Ρεπορτάζ: Σταυριανή Καραμανίδη

Αποφασισμένοι να κάνουν τα πάντα για να εισακουστούν, δηλώνουν οι αγρότες, που ανοίγουν από σήμερα νέο κύκλο κλιμακούμενων κινητοποιήσεων σε όλη την επικράτεια.

Οι διαμαρτυρόμενοι βάζουν μπροστά τα τρακτέρ με προορισμό τις πλατείες της χώρας και δεν αποκλείουν η δεύτερη στάση τους να είναι στις Εθνικές οδούς.

«Στην πανελλαδική σύσκεψη όλων των συντονιστικών επιτροπών από τα περσινά μπλόκα, αποφασίσαμε να βγουν την Τρίτη τα τρακτέρ στις πλατείες. Στην συνέχεια την Παρασκευή έχουμε προγραμματίσει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε εφορίες σε όλη τη χώρα και το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Agrotica», εξηγεί ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, αφήνοντας μέσω του newpost «ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για κλιμάκωση».

Οι οριστικές αποφάσεις για το πώς θα κινηθούν στην συνέχεια οι αγρότες αναμένεται να ληφθούν στο τέλος της εβδομάδας. «Δεν αποκλείουμε ούτε τα μπλόκα στις εθνικούς οδούς, είναι κι αυτό πιθανό. Όλα θα εξαρτηθούν από την στάση της κυβέρνησης», προειδοποιεί ο κ. Μαρούδας, υποστηρίζοντας:

«Είμαστε αποφασισμένοι, γιατί για εμάς πλέον είναι θέμα επιβίωσης»!

Τι ζητούν οι αγρότες

Τα βασικά αιτήματα του κλάδου είναι η κατάργηση της υποχρέωσης για τους μικρούς και μεσαίους αγρότες να τηρούν λογιστικά βιβλία και η θεσμοθέτηση αφορολόγητου εισοδήματος έως 40.000 ευρώ ετησίως για κάθε αγροτική οικογένεια.

«Καλούμαστε να πληρώσουμε 13% από το πρώτο ευρώ, που πολλές φορές είναι πλασματικό, γιατί στην δική μας τη δουλειά πολλά έξοδα δεν δικαιολογούνται. Τα ενοίκια χωραφιών δεν μπαίνουν στα έξοδα, η απόσβεση του πάγιου κεφαλαίου των μηχανημάτων δε μπαίνει στα έξοδα, κλπ. Δηλαδή φαίνεται ότι έχουμε ένα εισόδημα, το οποίο δεν έχουμε στην πραγματικότητα», επισημαίνει ο κ. Μαρούδας, καταλήγοντας:

«Στόχος της κυβέρνησης είναι να πληρώσουμε εμείς μια κρίση, που δεν δημιουργήσαμε».

Άρχισαν οι καταδίκες

Μεταξύ των αιτημάτων των αγροτών είναι και η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, τα οποία ήδη «τους στέλνουν στη φυλακή».

Οι δίκες αγροτών για μη εξυπηρετούμενες οφειλές στην πρώην ΑτΕ έχουν αρχίσει και κάποιες έχουν τελεσιδικήσει. «Πριν από 15 μέρες βγήκαν δικαστικές αποφάσεις που αφορούν 30 αγρότες από την Καρδίτσα. Τους καταδίκασαν σε 10 μήνες με αναστολή, γιατί δεν είχαν περιουσιακά στοιχεία για να κατασχεθούν», λέει ο κ. Μαρούδας, προβλέποντας ότι αν δεν υπάρξει δυνατότητα ρύθμισης, «σύντομα θα δούμε και κατασχέσεις και πλειστηριασμούς».