Ρεπορτάζ: Σταυριανή Καραμανίδη

Ένορκη Διοικητική Εξέταση για να διαπιστωθεί τί ακριβώς συμβαίνει στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου με τις σορούς που -όπως καταγγέλθηκε- βρίσκονται σε κοινή θέα στην αυλή του νοσοκομείου, ζήτησε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Μάλιστα στο έγγραφο που απέστειλε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Πελοπίδας Καλλίρης προς τον διευθυντή της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας ζητείται τα σχετικά πορίσματα του αρμόδιου οργάνου να έχουν κατατεθούν το αργότερο έως 7/02/14.

Είχαν προηγηθεί οι καταγγελίες για την κατάσταση που επικρατεί στον νοσοκομείο με τους τραυματιοφορείς να υποχρεώνονται να αφήνουν τους εκλιπόντες σε κοινή θέα στην αυλή, αφού στα μόλις 20 προκάτ τετραγωνικά μέτρα, δεν χωράνε ταυτόχρονα περισσότεροι από δύο σοροί.

Την κατάπτυστη πρακτική, περιέγραψε στο newpost o πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου, Γιώργος Χονδροζουμάκης, που όντας τραυματιοφορέας στο νοσοκομείο, δεν έχει άλλη λύση από το να συμμετέχει στην βεβήλωση της μνήμης των νεκρών.

«Προχθές αναγκαστικά άφησα τον εκλιπόντα έξω από το νεκροθάλαμο, γιατί δεν χωρούσε μέσα στο κοντέινερ. Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά. Εδώ και 1,5 μήνα, αντί για μόνιμες εγκαταστάσεις, ο νεκροθάλαμος στεγάζεται σε ένα κοντέινερ. Ο χώρος είναι τόσο μικρός, που χωράει μόνο δύο ψυγεία. Οπότε όταν τύχει να έχουμε και τρίτο νεκρό, υποχρεωτικά κάποια σορός θα είναι έξω. Κι αυτό συμβαίνει σχεδόν καθημερινά», υποστηρίζει ο κ. Χονροζουμάκης.

Σε 1,5 χρόνο και βάλε…

Το πρόβλημα σχετίζεται με την επέκταση των εγκαταστάσεων του νοσοκομείου, που είναι σε εξέλιξη, με αποτέλεσμα ο μόνιμος χώρος του νοσοκομείου να αποτελεί σήμερα εργοτάξιο.

Στον εξωτερικό χώρο πίσω από τα κοντέινερ βγάζουν τους νεκρούς, υπό το βλέμμα ασθενών και επισκεπτών που βγαίνουν στα μπαλκόνια

«Ο παλιός νεκροθάλαμος, ήταν σε ένα χώρο 80 τετραγωνικών. Δεν είχε προκύψει ποτέ δυσλειτουργία», λέει ο τραυματιοφορέας, εκφράζοντας φόβους ότι δεν αργήσουν να επιστρέψουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες:

«Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ο νέος χώρος θα είναι έτοιμος σε 18 μήνες και μέχρι τότε θα είμαστε στο κοντέινερ. Ακόμη όμως κι αν κάναμε υπομονή 1,5 χρόνο, ξέρετε εσείς κάποιο δημόσιο έργο που έχει ολοκληρωθεί στην ώρα του;», διερωτάται ο ίδιος.

«Έπρεπε να καταφύγουμε στους ΜΜΕ για να μας ακούσουν», καταλήγουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, που μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος, κλήθηκαν από το Διευθυντή της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, προκειμένου να βρεθεί λύση... μεγαλύτερου κοντέινερ.