Με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ο ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγιον Ζάγκλαντ τον παροτρύνει να αναλάβει άμεση δράση προκειμένου να συμμορφωθεί πλήρως η Ελλάδα στις πρόσφατες επικριτικές συστάσεις της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT), ώστε να υπάρξει βελτίωση των συνθηκών κράτησης και διαβίωσης μεταναστών και κρατουμένων.

Η Ελλάδα πρέπει να βελτιώσει τις συνθήκες κράτησης μεταναστών και φυλακισμένων, τονίζει ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Θόρμπγιον Ζάγκλαν, σε επιστολή του που έστειλε στον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, υπεραμυνόμενος των ανησυχιών που εξεδήλωσε, στην πρόσφατη επικριτική της δήλωση κατά της Ελλάδος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT), σχετικά με τις συνθήκες κράτησης μεταναστών και φυλακισμένων στη χώρα.

Έχουμε πλήρη επίγνωση, διευκρινίζει ο Γενικός Γραμματέας του ΣτΕ, των πολλών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ιδιαίτερα με την αύξηση του αριθμού των παράνομων μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα μέσω των χερσαίων συνόρων της.

Τονίζει δε ότι, η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει την αλληλεγγύη της και να παράσχει την απαραίτητη υποστήριξη στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει αυτούς τους ανθρώπους.

Έχω δηλώσει επανειλημμένα --καταλήγει ο κ. Ζάγκλαντ-- ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να απέχουν από το να επιστρέφουν αιτούντες και παράνομους μετανάστες προς την Ελλάδα, έως ότου διασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες κράτησης.