Επιμέλεια: Ντία Μούλου 

Ημέρα σημαντικών εξελίξεων ήταν η χθεσινή, όσον αφορά στην πολύκροτη υπόθεση των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, καθώς συνελήφθησαν ο Κυριάκος Γριβέας και η Αναστασία Βάτσικα και μπήκε στην τελική ευθεία η έκδοση του Άγγελου Φιλιππίδη στην Ελλάδα. 

Ειδικότερα, το μεσημέρι της Τετάρτης τέλειωσε το θρίλερ του ζεύγους Γριβέα, σε βάρος του οποίου είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Ο 50χρονος επιχειρηματίας και η 54χρονη σύζυγός του συνελήφθησαν στο Μάντσεστερ, όπου μένουν μόνιμα, από τις βρετανικές αρχές. Ωστόσο, ο δικηγόρος του Γιώργος Καψής έκανε λόγο για «προγραμματισμένο ραντεβού», διαψεύδοντας έτσι τα περί σύλληψής τους. 

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Γριβέας και η κυρία Βάτσικα κατηγορούνται για άμεση συνέργεια σε απιστία που αποδίδεται σε στελέχη της τράπεζας και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, με το πόρισμα της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου να είναι «καταπέλτης».  

Μετά τη σύλληψή τους, οι δύο κατηγορούμενοι εμφανίστηκαν ενώπιον του δικαστηρίου του Westminster, το οποίο αποφάσισε να τους αφήσει ελεύθερους με περιοριστικούς όρους, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται καταβολή εγγύησης ύψους 50.000 λιρών για τον καθένα και παράδοση τόσο των δικών τους διαβατηρίων όσο και των παιδιών τους. Επίσης θα πρέπει να παρουσιάζονται τρεις φορές την εβδομάδα στο αστυνομικό τμήμα του Κίνγκστον του Λονδίνου όπου είναι και η μόνιμη κατοικία τους και θα πρέπει να έχουν τα τηλέφωνά τους ανοικτά 24 ώρες το 24ωρο ώστε να απαντούν σε κάθε κλήση των βρετανικών αρχών. 

Παράλληλα, οι δικαστικές αρχές προχωρούν σε δημεύσεις ακινήτων που διατηρούν στην Ελλάδα και ζητούν το άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ακίνητα που διαθέτει το ζευγάρι στην Ελλάδα τίθενται υπό καθεστώς δέσμευσης ενώ ήδη ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την διαβίβαση στην ελληνική Δικαιοσύνη στοιχείων λογαριασμών που διατηρούν οι δύο σύζυγοι σε Κύπρο, Αγγλία και Ελβετία. 

Όσον αφορά στα ακίνητα, υπό δέσμευση τίθενται συγκεκριμένα μία πετρόχτιστη βίλα στην Πεντέλη, ένας πύργος στη Μάνη και ένα εξοχικό στην Ευρυτανία. Την ίδια ώρα, το ζευγάρι φέρεται να διαθέτει στο εξωτερικό τα εξής ακίνητα: ένα διαμέρισμα στις Βρυξέλλες, ένα σαλέ στις Ελβετικές Άλπεις, μια ιδιόκτητη κατοικία στο City του Λονδίνου, γραφεία στο κέντρο του Λονδίνου και άλλα. 

Τι θα γίνει με την έκδοσή τους στην Ελλάδα 

Θολό είναι το τοπίο σχετικά με την έκδοση του ζεύγους Γριβέα-Βάτσικα στη χώρα μας, αφού οι βρετανικές αρχές δείχνουν ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα δικαιωμάτων και ευρωπαϊκού δικαίου.  

Το βρετανικό δικαστήριο όρισε δικάσιμο για τις 3 Φεβρουαρίου, οπότε και θα εξεταστεί εάν δικαιολογείται το αίτημα των ελληνικών αρχών για την έκδοσή τους.  

Όλα αυτά πάντως θυμίζουν την υπόθεση έκδοσης της πρώην ανακρίτριας, Αντωνίας Ηλίας, η οποία δεν εκδόθηκε ποτέ στην Ελλάδα. Η κυρία Ηλία ήταν πρωταγωνίστρια στο σκάνδαλο του «παραδικαστικού κυκλώματος», ενώ χαρακτηριστικό της πολυπλοκότητας της υπόθεσής της είναι πως από το 2011 που συνελήφθη δεν έχει εκδοθεί ακόμα στη χώρα μας. Μάλιστα, είναι ελεύθερη με περιοριστικούς όρους, καθώς τα δικαστήρια της Βρετανίας θεωρούν ότι δεν έχουν σταλεί τα απαραίτητα στοιχεία για την έκδοσή της. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Ηλία ισχυρίστηκε ότι οι ελληνικές αρχές έχουν παραβιάσει το τεκμήριο της αθωότητάς της, προτού δικαστεί.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνήγορος του Κυριάκου Γριβέα και της Αναστασίας Βάτσικα στην ανακοίνωσή του ανέφερε πως«σε σχέση με όσα διακινούνται στα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης, θέλω να δηλώσω ότι, ενώ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, δημιουργούν επικίνδυνα αρνητικό κλίμα σε βάρος των εντολέων μου για τις κατηγορίες που τους αποδίδονται, πριν κριθούν από τη Δικαιοσύνη, την οποία εμπιστεύονται». Με αυτή του φράση λοιπόν φαίνεται πως μάλλον οι δύο κατηγορούμενοι θα επικαλεστούν καταπάτηση του τεκμηρίου της αθωότητας. 

Στην τελική ευθεία η έκδοση Φιλιππίδη 

Την ίδια ώρα, στο τελικό στάδιο είναι η έκδοση του πρώην επικεφαλής του Τ.Τ., Άγγελου Φιλιππίδη, από τις τουρκικές αρχές, καθώς χθες εστάλησαν τα απαραίτητα έγγραφα.  

Ωστόσο, η διαδικασία είναι εξαιρετικά χρονοβόρα, με αποτέλεσμα να παραμένει άγνωστη η ακριβής ημερομηνία έκδοσής του. Σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία μόλις τα έγγραφα φτάσουν στο δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης θα πρέπει εντός 48 ωρών να καλέσουν στο δικαστήριο τον Άγγελο Φιλιππίδη, για την τελική απόφαση περί έκδοσης ή όχι.  

Χθες τον επισκέφθηκαν στις φυλακές Μαλτεπέ όπου κρατείται οι δικηγόροι του, ώστε να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.