Στο μικροσκόπιο του Συμβουλίου της Επικρατείας θα βρεθεί το εφάπαξ του Δημοσίου. Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, το επόμενο διάστημα αναμένεται να εκδικαστούν νέες προσφυγές μετά την απόφαση του ΣτΕ για τους ένστολους. 

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στο ανώτατο δικαστήριο εκτός από τις προσφυγές των πανεπιστημιακών, που ζητούν να μην ισχύσουν περικοπές σε μισθούς κι επιδόματα, εκκρεμούν και προσφυγές για τις περικοπές των εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και των ταμείων που δεν παίρνουν επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα αν γίνουν δεκτές θα προκαλέσουν μεγαλύτερη δημοσιονομική επιβάρυνση από εκείνη που προκάλεσε η απόφαση για τους ένστολους.

Κατά πληροφορίες, ήδη έχει εκδοθεί απόφαση από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο σύμφωνα με την οποία το εφάπαξ αποτελεί προσωπική περιουσία του ασφαλισμένου, έχει δημιουργηθεί από τις δικές του εισφορές και όποια μείωσή του προσκρούει σε βασικές διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης.

Σημαντική είναι επίσης και η εκδίκαση των προσφυγών που έχουν καταθέσει οι πανεπιστημιακοί, οι οποίοι επίσης ζητούν να εξαιρεθούν από τις μειώσεις σε αποδοχές και επιδόματα που τους επέβαλε ο νόμος του 2012 για τα ειδικά μισθολόγια.