current views are: 10

22 Ιανουαρίου 2014
Δημοσίευση09:41

Η 17 Νοέμβρη εκτός φυλακής – Οι αποφυλακισμένοι και η νέα τους ζωή

Πέρασαν 12 χρόνια από την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν που στιγμάτισε την ελληνική κοινωνία και συνδέεται με 23 θανάτους, ωστόσο η οργάνωση μοιάζει να «ζωντανεύει» στους όρους της νεοτρομοκρατίας, λένε αστυνομικές πηγές, καθώς η απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού θέτει εκτός από ερωτήματα και νέα ζητήματα στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ Δικαιοσύνης και ΕΛ.ΑΣ. 

Δημοσίευση 09:41’
αρθρο-newpost

Πέρασαν 12 χρόνια από την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν που στιγμάτισε την ελληνική κοινωνία και συνδέεται με 23 θανάτους, ωστόσο η οργάνωση μοιάζει να «ζωντανεύει» στους όρους της νεοτρομοκρατίας, λένε αστυνομικές πηγές, καθώς η απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού θέτει εκτός από ερωτήματα και νέα ζητήματα στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ Δικαιοσύνης και ΕΛ.ΑΣ. 

Γράφει η Αναστασία Γαλάνη 

Πέρασαν 12 χρόνια από την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν που στιγμάτισε την ελληνική κοινωνία και συνδέεται με 23 θανάτους, ωστόσο η οργάνωση μοιάζει να «ζωντανεύει» στους όρους της νεοτρομοκρατίας, λένε αστυνομικές πηγές, καθώς η απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού θέτει εκτός από ερωτήματα και νέα ζητήματα στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ Δικαιοσύνης και ΕΛ.ΑΣ. 

Στον απόηχο των ερευνών της Αντιτρομοκρατικής για τον εντοπισμό του Ξηρού, τα περισσότερα κατηγορούμενα ως μέλη της 17Ν έχουν αποφυλακιστεί και έχουν χτίσει μια νέα ζωή, αποδεικνύοντας κατά την Αστυνομία ότι έχουν «ξεχάσει» το παρελθόν τους, ενώ τα έγκλειστα μέλη έχουν διασπαστεί έπειτα από συγκρούσεις και διαφορές εντός των φυλακών. 

Πιο συγκεκριμένα, εντός φυλακής βρίσκεται ο Σάββας Ξηρός, ο οποίος είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση εξαιτίας σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει με την όραση και την ακοή του και άλλες ασθένειες, ενώ πρόσφατα μεταφέρθηκε για νοσηλεία σε νοσοκομείο της Λάρισας. Γεννηθείς το 1962 στη Φλώρινα. Εντάχθηκε στην οργάνωση από τον αδερφό του Χριστόδουλο Ξηρό. Στις 29/06/2002 στο λιμάνι του Πειραιά ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός που μεταφέρθηκε στην περιοχή με ταξί, εξερράγη στα χέρια του. 

Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος που θεωρείται και ιδρυτικό μέλος της 17Ν, βρίσκεται στον Κορυδαλλό, από όπου και χτες έστειλε επιστολή στην Ελευθεροτυπία στην οποία κατηγορεί τον Χριστόδουλο Ξηρό ως υποχείριο της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής. Η σχέση των δύο είχε διαταραχτεί το 2009 όταν είχαν εμπλακεί σε καυγά μέσα στις φυλακές με τον Δημήτρη Κουφοντίνα να υποστηρίζει τον Χριστόδουλο Ξηρό. Ο Γιωτόπουλος σπουδάζει από αποστάση σε γαλλικό πανεπιστήμιο και περνάει πολλές ώρες διαβάζοντας. Γεννηθείς το 1944 στο Παρίσι. Φερόμενος ως ένα από τα ιδρυτικά στελέχη της οργάνωσης. Τα ίχνη του χάνονται με τη Μεταπολίτευση και επί χρόνια κυκλοφορούσε μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας με το ψευδώνυμο Μιχάλης Οικονόμου. Στις 18/07/2002 παραδέχεται στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία την πραγματική του ταυτότητα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας αρνείται κάθε σχέση με την οργάνωση καθώς και το ότι γνωρίζει τους συγκατηγορούμενούς του, οι οποίοι τον αναγνώρισαν ως τον «Λάμπρο» της 17Ν. 

