current views are: 1

21 Ιανουαρίου 2014
Δημοσίευση15:42

Στον σκληρό πυρήνα του κράτους οι ένστολοι – Χρήζουν ειδικής προστασίας

Ξεκαθαρίζει το θέμα με την αντισυνταγματικότητα των περικοπών στις αποδοχές των ενστόλων, καθώς σήμερα το Συμβούλιο της Επικρατείας σε διάσκεψή του έκρινε σχεδόν ομόφωνα πως οι περικοπές των ενστόλων όλων των Σωμάτων, ου έγιναν αναδρομικά από τη 1η Αυγούστου 2012, είναι αντισυνταγματικές από την εν λόγω ημερομηνία έως και σήμερα.

Δημοσίευση 15:42’
αρθρο-newpost

Ξεκαθαρίζει το θέμα με την αντισυνταγματικότητα των περικοπών στις αποδοχές των ενστόλων, καθώς σήμερα το Συμβούλιο της Επικρατείας σε διάσκεψή του έκρινε σχεδόν ομόφωνα πως οι περικοπές των ενστόλων όλων των Σωμάτων, ου έγιναν αναδρομικά από τη 1η Αυγούστου 2012, είναι αντισυνταγματικές από την εν λόγω ημερομηνία έως και σήμερα.

Ξεκαθαρίζει το θέμα με την αντισυνταγματικότητα των περικοπών στις αποδοχές των ενστόλων, καθώς σήμερα το Συμβούλιο της Επικρατείας σε διάσκεψή του έκρινε σχεδόν ομόφωνα πως οι περικοπές των αποδοχών των ενστόλων όλων των Σωμάτων (στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών, κλπ), που έγιναν αναδρομικά από τη 1η Αυγούστου 2012, είναι αντισυνταγματικές από την εν λόγω ημερομηνία έως και σήμερα. Δηλαδή, η αντισυνταγματικότητα των περικοπών ανατρέχει από την 1η Αυγούστου 2012.

Επίσης, η αντισυνταγματικότητα αυτή στις περικοπές των αποδοχών θα ισχύει για όσο διάστημα θα είναι σε ισχύ η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών που προβλέπει την περικοπή των αποδοχών των ενστόλων. Η εκτίμηση πάντως που υπάρχει είναι πώς θα δημιουργηθεί «τρύπα» περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Η Ολομέλεια έκρινε ότι οι ένστολοι ανήκουν στον σκληρό πυρήνα του κράτους και χρήζουν ειδικής προστασίας και μεταχείρισης σε σχέση με τους άλλους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα. Έτσι, κρίθηκε αντισυνταγματική η επίμαχη υπουργική απόφαση που προβλέπει την περικοπή των αποδοχών τους.

Η επίμαχη υπουργική απόφαση (οικ.2834080022/14.11.2012), εκδόθηκε στο πλαίσιο της μνημονιακής νομοθεσίας. Συγκεκριμένα, η εν λόγω υπουργική απόφαση εκδόθηκε στο πλαίσιο του νόμου 4093/2012 με τον οποίο εγκρίθηκε το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής για την τριετία 2013-2016 (Μνημονίου ΙΙΙ).

Πλέον της περικοπής των αποδοχών των εν ενεργεία στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, κλπ, η επίμαχη υπουργική απόφαση προβλέπει την υποχρέωση επιστροφής των αποδοχών που είχαν ήδη καταβληθεί σε αυτούς αναδρομικά από τη 1η Αυγούστου 2012. Ο νομοθέτης χαρακτηρίζει την αναδρομική αυτή επιστροφή από 1η Αυγούστου 2012 και μετά, ως «αχρεωστήρως καταβληθείσες» αποδοχές.

Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στο επόμενο διάστημα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το σκεπτικό δε δημιουργεί δικαστικό προηγούμενο για δικαίωση και άλλων δημόσιων λειτουργών που ανήκουν στα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια ή υπηρετούν γενικά στο δημόσιο τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι στο ΣτΕ έχουν προσφύγει: 1) Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής, καθώς και άλλων εννέα περιφερειών (Θεσσαλονίκης, Πελοποννήσου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης, Ηπείρου, Έβρου και Στερεάς Ελλάδος), 2) Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, 3) Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, 4) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, 5) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού, 6) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας και 7) Το Συντονιστικό Συμβούλιο των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών, όπως επίσης 590 στρατιωτικοί και λιμενικοί υπάλληλοι.