Ασπίδα προστασίας για τα περιστατικά λαθροϋλοτομίας στο Σέιχ Σου μπορεί να αποτελέσει η... γνώση, εκτιμά καθηγητής δασολογίας και φυσικού περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

"Η διάδοση του γεγονότος ότι η καύση κωνοφόρων είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε όσους κόβουν παράνομα ξύλα από τα δέντρα του περιαστικού δάσους" εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Παύλος Σμύρης.

Όπως επισημαίνει, το πεύκο, όταν καίγεται, απελευθερώνει ρετσίνι που επικάθεται μέσα στους σωλήνες της σόμπας ή στην καμινάδα του τζακιού.

"Με τη μακροχρόνια χρήση και την αλλεπάλληλη συγκέντρωση ρετσινιού, αρκεί μια σπίθα για να γίνει έκρηξη και να πάρει φωτιά, κάτι που η πλειονότητα του κόσμου δεν το γνωρίζει" σημειώνει ο καθηγητής διευκρινίζοντας ότι ο κίνδυνος δεν είναι άμεσος, αλλά σίγουρα είναι ορατός, με την παρέλευση 1-2 χρόνων από την καύση κωνοφόρων.

"Η αποτελεσματικότερη φύλαξη του Σέιχ Σου, σε συνδυασμό με τη διάδοση της επικινδυνότητας καύσης πεύκων, μπορεί να εξαλείψει πλήρως τα φαινόμενα λαθροϋλοτομίας" καταλήγει ο κ. Σμύρης.