Στη Βουλή κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής έπειτα από καθυστέρηση αρκετών ημερών το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στην Πρωτοβάθμιες Δομές Υγείας

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, ο ΕΟΠΥΥ περιορίζεται αποκλειστικά σε εθνικό ασφαλιστικό φορέα υγείας, καταργώντας τις παροχές υγείας, ενώ το ΠΕΔΥ  θα αποτελεί την υγειονομική ομπρέλα των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, αλλά και ένα ενιαίο σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας με καθολική πρόσβαση όλων στις δομές του.

Στον φορέα αυτό θα έχουν πρόσβαση όλοι οι Έλληνες πολίτες και θα παρέχονται υπηρεσίες εξωνοσοκομειακής (πρωτοβάθμιας) φροντίδας.

Τα Κέντρα Υγείας, μαζί με τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ θα υπάγονται πλέον στις Διοικήσεις Υγειονομικών Υπηρεσιών (ΔΥΠΕ).

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τα Κέντρα Υγείας θα μπορούν λειτουργούν επτά ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες το 24ωρο, με την απόφαση ωστόσο να τίθεται στη διακριτική ευχέρεια του διοικητή της εκάστοτε Υγειονομικής Περιφέρειας

Με βάση το νέο σχέδιο νόμου, οι γιατροί που θα ενταχθούν στο ΠΕΔΥ, μπαίνουν σε διαθεσιμότητα ενός μήνα και θα πρέπει να κλείσουν άμεσα τα ιατρεία τους.

Η διαθεσιμότητα θα έχει διάρκεια 30 ημερών και οι ενδιαφερόμενοι να ενταχθούν στον νέο φορέα καλούνται να υποβάλουν αίτηση εντός επτά ημερών.

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, μόνιμοι και αορίστου χρόνου, που θα αποφασίσουν να εργαστούν στο ΠΕΔΥ είναι υποχρεωμένοι προσκομίσουν πιστοποιητικά ότι έκλεισαν τα ιατρεία τους, καθώς στο εξής θα έχουν πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.

Παράλληλα, άδειες για λειτουργία διαγνωστικών εργαστηρίων και εργαστηρίων φυσικής και ιατρικής αποκατάστασης θα χορηγούν οι οικείοι Ιατρικοί Σύλλογοι.

Διαβάστε ΕΔΩ την εισηγητική έκθεση

Διαβάστε ΕΔΩ τις τροποποιούμενες διατάξεις

Διαβάστε ΕΔΩ το νομοσχέδιο

Διαβάστε ΕΔΩ την έκθεση του λογιστηρίου του κράτους

TAGS