Επιμέλεια: Ντία Μούλου

Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση της έκδοσης του πρώην επικεφαλής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Άγγελου Φιλιππίδη, στην Ελλάδα. Σήμερα, η εισαγγελέας διαφθοράς, Ελένη Ράικου, του άσκησε νέα ποινική δίωξη για δάνεια που δόθηκαν στον επιχειρηματία Παναγιώτη Ευθυμίου, κάτι που σύμφωνα με τον δικηγόρο του περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, αφού πρόκειται για νέα δικογραφία που πρέπει να μεταφραστεί και να αποσταλεί στις τουρκικές αρχές.

Η νέα αυτή δικογραφία αφορά συνολικά δεκαπέντε πρόσωπα, κάποια από τα οποία είναι ήδη κατηγορούμενοι στην προηγούμενη δικογραφία. Ο πρώην πρόεδρος του Τ.Τ. και άλλα οκτώ οκτώ στελέχη και μέλη της αρμόδιας υποεπιτροπής και επιτροπής δανειοδοτήσεων της τράπεζας αντιμετωπίζουν την κατηγορία της απιστίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, ενώ κατά του επιχειρηματία Παναγιώτη Ευθυμίου, τριών μελών της οικογένειας του και δυο συνεργατών του, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για άμεση συνέργεια στην απιστία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Όσον αφορά στη σημερινή δίωξη του Άγγελου Φιλιππίδη, αυτή βασίζεται στο δεύτερο πόρισμα του επικεφαλής της Αρχής για την Καταπολέμηση Νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, Παναγιώτη Νικολούδη, και αφορά δανειοδοτήσεις συνολικού ύψους 104 εκατ. ευρώ που χορήγησε το Τ.Τ. το 2009 σε τρεις εταιρείες συμφερόντων του Παναγιώτη Ευθυμίου. Τα χρήματα που έλαβε ο επιχειρηματίας δεν επενδύθηκαν τελικά για επιχειρηματικούς λόγους, όπως είχαν δηλωθεί, αλλά κατέληξαν μέσα από ένα περίπλοκο σύστημα στην τσέπη του.  

Τα επίμαχα δάνεια δόθηκαν το διάστημα από 21-01-09 έως 08-04-2009, στις εταιρείες ASPEN Ακινήτων, ALMOND Ακινήτων και EKTASIS DEVELOPMENT, χωρίς, σύμφωνα με το πόρισμα της εισαγγελέως Π. Παπανδρεου, τις απαραίτητες εγγυήσεις.

Στο εισαγγελικό πόρισμα αναφέρεται ότι η εταιρεία ASPEN έλαβε δυο δάνεια, το πρώτο 22,4 εκατ. ευρώ και το δεύτερο 12,78 εκατ., η ALMOND 18,48 και η EKTASIS 51 εκατ. ευρώ.

Από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει ότι οι δυο πρώτες εταιρείες ανήκαν κατά 100% σε κυπριακές εταιρίες, οι οποίες με τη σειρά τους ανήκαν σε offshore εταιρείες με έδρα τις Παρθένες Νήσους και εμφανιζόμενους δικαιούχους έναν άντρα και μια γυναίκα που ήδη είναι κατηγορούμενοι στην υπόθεση. Σύμφωνα με το πόρισμα, πραγματικός δικαιούχος ήταν ο Παναγιώτης Ευθυμίου, δικαιούχος επίσης μαζί με μέλη της οικογενείας του και της εταιρείας ΕΚΤΑΣΙΣ.

Η εισαγγελέας αναφέρει ότι «οι εισηγήσεις των μελών Επιτροπών παρουσίαζαν ανεπαρκή αξιολόγηση του αναλαμβανόμενου πιστωτικού κινδύνου», ενώ «δεν αξιολογήθηκαν οι πραγματικοί δικαιούχοι και η δυνατότητά τους να στηρίξουν τις εταιρείες και δεν ελήφθη υπόψιν η επιδεινούμενη κατάσταση στην αγορά των αστικών εμπορικών ακινήτων που ήταν εμφανής από τις αρχές του 2009». Τονίζει δε πως τα δάνεια στις ASPEN και ALMOND «χορηγήθηκαν χωρίς την ύπαρξη πιστοληπτικής διαβάθμισης» και ότι η EKTASIS ήταν «υπερδανειόμενη από το 2007 και με σημαντικά έντονα αυξανόμενα βάρη επί των ακινήτων της».

