανε λόγο για «μαζιώτικη αναξιοπρέπεια», με τον 42χρονο να απαντά πως «έχουμε συνηθίσει αντί να μας απαντάνε με πολιτικά επιχειρήματα να ρίχνουν λάσπη εναντίον μας, αφορισμούς και να λένε ψέματα», μιλώντας αμέσως μετά για «αναρχικούς μαϊντανούς “αλληλέγγυους”» και για «επίδειξη φιλοτομαρισμού και αντισυντροφικότητας».

Οι συγκρούσεις των φερόμενων μελών των Πυρήνων της Φωτιάς

Μια από τις μεγαλύτερες συγκρούσεις, ωστόσο, φαίνεται πως είναι αυτή που παρατηρείται μεταξύ των 20 κατηγορουμένων για συμμετοχή στους Πυρήνες της Φωτιάς, αναφέρει το Βήμα, το οποίο επισημαίνει πως ορισμένοι εξ αυτών υποστηρίζουν ότι είναι άλλη μια «ένοπλη ομάδα», ενώ άλλοι κατηγορούν συγκεκριμένα φερόμενα ως μέλη των «Πυρήνων» για «μαφιόζικες συμπεριφορές» Οι συγκρούσεις αυτές οδήγησαν σε ξυλοδαρμούς κρατουμένων αντιεξουσιαστών από πρώην συντρόφους τους στις φυλακές Κορυδαλλού.

Οι ρήξεις του Νίκου Μαζιώτη αλλά και οι ξυλοδαρμοί στις τάξεις των «Πυρήνων» εκτιμάται ότι επαναδιαμορφώνουν τον χάρτη του εγχώριου αντάρτικου πόλης τους τελευταίους μήνες.


σχετικα αρθρα