Στο μικροσκόπιο της Υγειονομικής Υπηρεσίας, βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες τα σχολεία της ευρύτερης περιοχής του Βόλου

Κυλικεία, αίθουσες διδασκαλίας, τουαλέτες και γενικότερα οι σχολικοί χώροι στους οποίους κινούνται μαθητές και εκπαιδευτικοί, ελέγχονται ως προς το αν πληρούν τους όρους υγιεινής.

Η επόπτρια δημόσιας υγείας έχει εμφανιστεί τις τελευταίες ημέρες σε σχολικές μονάδες της Ν. Ιωνίας. Πρόσφατα, επισκέφθηκε και το σχολικό συγκρότημα του πρώην Πολυκλαδικού, όπου συστεγάζονται πέντε σχολεία για να καταγράψει τυχόν προβλήματα υγιεινής στους χώρους που κινούνται μαθητές και καθηγητές.

Οι έλεγχοι είναι λεπτομερείς. Ελέγχονται οι συνθήκες υγιεινής στα κυλικεία των σχολείων, αν τα είδη που πωλούν είναι σύμφωνα με τον εγκεκριμένο κατάλογο του Υπουργείου Παιδείας. Ελέγχεται επίσης η καθαριότητα στους χώρους του σχολείου, η κατάσταση των αιθουσών διδασκαλίας και των σχολικών τουαλετών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη η επόπτρια δημόσιας υγείας που πραγματοποιεί αιφνιδιαστικούς ελέγχους στα σχολεία, έχει καταγράψει τα πρώτα ευρήματα. Παρατηρήσεις στα κυλικεία που φέρονται να πωλούν και προϊόντα εκτός λίστας, όπως για παράδειγμα σοκολάτες, αλλά και προβλήματα που έχουν να κάνουν με την κατάσταση των αιθουσών διδασκαλίας και των τουαλετών, φαίνεται να βρίσκονται στη λίστα της επόπτριας.

Στο σχολικό συγκρότημα του πρώην Πολυκλαδικού, τα προβλήματα εκτιμάται ότι οφείλονται είτε σε κακοτεχνίες είτε στην παλαιότητα των εγκαταστάσεων. Οι σχολικές αίθουσες από την οροφή των οποίων μπαίνει νερό όταν βρέχει αλλά και η κακή κατάσταση των ειδών υγιεινής στις σχολικές τουαλέτες που είναι πολυκαιρισμένες, είναι ζητήματα για τα οποία, η επόπτρια κράτησε λεπτομερείς σημειώσεις.

Στόχος είναι να καταγραφεί το σύνολο των προβλημάτων στις σχολικές μονάδες της περιοχής. Με την ολοκλήρωση των ελέγχων, κάθε σχολείο θα παραλάβει λίστα με τα ευρήματα της επόπτριας. Βάση της λίστας, οι διευθυντές των σχολείων στη συνέχεια θα μπορέσουν να παρέμβουν προς το Δήμο Βόλου για να προγραμματιστούν οι αναγκαίες παρεμβάσεις.

Οι απρόοπτες επισκέψεις της επόπτριας δημόσιας υγείας, αντιμετωπίζονται θετικά από τις κατά τόπους σχολικές μονάδες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αντίστοιχοι έλεγχοι και μάλιστα λεπτομερείς δεν έχουν γίνει στα σχολεία τουλάχιστον την τελευταία τριετία. Τα πορίσματα δε, που θα φέρουν την υπογραφή της επόπτριας υγείας, θεωρούνται εργαλείο στα χέρια των διευθυντών των σχολικών μονάδων, που διεκδικούν παρεμβάσεις αλλά δεν εισακούγονται.