«Άκριτες, βιαστικές και γενικευμένες κατηγορίες που αποσκοπούν μόνο στη δημιουργία εντυπώσεων και σε μείωση του κύρους και της αξιοπιστίας του Σώματος», χαρακτηρίζει με σημερινή ανακοίνωσή του το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, τις καταγγελίες περί βιαιοπραγίας και άρνησης παροχής βοήθειας σε κινδυνεύοντες παράνομους αλλοδαπούς μετανάστες, στη θαλάσσια περιοχή Φαρμακονησίου.

«Τραγωδίες όπως αυτή στο Φαρμακονήσι συγκλονίζουν τόσο τον κοινωνικό ιστό όσο και τα στελέχη του Λιμενικού, ιδιαίτερα τα πληρώματα των σκαφών του που καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διάσωση των ατόμων που κινδυνεύουν», αναφέρεται στην ανακοίνωση και επισημαίνεται ότι στο διάστημα 2011-2013, το Σώμα έχει επιληφθεί 550 περιστατικών παράνομης μετανάστευσης εντοπίζοντας 11.741 παράνομους μετανάστες. Από τα περιστατικά αυτά, 118 αφορούσαν έρευνα-διάσωση, στα οποία το Λιμενικό διέσωσε 3.186 παράνομους μετανάστες.

Τονίζεται επίσης ότι το πλωτό περιπολικό σκάφος που ενεπλάκη στην υπόθεση του Φαρμακονησίου επελήφθη το έτος 2012 ενός περιστατικού παράνομης εισόδου αλλοδαπών στο οποίο εμπλέκονταν 24 μετανάστες. Επίσης το έτος 2013, το ίδιο σκάφος επελήφθη ενός ακόμη περιστατικού παράνομης εισόδου αλλοδαπών, στο οποίο εμπλέκονταν 40 μετανάστες.

Την ίδια χρονική περίοδο το ναυαγοσωστικό σκάφος που επιχειρεί στην αντίστοιχη περιοχή επιλήφθηκε πέντε περιστατικών με 146 μετανάστες, τα οποία ήταν και περιστατικά έρευνας- διάσωσης και ολοκληρώθηκαν με επιτυχία.

Το Λιμενικό Σώμα επαναλαμβάνει εκ νέου ότι δεν ισχύουν οι μαρτυρίες περί ρυμούλκησης του σκάφους από το Λιμενικό προς τις τουρκικές ακτές. Σήμερα έδωσε στη δημοσιότητα χάρτη στον οποίο φαίνεται ότι το στίγμα βύθισης του αλιευτικού με τους μετανάστες βρίσκεται δυτικότερα από το στίγμα εντοπισμού του, γεγονός που σημαίνει, σύμφωνα με το Σώμα, ότι η ρυμούλκησή του έγινε προς τις ελληνικές ακτές πριν αυτό βυθιστεί.