Το προκλητικό του παρών έδωσε χτες ο δραπέτης και καταδικασμένος για την υπόθεση της 17Ν , Χριστόδουλος Ξηρός, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές καταβαλλόμενος από υπερβολική…  αυτοπεποίθηση μετά την απόδραση, ώστε να δείξει ότι δεν φοβάται και να… επισφραγίσει ότι είναι ελεύθερος. 

Μπορεί από τον λόγο του να έλειπε η φυσικότητα καθώς είναι φανερό από το βίντεο που αναρτήθηκε στο indymedia ότι διαβάζει από χαρτί τα λεγόμενά του κοιτάζοντας σε τρία διαφορετικά σημεία σταδιακά, ωστόσο το μανιφέστο φαίνεται ότι συντάχθηκε πριν τις 14 Ιανουαρίου, όπως υπογράφεται. 

«Το ελεύθερο μέλος της 17Ν» προχώρησε σε μια κίνηση προεξόφλησης του χτυπήματος που ετοιμάζει, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ., για να κάνει ένα άνοιγμα στον λάο χρησιμοποιώντας φρασεολογία που αφορά στον αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης στην ελληνική κοινωνία.  

Την ίδια ώρα, οι εκτιμήσεις των αστυνομικών συγκλίνουν στο ότι και η σύνταξη του κειμένου που διάβασε ο Χριστόδουλος Ξηρός αλλά και η βιντεοσκόπηση του μανιφέστου του έγινε με τη βοήθεια της «ομάδας» του με την οποία συνεργάζεται πλέον και τον έχουν φυγαδεύσει.  Η εν λόγω ομάδα προέρχεται από το αντάρτικο πόλης σε μια προσπάθεια του Ξηρού να συντονιστεί με τη νεοτρομοκρατία και πιθανόν έχει άμεση σχέση με τους «Πυρήνες». 

Υπενθυμίζεται ότι ο Χριστόδουλος Ξηρός προαλειφόταν για τον  ρόλο του στο αντάρτικο πόλης από τις φυλακές Κορυδαλλού αλλά και το πώς θα έκανε την επανεμφάνισή του στην κοινωνία ακόμα πριν την απόδραση, όπου και συναντιόταν πολλές φορές μέσα στην ημέρα με κατηγορούμενα μέλη για συμμετοχή στους Πυρήνες. 

Αυτή την… διασύνδεση ερευνούν οι άντρες της Αντιτρομοκρατικής. Αν και το ύφος του κειμένου δεν θυμίζει «Πυρήνες», ίσως περισσότερο Σέχτα Επαναστατών και ΕΛΑ, η ΕΛ.ΑΣ. εκτιμά ότι ο Χριστόδουλος Ξηρός  εκφράζεται ο ίδιος σε πολλά σημεία του μανιφέστου έχοντας όμως εμποτιστεί από την επιρροή με τους Πυρήνες στον Κορυδαλλό. 

Τα σημεία «κλειδιά» του κειμένου 

Στο βίντεο που συνοδεύει την επιστολή πάντως ο Ξηρός αναφέρεται στην ανεργία και στο Μνημόνιο, ενώ φαίνεται ότι διαβάζει τα λεγόμενά του καθώς το βλέμμα του δεν είναι στραμμένο στην κάμερα. Το φόντο είναι σκούρο γκρι με φωτογραφίες του Τσε Γκεβάρα, του Άρη Βελουχιώτη, του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Γ. Καραισκάκη, ενώ ορισμένα από αυτές ήταν «σύμβολα» στις προκηρύξεις της 17Ν. Ο ήχος είναι καθαρός γεγονός που σημαίνει ότι η βιντεοσκόπηση γίνεται από ήσυχο σημείο, δωμάτιο. 

Στο βίντεο ο Χριστόδουλος Ξηρός αναπτύσσει τις κοινωνικές και πολιτικές του θέσεις για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, θέσεις για δράση στο αντάρτικο πόλης για άμεση αντίδραση του λαού για να σωθεί από τη δουλεία για κινητοποίηση πολιτών, έξοδο από το ευρώ, εκδίωξη των πολιτικών και δήμευση περιουσιών καθώς και παύση πληρωμών σε τράπεζες και δανειστές και τέλος διαγραφή του χρέους.

Ο Ξηρός μάλιστα κάνει λόγο για «Κίνημά μας» της ένοπλης δράσης και αυτοργάνωση με πόρτα πόρτα κάλεσμα συμπαραστατών και καταλήγει με τη φράση «Καλή αντάμωση στα γουναράδικα». Η αναφορά στο «Κίνημά μας» υποδηλώνει, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές ότι η σύμπραξη ασύλληπτων μελών τρομοκρατικών οργανώσεων και των… συνεχιστών φυλακισμένων μελών με τον Ξηρό είναι βέβαιη. 

Τέλος, ο Ξηρός δεν παραλείπει να αναφερθεί στον «εμφύλιο» στον αναρχικό χώρο, σημειώνοντας ότι «δεν είναι καιρός για εσωστρέφεια και οριοθετήσεις».

ΑΝ.ΓΑΛ.