current views are: 1

26 Ιανουαρίου 2014
Δημοσίευση12:27

Οι αγρότες ετοιμάζονται για το νέο… Κιλελέρ

Πιστοί στο ραντεβού τους, μόλις τελειώσει «το μάζεμα» της ελιάς, οι αγρότες της χώρας βγήκαν από χθες, Παρασκευή, στους δρόμους.

 

Δημοσίευση 12:27’
αρθρο-newpost

Πιστοί στο ραντεβού τους, μόλις τελειώσει «το μάζεμα» της ελιάς, οι αγρότες της χώρας βγήκαν από χθες, Παρασκευή, στους δρόμους.

 

Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Πιστοί στο ραντεβού τους, μόλις τελειώσει «το μάζεμα» της ελιάς, οι αγρότες της χώρας βγαίνουν στους δρόμους.

Τα τρακτέρ παρέμειναν στα χωράφια και τις αποθήκες.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, άλλοι πεζή, άλλοι έφιπποι, άλλοι με τα αγροτικά οχήματα, έκαναν ένα «ζέσταμα» πριν την κορύφωση του αγώνα, με συγκεντρώσεις έξω από τις εφορίες όλων των μεγάλων πόλεων της χώρα, αντιδρώντας στην υποχρέωση τήρησης βιβλίων εσόδων- εξόδων.

Το Σαββατοκύριακο αναδιπλώνονται και συνεδριάζουν για να καταστρώσουν το σχέδιο της επόμενης «μάχης».

Οι… «γενναίοι του Βορρά»

Οι παραγωγοί από διάφορες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας όπως η Κατερίνη, η Βέροια, οι Σέρρες, το Κιλκίς και ο Λαγκαδάς, θα κάνουν, πριν από το πολεμικό σάλπισμα, μία διπλωματική κίνηση.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών στην Ημαθία Κώστας Λιολιόπουλος, η συνάντηση εκπροσώπων των αγροτών- κυρίως της «Πρωτοβουλίας»- από ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και ανεξαρτήτων αγροτών, κατέληξε στη σύνταξη ενός υπομνήματος που θα αποσταλεί στον Πρωθυπουργό, στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και σε βουλευτές.

Με το υπόμνημα, οι αγρότες -μεταξύ άλλων- προτείνουν η φορολόγησή τους να γίνεται με βάση τα στρέμματα που έχουν και μάλιστα από το πρώτο ευρώ ή αλλιώς να συζητηθεί από μηδενική βάση, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2014, το ζήτημα της τήρησης βιβλίων εσόδων- εξόδων.

Ο αγροτοσυνδικαλιστής Πέλλας, Κώστας Τσαούσκας δήλωσε ότι «μετά τη σημερινή κινητοποίηση το πιο πιθανόν είναι η επόμενη κρούση να γίνει στην Agrotica και μετά θα προχωρήσουμε στα μπλόκα αν χρειαστεί».

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Έβρου «Η Ενότητα» συνεχίζει τις διαβουλεύσεις, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες, όπως οι επιδοτήσεις, το πετρέλαιο, η αναθεώρηση της ΚΑΠ, αλλά και μέτρα άμεσης ανακούφισης των φτωχών αγροτών και κτηνοτρόφων.

Ο κάμπος… «φλέγεται»

Από την περασμένη Τρίτη κάνουν σταδιακά την εμφάνισή τους τρακτέρ, στις πλατείες των χωριών στη Θεσσαλία, στο πλαίσιο του νέου κύκλου κινητοποιήσεων στον οποίο μπαίνουν οι αγρότες.

Στον Νομό Λάρισας, η εξόρμηση των τρακτέρ ξεκίνησε από τις πλατείες, με κύρια σημεία συγκέντρωσης τα Φάρσαλα και την περιοχή Πλατυκάμπου, συνεχίστηκε με «πρόβα μπλόκων»,

όπως χαρακτηρίστηκε η καθημερινή προσέλευση των τρακτέρ σε διάφορα σημεία συνάντησης, ώστε μέσα στο Σαββατοκύριακο να εκτιμηθεί η δυναμική της συμμετοχής και η περαιτέρω πορεία του αγώνα.

Σχετική πρόσκληση για συμμετοχή στις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις, έχει απευθύνει με ανακοίνωση της, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας, έχοντας προγραμματίσει μαζί με τους αγροτικούς συλλόγους και τις επιτροπές αγώνα και ενημερώσεις αγροτών στις επαρχίες του νομού.

Το….τσάμικο της οργής

Με σκέψεις ακόμη και για αποκλεισμό του Ισθμού οι αγρότες της Πελοποννήσου συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις στις εφορίες των μεγάλων πόλεων.

Δυναμικά στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν οι παραγωγή από την Αρκαδία, τη Μεσσηνία, την Αχαΐα.

Μάλιστα, οι αγρότες της Αχαΐας… παρέλασαν έφιπποι μπροστά από την Γ΄ΔΟΥ της Πάτρας.

Η… ένωση της Κρήτης

Στην μεγαλόνησο οι παραγωγοί όλων των νομών βρίσκονται σε τακτική επαφή για να συντονίσουν τη δράση τους.

Τα… κοπέλια της Κρήτης θεωρούν, άλλωστε, επιτυχημένη την κινητοποίησή τους στην Αθήνα, που θεωρούν πως τρόμαξε, κυρίως, τους τοπικούς βουλευτές.

Κτηνοτρόφοι στις ευρωεκλογές

Την αυτόνομη κάθοδό τους στις ερχόμενες Ευρωεκλογές του Μαΐου ανακοίνωσαν και επίσημα από τον Τύρναβο οι κτηνοτρόφοι. Απόφαση που χαιρετίστηκε θετικά από τους δεκάδες παρευ ρισκόμενους κτηνοτρόφους του Θεσσαλικού χώρου που βρέθηκαν το πρωί στον Τύρναβο συμμετέχοντας σε ευρεία σύσκεψη.

Όπως τονίστηκε από τους εκπρόσωπους τύπου της υποψηφιότητας των κτηνοτρόφων η πρωτοβουλία και η κάθοδός τους στις ευρωεκλογές σκοπό έχει την προάσπιση των συμφερόντων τους και ως μία απάντηση προς το κράτος των Αθηνών ότι : Δεν πάει άλλο, αφού μέχρι σήμερα έχουν γίνει ατελείωτες προσπάθειες από όλες τις κτηνοτροφικές οργανώσεις της χώρας με προτάσεις προς όλους τους αρμόδιους να βελτιωθεί η τραγική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι κτηνοτρόφοι.

Στην ανακοίνωσή τους επίσης οι κτηνοτρόφοι τονίζουν : «Έφτασε η ώρα να παλέψουμε και εμείς οι άνθρωποι της παραγωγής πολιτικά εφόσον δεν έχουμε καμία άλλη επιλογή για το μέλλον μας. Δεν θα αφήσουμε πια να αποφασίζουν άλλοι για τη μοίρα μας και την πορεία μας».


σχετικα αρθρα