Συγκλονιστικές είναι οι καταθέσεις των οικονομικών μεταναστών που σώθηκαν από το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι και που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

«Όταν ξεκινούσαμε από την Τουρκία, ο Τούρκος διακινητής μας είπε να μπούμε, οι γυναίκες και τα παιδιά, μέσα στην καμπίνα του αλιευτικού. Όταν αυτό χάλασε, ήρθε το σκάφος του λιμενικού, μας πέταξε σχοινί και μας ρυμούλκησε. Κάποια στιγμή στη διαδρομή, είχαν μπει νερά μέσα στο σκάφος. Φώναξα στον άνδρα μου. Ήρθε και πήρε εμένα και το παιδί μου έξω. Οι άλλοι άνδρες δεν ήρθαν να πάρουν τις γυναίκες και τα παιδιά τους από μέσα. Δύο άτομα έπεσαν στη θάλασσα, αλλά δεν ξέρω γιατί. Πήγαν όλοι από τη μία πλευρά της βάρκας να δούνε και λίγο μετά αυτή αναποδογύρισε» περιγράφει μια από τις διασωθείσες μετανάστριες στην κατάθεσή της. 

Οι περισσότεροι μετανάστες που κατέθεσαν υποστηρίζουν πως παρά τις αντίθετες παραινέσεις των λιμενικών εκείνοι συνέχισαν να είναι συγκεντρωμένοι στη μια πλευρά της βάρκας που είχε ως αποτέλεσμα αυτή να αναποδογυρίσει ενώ αναφέρουν πως οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν ήταν πολύ κακές. 

Συγκλονιστική είναι η κατάθεση ενός 20χρονου που είδε την οικογένειά του να χάνεται. «Τα στοιχεία αυτών που έχασα είναι τα εξής η μαμά μου ετών 35, η αδερφή μου ετών 13, ο αδερφός μου ετών 11 και ο αδερφός μου ετών 9», λέει χαρακτηριστικά. Άλλος μετανάστης αναφέρει πως «πιστεύω ότι θα είχαμε πεθάνει όλοι μας, αν δεν μας είχαν βοηθήσει οι λιμενικοί. Όταν μας περισυνέλεξαν μας μετέφεραν στη ξηρά, μας έδωσαν ρούχα, νερό και φαγητό, και μας πήγαν στο νοσοκομείο».

Νέα αντίδραση του Λιμενικού

«Άκριτες, βιαστικές και γενικευμένες κατηγορίες που αποσκοπούν μόνο στη δημιουργία εντυπώσεων και σε μείωση του κύρους και της αξιοπιστίας του Σώματος», χαρακτηρίζει με σημερινή ανακοίνωσή του το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, τις παραπάνω καταγγελίες.

«Τραγωδίες όπως αυτή στο Φαρμακονήσι συγκλονίζουν τόσο τον κοινωνικό ιστό όσο και τα στελέχη του Λιμενικού, ιδιαίτερα τα πληρώματα των σκαφών του που καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διάσωση των ατόμων που κινδυνεύουν», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Το Λιμενικό Σώμα επαναλαμβάνει εκ νέου ότι δεν ισχύουν οι μαρτυρίες περί ρυμούλκησης του σκάφους από το Λιμενικό προς τις τουρκικές ακτές. Σήμερα έδωσε στη δημοσιότητα χάρτη στον οποίο φαίνεται ότι το στίγμα βύθισης του αλιευτικού με τους μετανάστες βρίσκεται δυτικότερα από το στίγμα εντοπισμού του, γεγονός που σημαίνει, σύμφωνα με το Σώμα, ότι η ρυμούλκησή του έγινε προς τις ελληνικές ακτές πριν αυτό βυθιστεί.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, είπε ότι έχει ζητήσει ήδη από το ναυτοδικείο Πειραιά να διεξάγει έρευνα για τις συνθήκες τού ναυτικού δυστυχήματος στο Φαρμακονήσι. Ανέφερε, επίσης, ότι δεν ζήτησε ΕΔΕ, καθώς την ευθύνη της ανάκρισης την έχει ο εισαγγελέας.

«Έχουμε δύο αποστολές ως σώμα, να προστατέψουμε τα σύνορά μας και να μην χαθεί ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα» προσέθεσε ο υπουργός.

Σημειώνεται ότι η Διεθνής Αμνηστία με ανακοίνωσή της, από την πρώτη στιγμή, έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να διεξάγει διαφανή και διεξοδική έρευνα των συνθηκών για το τραγικό συμβάν στο Φαρμακονήσι.