Κλιμάκιο αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας μεταβαίνει στα Τίρανα, όπου συνελήφθη σήμερα τα ξημερώματα ο Αλβανός δραπέτης των φυλακών Τρικάλων Ιλίρ Κούπα.

Οι Έλληνες αξιωματικοί, οι οποίοι βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τις αλβανικές Αρχές, θα ερευνήσουν τον χώρο διαμονής τού Αλβανού δραπέτη, ενώ θα εξετάσουν και τον ίδιο, με σκοπό τη συλλογή στοιχείων για την απόδραση από τις φυλακές Τρικάλων.

Στόχος των Αρχών είναι να διευκρινιστεί ποιος τη σχεδίασε, πώς οργανώθηκε, ποιοι συμμετείχαν και κυρίως να συλλέξουν στοιχεία για τα κυκλώματα μέσα και έξω από τις φυλακές και τους συνεργούς των δραπετών.

Ο αλβανός κακοποιός, σύμφωνα με πληροφορίες, έπεσε στα χέρια της αστυνομίας, κατά τη διάρκεια επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε σε αλβανικό χωριό, όπου είχε βρει καταφύγιο.

Σε βάρος του Ιλίρ Κούπα είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, ενώ εκκρεμεί σωρεία ποινικών διώξεων των Εισαγγελικών Αρχών της χώρας μας για σοβαρά εγκλήματα κακουργηματικού χαρακτήρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ιλίρ Κούπα είχε αποδράσει στις 22 Μαρτίου του 2013 από τις φυλακές Τρικάλων σε μια στρατιωτικού τύπου επιχείρηση Αλβανών που γάζωσαν με καλάζνικοφ τις εξωτερικές σκοπιές των φυλακών.

Τότε είχαν αποδράσει  11 κρατούμενοι, από τους οποίους συνελήφθησαν αμέσως οι τρεις, ενώ οι υπόλοιποι ήταν επί μήνες άφαντοι έχοντας βρει καταφύγιο στα βουνά.

Η ομάδα του Ιλίρ Κούπα, με αρχηγό τον Μάριαν Κόλα, ο οποίος σκοτώθηκε σε συμπλοκή με αστυνομικούς τον περασμένο Ιούλιο στο Σούλι, περιφέρονταν στις περιοχές της Αττικής, της Κορίνθου και σε άλλα σημεία όπου σημειώθηκαν συμπλοκές με αστυνομικούς.

Σε μία απο αυτές, στις 30 Μαρτίου στα Ίσθμια είχε βρει τραγικό θάνατο η 25χρονη ξενοδοχοϋπαλλήλος Κατερίνα Ζώγαλη.

Μετά τη δολοφονία της άτυχης κοπέλας, ακολούθησε συμπλοκή στο Δίστομο, όπου από τα πυρά του Κόλα σκοτώθηκε ο 38χρονος αστυνομικός Γιώργος  Ανδριτσόπουλος. 

Ο Κούπα, παρά τις εντατικές έρευνες των αρχών, ξέφυγε και πέρασε στην Αλβανία, όπου ζούσε μέχρι και σήμερα. Μετά και τον θάνατο του Κόλα, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, δημιουργήθηκε μια ειδική ομάδα από αξιωματικούς της Ασφάλειας, κυρίως για τη συλλογή στοιχείων και πληροφοριών, σε ότι αφορούσε τις κινήσεις του Ιλίρ Κούπα.

Μάλιστα, σε επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αλβανία, στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος Νίκος Παπαγιαννόπουλος, συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας και τον αρχηγό της αλβανικής αστυνομίας, με τους οποίους συζήτησε εκτενώς το θέμα του δραπέτη και τη συνεργασία για τη σύλληψή του. Τελικά, ύστερα από πληροφορίες που κατάφεραν να συλλέξουν οι αξιωματικοί της ειδικής ομάδας, εντόπισαν τα ίχνη του Αλβανού δραπέτη στην περιοχή των Τιράνων και επικοινώνησαν με τις αλβανικές αρχές.

Με τη σύλληψη του Κούπα, εξαρθρώνεται πλήρως η σκληρή ομάδα των δραπετών των φυλακών Τρικάλων, αλλά παραμένουν ασύλληπτοι άλλοι τέσσερις δραπέτες, από την ομάδα των 11 που μετά την αποδρασή τους έχουν εμπλακεί σε ληστείες και άλλες κακουργηματικές πράξεις.