Να οριστεί εύλογης διάρκειας μεταβατικό στάδιο ώστε να μπορέσουν οι γιατροί να αποφασίσουν αν θα κλείσουν τα ιατρεία τους προκειμένου να εργαστούν στις δομές του δρομολογούμενου ΠΕΔΥ προτείνει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στο υπουργείο Υγείας.

Όπως ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο γενικός γραμματέας του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας, με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ καλούνται εντός επτά ημερών να κλείσουν τα ιατρεία τους και να ενταχθούν σε ένα καθεστώτος πολύμηνης αβεβαιότητας.

«Καλούνται να κλείσουν τα ιατρεία τους μέσα σε μία εβδομάδα και να απολύσουν το προσωπικό, ενώ έχουν υποχρεώσεις για τον ιατρικό εξοπλισμό που έχουν αγοράσει ή χρησιμοποιούν με leasing και ακόμη έχουν υποχρεώσεις απέναντι στους μισθωτές των ιατρείων τους. Κι αφού κλείσουν τα ιατρεία να δουλέψουν με μισθό 1000 ευρώ χωρίς βαθμό, γιατί θα κριθούν μετά οκτώ μήνες, χωρίς να ξέρουν πώς και πού θα απασχοληθούν. Εμείς προτείνουμε να αποφασίσουν αν θα κλείσουν τα ιατρεία τους μετά απ' αυτό το οκτάμηνο» ανέφερε ο κ. Νίτσας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε όλη την Ελλάδα, ο ΕΟΠΥΥ έχει 5500 γιατρούς, εκ των οποίων οι 4500 έχουν ιδιωτικό ιατρείο. Στη Θεσσαλονίκη, ο ΕΟΠΥΥ έχει 500 γιατρούς, από τους οποίους το 80% έχει ιδιωτικό ιατρείο. «Τι θα απογίνουν οι ασθενείς που πήγαιναν στον ιδιωτικό ιατρείο και πώς θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν αν ο γιατρός τους κλείσει το ιατρείο;» σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΙΣΘ.

Να σημειωθεί ότι στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται να λειτουργήσουν τέσσερα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου- στον Εύοσμο, στην Καλλικράτεια και στα πρώην νοσοκομεία Λοιμωδών και Δερματικών Παθήσεων.

Στα προβλήματα που δημιουργούν στους γιατρούς οι περιορισμοί στη συνταγογράφηση αλλά και στις ιδιωτικές εταιρείες που αναλαμβάνουν τον έλεγχο του ΕΟΠΥΥ αναφέρθηκε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΙΣΘ Δημήτρης Τσάμης.

«Από τον περασμένο Δεκέμβριο επιτράπηκε στους ιδιώτες γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ να δέχονται, αντί για 200 συνολικά 400 ασφαλισμένους τον μήνα, αλλά περιόρισαν τη συνταγογράφηση στο 80% σε σύγκριση με πέρσι. Με την αύξηση των ασθενών έπρεπε να αυξηθούν τα φάρμακα που συνταγογραφούνται αντί να μειωθούν. Κάναμε πρόταση να αντιγράψουν ένα σύστημα που εφαρμόζεται με επιτυχία, όπως αυτό της Σουηδίας» επεσήμανε ο κ. Τσάμης.

Όσον αφορά τον υποχρεωτικό έλεγχο του ΕΟΠΥΥ από ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, ανέφερε ότι αυτό θα έχει αποτέλεσμα το 1-2% του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ να κατευθύνεται σε τέσσερις εταιρείες εξασφαλίζοντάς τους από 45 έως 80 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Τσάμης σημείωσε ακόμη ότι πρέπει να μειωθεί ο αριθμός εισακτέων στις ιατρικές σχολές ενώ παράλληλα ανέφερε ότι ο υπουργός Υγείας δεν έχει ακόμη απαντήσει στο ερώτημα του ΙΣΘ σχετικά «με την επιλεκτική χρηματοδότηση των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης». 

TAGS