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας έγινε συγγραφέας μέσα στη φυλακή γράφοντας βιβλίο για την Αριστερά, ενώ οι σχέσεις του με τα υπόλοιπα έγκλειστα μέλη δεν είναι καλή. Γεννηθείς το 1958 στην Τερπνή Σερρών. Μετά τη μοιραία έκρηξη στο λιμάνι του Πειραιά που σηματοδότησε την αρχή της εξάρθρωσης της οργάνωσης, έμεινε κρυμμένος επί δύο μήνες. Παραδόθηκε στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία στις 05/09/2002. 

Ο Ηρακλής Κωστάρης είναι φοιτητής της Πληροφορικής μέσα από τις φυλακές και έχει λάβει εκπαιδευτικές άδειες για να παρακολουθεί μαθήματα στη σχολή του, ωστόσο μετά την απόδραση του Ξηρού, αιτήθηκε άδεια και το αίτημα απορρίφθηκε. Γεννηθείς το 1966 στο Μόρφιο Θεσπρωτίας μεγάλωσε στο ίδιο σπίτι με τον Παύλο Σερίφη και ήταν παιδικός φίλος και κουμπάρος με τον Κώστα Καρατσώλη. Εντάχθηκε στην οργάνωση το 1987 μέσω του Παύλου. Κατά τις ομολογίες των άλλων κατηγορουμένων, είχε αναλάβει τον ρόλο του εκτελεστή της οργάνωσης. 

Ο Βασίλης Τζωρτζάτος ή «Σταμάτης» είναι ο μόνος έγκλειστος φίλος από τα μέλη της 17Ν του Γιωτόπουλου στον Κορυδαλλό. Ο Τζωρτζάτος λάμβανε άδειες και επισκέπτεται την οικογένειά του που ζει στην Αθήνα. Γεννηθείς το 1955 στην Αθήνα. Εντάχθηκε στην οργάνωση το 1985 από τον Χριστόδουλο Ξηρό, με τον οποίο είχαν γνωριστεί κατά τη διάρκεια συνδικαλιστικής κινητοποίησης. Ήταν ήδη γνωστός στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έπειτα από προσαγωγή το 1993. 

Ποιοι είναι εκτός φυλακής και έχουν νέα ζωή 

Ο Βασίλης Ξηρός, αδερφός του Χριστόδουλου Ξηρού έχει αποφυλακιστεί το 2011 μειώνοντας την ποινή του εργαζόμενος στις φυλακές και ζει πλέον στη Χαλκιδική. Εργάζεται ως κτηνοτρόφος και ασχολείται με σκίτσα. Γεννηθείς το 1972 στην Κοζάνη. Προτελευταίος γιος της οικογένειας Ξηρού. Εντάχθηκε στην οργάνωση το 1995 κατά τη διαμονή του στην κατοικία του αδερφού του Σάββα Ξηρού στην Αθήνα. Προσήχθη στις 16/07/2002 από κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στη Θεσσαλονίκη. Κατηγορήθηκε για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση, διακεκριμένη οπλοκατοχή και συνέργεια σε συνολικά 28 ενέργειες. 

Ο Θωμάς Σερίφης βρίσκεται εδώ και χρόνια εκτός φυλακών ακολουθώντας μια φιλήσυχη ζωή και κάνοντας μια νέα αρχή στην προσωπική του ζωή. Γεννήθηκε στη Γερμανία, έζησε στο Μόρφιο Θεσπρωτίας και μετακόμισε στην Αθήνα, όπου εργάστηκε ως οδηγός του ΟΑΣΑ. Κατηγορήθηκε ότι ως «Στάθης» συμμετείχε σε τρεις ενέργειες της 17Ν το 1990. Καταδικάστηκε σε 17 χρόνια και η ποινή του στο Εφετείο μειώθηκε στα οκτώ. Αποφυλακίστηκε το 2007, παντρεύτηκε μια δημοσιογράφο και έχει ένα παιδί, ενώ πλέον εργάζεται σε εστιατόριο. 

