Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ξεκίνησε λίγο πριν από τις 4.30 το απόγευμα, η ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Πελοποννήσου, στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης, με αντικείμενο τη γνωμοδότηση επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, για τη δημιουργία Μονάδων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, που έχει καταθέσει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και που βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης (η ανάδοχος εταιρία έχει αναλάβει τη διαχείριση των σκουπιδιών της Πελοποννήσου μέσω ΣΔΙΤ).

Έξω από το κτίριο που συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο, έχουν συγκεντρωθεί και διαμαρτύρονται εκατοντάδες πολίτες από την Καλλιρρόη Μεσσηνίας και από τη δημοτική ενότητα Βαλτετσίου Αρκαδίας, που αντιδρούν στο ενδεχόμενο εγκατάστασης μονάδων επεξεργασίας σκουπιδιών στις περιοχές τους.

Από την άλλη, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και διμοιρίες των ΜΑΤ δεν επιτρέπουν την είσοδο στο κτίριο σε πολίτες, για την αποφυγή επεισοδίων. Ωστόσο, έπειτα από διαπραγματεύσεις πέρασαν τελικά μέσα στο κτίριο περίπου εκατό άτομα, που είναι δημοτικοί σύμβουλοι κι εκπρόσωποι φορέων από τις περιοχές που υπάρχουν αντιδράσεις.

Με την έναρξη της συνεδρίασης, η οποία διεξάγεται σε μια μικρή αίθουσα του δεύτερου ορόφου κι όχι στο συνήθη χώρο συνεδριάσεων του συμβουλίου, ο επικεφαλής της Οικολογικής Συμπολιτείας του Μοριά, Λ. Μπούκλης παραιτήθηκε από το αξίωμα του γραμματέα του περιφερειακού συμβουλίου.

Λίγο αργότερα, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δ. Δράκος, μαζί με τα περισσότερα μέλη της παράταξής του, και οι επικεφαλής των παρατάξεων Αγωνιστική Συνεργασία, Ν. Πατσαρίνος και Οικολογικής Συμπολιτείας του Μοριά, Λ. Μπούκλης, αποχώρησαν καταγγέλλοντας ότι έπρεπε η συνεδρίαση να γίνει παρουσία των πολιτών στη μεγάλη αίθουσα όπου συνεδριάζει το συμβούλιο.

Η συνεδρίαση συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους και έντονη αντιπαράθεση μεταξύ συμβούλων κι εκπροσώπων φορέων.