Στο κατηγορητήριο που συντάχθηκε για τα στελέχη της τράπεζας αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Αν δεν γνωρίζατε ότι πραγματικός δικαιούχος των εταιρειών ήταν ο Παν. Ευθυμίου σημαίνει ότι δίνατε τα εκατομμύρια των δανείων σε κάποιο άγνωστο σε σας πρόσωπο που "κρυβόταν" πίσω από μια offshore εταιρία. Εάν, αντιθέτως, γνωρίζατε ή εικάζατε ότι πραγματικός δικαιούχος ήταν ο Παν. Ευθυμίου, τούτο σημαίνει ότι δίνατε τα εκατομμύρια των δανείων σε ένα πρόσωπο, το οποίο ενώ δεν είχε αντικειμενικά την απαραίτητη φερεγγυότητα για τη λήψη του δανείου ως εκπρόσωπος της ektasis, του δώσατε και επιπλέον ποσά για τις δυο άλλες εταιρείες. Εάν πιστεύατε πως δικαιούχοι ήταν οι εμφανιζόμενοι, αξίζει να σημειωθεί ότι στις φορολογικές δηλώσεις τους για το έτος 2009, η πρώτη δηλώνει 7.905 ευρώ και ο δεύτερος 111.949».

Η εισαγγελέας επισημαίνει ότι η εταιρεία EKTASIS, λίγο μετά τη λήψη του δανείου των 51 εκατομμυρίων, προσέφυγε στο Πρωτοδικείο και ζήτησε την υπαγωγή της στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.

Τέλος, κατά τα στοιχεία του πορίσματος «τα δάνεια αυτά χρησιμοποιήθηκαν για σκοπούς άλλους από αυτούς που ζητήθηκαν, με διοχέτευση αυτών σε offshore εταιρείες, μέσα από πολύπλοκες και δαιδαλώδες διαδρομές, προκειμένου να χαθούν τα ίχνη τους και η εγκληματική τους προέλευση».

Τι θα γίνει με την έκδοση Φιλιππίδη

Θολό παραμένει το τοπίο όσον αφορά στην έκδοση του Άγγελου Φιλιππίδη από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Στις 13 Ιανουαρίου, ο δικηγόρος του Αθανάσιος Βαρλάμης ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών έκδοσης του Άγγελου Φιλιππίδη εγγράφως από τον εισαγγελέα εφετών, αρμόδιο για θέματα εκδόσεων, Ιωάννη Αγγελή. Όπως είχε πει τότε, ο πελάτης του παραιτείται κάθε ένδικου δικαιώματος, ακόμη και της μετάφρασης, προκειμένου να εκδοθεί όσο το δυνατόν συντομότερα στη χώρα μας.

Ωστόσο, αν και τα έγγραφα που είναι απαραίτητα για την έκδοσή του εστάλησαν χθες από τις ελληνικές αρχές, δεν έχει γίνει γνωστό ποτέ θα ολοκληρωθεί η διαδικασία. Πάντως, ιδιαίτερα ανασταλτική για την πορεία της υπόθεσης ήταν η σημερινή εξέλιξη με το νέο ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε σε βάρος του, αφού πιθανόν να καθυστερήσει κι άλλο την έκδοση στη χώρα μας.

Την ίδια ώρα, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η Άγκυρα ζητεί ανταλλαγή του πρώην προέδρου του Τ.Τ. με δύο τούρκους πράκτορες της MIT και έναν κούρδο κατηγορούμενο για υποθέσεις τρομοκρατίας, που κρατούνται στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην επικεφαλής του Τ.Τ. συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη, καθώς σε βάρος του είχε εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης, για την υπόθεση της χορήγησης επισφαλών δανείων του τραπεζικού ιδρύματος,  ενώ έκτοτε κρατείται στις φυλακές Μάλτεπε.