Ο Παύλος Σερίφης, είναι πλέον συνταξιούχος του Δημοσίου και από το 2005 ζει στο Γαλάτσι με την οικογένειά του. Ο 56χρονος ήταν το μέλος της «17Ν» που επειδή τραυματίστηκε σε τροχαίο απέκτησε μόνιμη αναπηρία στο αριστερό του χέρι και φέρεται ότι είχε το ρόλο του ταμία στην οργάνωση. 

Ο Σωτήρης Κονδύλης ή αλλιώς «Άρης» της 17Ν αποφυλακίστηκε το 2007 και εργάζεται σε εταιρεία πώλησης οικοδομικών υλικών. Γεννήθηκε στην Ευρυτανία, είναι πατέρας δύο παιδιών. Κατηγορήθηκε ότι με το ψευδώνυμο «Άρης» συμμετείχε σε πέντε επιθέσεις της 17Ν την περίοδο 1990-1996. 

Ο Διονύσης Γεωργιάδης αφέθηκε ελεύθερος εκτίοντας τα 3/5 της ποινής του. Επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη και έχει επιχείρηση επιπλοποιίας. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, σπούδαζε μουσικός και εργαζόταν στο επιπλοποιείο του πατέρα του και με το ψευδώνυμο «Αλέξης» συμμετείχε σε μικρές επιθέσεις, ενώ είχε ενοικιάσει τη γιάφκα στην οδό Δαμάρεως. 

Ο Κωνσταντίνος Τέλιος ήταν εκπαιδευτικός στο επάγγελμα, γνωστός και ως «δάσκαλος ή Μάρκος» της 17Ν, ωστόσο μετά την αποφυλάκισή του ζήτησε να επιστρέψει στα σχολεία, αλλά η αίτησή του απορρίφθηκε από το ΣτΕ. 

Ο Κώστας Καρατσώλης αποφυλακίστηκε πριν τρία χρόνια και εργάζεται ως μεσίτης. Γεννήθηκε στη Γερμανία ,είναι πατέρας δύο παιδιών. Κατηγορήθηκε ότι συμμετείχε, από τα τέλη του 1987 στη δράση της 17Ν με τον κωδικό «Στέλιος». 

Ο Νίκος Παπαναστασίου απαλλάχθηκε λόγω παραγραφής ομοφώνως στο Εφετείο. Ζει στη Σταμάτα και εργάζεται σε κεραμοποιείο. Κατάγεται από το Χουμνικό Νιγρίτας Σερρών και ήταν κεραμοποιός. Έχει παντρευτεί δύο φορές και έχει δύο παιδιά. Κατηγορήθηκε για συμμετοχή ,ως «Νικήτας», σε τέσσερις επιθέσεις της 17Ν την περίοδο 1984-1985. 

Η Αγγελική Σωτηροπούλου ζει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας με τον γιο της στον Βαρνάβα. Σύντροφος του Δημήτρη Κουφοντίνα, με τον οποίο παντρεύτηκε με πολιτικό γάμο στις φυλακές Κορυδαλλού τον Δεκέμβριο του 2002. Κατηγορήθηκε για συμμετοχή στις τελευταίες δύο επιθέσεις της 17Ν την περίοδο 2000-2002.Η ίδια αρνήθηκε τις κατηγορίες και αθωώθηκε. 

Ο Πάτροκλος Τσελέντης αποφυλακίστηκε πολύ πρόσφατα έπειτα από εργασία στο φούρνο της φυλακής για να μειώσει την ποινή του και διαμένει στο Ελληνικό. Γεννηθείς το 1960 Φισκάρδο Κεφαλλονιάς. Εντάχθηκε στην οργάνωση το 1983 από τον Δημήτρη Κουφοντίνα. Ο «Αλέκος» της «17Ν» μέχρι να συλληφθεί ανέφερε ότι εργάζεται σε ναυτιλιακή εταιρία. Έχει σπουδάσει Οικονομικά και στο πανεπιστήμιο γνώρισε τον Δημήτρη Κουφοντίνα. 

Ο Θεολόγος Ψαραδέλλης και ο Ανέστης Παπαναστασίου και ο Γιάννης Σερίφης, που κατηγορήθηκαν για την υπόθεση της 17Ν κρίθηκαν αθώοι από τη Δικαιοσύνη.