Γράφει ο Θέμης Δαγκλής 

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική τη μείωση των μισθών των ένστολων, που αποφασίστηκε το Νοέμβριο του 2012 στο πλαίσιο του Μνημονίου ΙΙ. Αυτό σημαίνει, ότι η κυβέρνηση πρέπει να επαναφέρει τους μισθούς τους στα επίπεδα πριν από τις μειώσεις και να αναπληρώσει τα χαμένα εισοδήματα από 1ης Αυγούστου 2012, γιατί οι μειώσεις αυτές είχαν εφαρμοστεί με αναδρομική ισχύ. Αυτό τουλάχιστον θα εκδικαστεί, με βάση αυτήν την απόφαση, σε όποιον προσφύγει κατά του νόμου 4093/2012 και έχουν ήδη προσφύγει πολλοί.

Για το υπουργείο Οικονομικών, αυτό σημαίνει ότι ανοίγει μια τρύπα ύψους 130 εκατ. ευρώ για το 2013 – προς το παρόν. Γιατί δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αμφιβολία, ότι όλο αυτό θα έχει και συνέχεια, έρχονται άλλωστε να εκδικαστούν οι προσφυγές των Πανεπιστημιακών και των Γιατρών του ΕΣΥ. Την αρχή αξίζει να σημειωθεί, την έκαναν οι ίδιοι οι δικαστές.

Στις 30 Δεκεμβρίου 2013 το Μισθοδικείο έκρινε ως αντισυνταγματικές τις περικοπές των αμοιβών τους βάσει του ανωτέρω νόμου. Αν και σύμφωνα με τους επαϊοντες, το σκεπτικό του ΣτΕ για τους ένστολους θα είναι πολύ διαφορετικό από την επιχειρηματολογία, με βάση την οποία το Μισθοδικείο έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των δικαστικών, μπορεί να θεωρείται δεδομένο, ότι όλες οι προσφυγές κατά του 4093 θα δικαιωθούν. Οι δικαστές σκέφτηκαν πολιτικά, κατάλαβαν ότι δεν ήταν δυνατόν να κρίνουν ότι μόνον οι δικές τους περικοπές ήταν αντισυνταγματικές και όλων των άλλων καλά καμωμένες. Αυτό σημαίνει, ότι στον προϋπολογισμό του 2013 θα ανοίξει μια τρύπα άλλων 127 δισ. (τόση ήταν η εξοικονόμηση από τις μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια των μη ένστολων). Και αν σκεφτεί κανείς ότι όλα αυτά είχαν και μια μειωτική επίπτωση της τάξης των 100 εκατ. ευρώ και στις συντάξεις καταλαβαίνει κανείς ότι η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά σε έναν λογαριασμό της τάξης των 400 ως 500 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων και των περικοπών του έτους 2012).

Πεντακόσια εκατ. είναι λογαριασμός. Ισοδυναμεί με τα δύο τρίτα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Η κυβέρνηση σκόπευε να το μοιράσει, το Μισθοδικείο το έκανε τελικά και τώρα ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να ξεχάσει τις υποσχέσεις για αυξήσεις στους χαμηλοσυνταξιούχους, ή θα πρέπει να βρει ισοδύναμα.

Το πόσο δύσκολο είναι αυτό, το μάθαμε πια τα τελευταία τρία χρόνια. Όσοι δεν έχουν απόλυτα κοντή μνήμη, θα θυμούνται την άκαρπη προσπάθεια για να μην περικοπούν τα ειδικά μισθολόγια, το καλοκαίρι του 2012, και την κρίση που προκάλεσε η άρνηση της τρόικας να δεχτεί τα ισοδύναμα. Άλλωστε πλέον, κανένα νέο μέτρο δεν περνάει από τις κοινοβουλευτικές ομάδες. Το μόνο που ενδεχομένως να παρηγορεί την κυβέρνηση, είναι ότι οι δικαστές δεν βιάζονται να καθαρογράψουν τις αποφάσεις τους. Αυτό ενδεχομένως να μεταθέσει την ανάγκη, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ως την άνοιξη.