Ρεπορτάζ: Αναστασία Γαλάνη, Ντίνα Καραμάνου

Ισχυρή σεισμική δόνηση εκδηλώθηκε στις 15.55  με επίκεντρο την Κεφαλονιά με συνεχείς μετασεισμούς. Οι σεισμογράφοι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών κατέγραψαν δόνηση 5,8 Ρίχτερ 280 χλμ δυτικά της Αθήνας και 6χλμ Βορειοδυτικά της περιοχής Ληξούρι.

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο- Ζημιές σε κτίρια- Στους δρόμους οι κάτοικοι

Οι κάτοικοι βρίσκονται στους δρόμους και στα αυτοκίνητά τους καθότι οι μετασεισμοί είναι ισχυροί, εώ σοβαρές ζημιές έχουν καταγραφεί σε κτίρια. Κατολισθήσεις και ρωγμές υπάρχουν σε όλο το οδικό δίκτυο του νησιού δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στο νησί. Πολλές περιοχές δεν έχουν νερό και ρεύμα. 

Ο κόσμος έχει βγει από τα σπίτια και βρίσκεται ανάστατος στους δρόμους ενώ σημειώνονται συνεχώς ιδιαίτερα αισθητοί μετασεισμοί, με τον μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής να είναι 4,4 Ρίχτερ. 

Ενδεικτικές είναι οι πρώτες εικόνες που από τις ζημιές στον κεντρικό παραλιακό δρόμο του Αργοστολίου που δημοσίευσε το kefalonitikanea.gr. 

Πηγή: kefalonitikanea.gr

Πανικός επικρατεί και στα Αστυνομικά Τμήματα της Κεφαλονιάς, με το Α.Τ. Αργοστολίου να έχει δεχθεί ήδη εκατοντάδες κλήσεις. « Ακόμα δεν έχουμε καθαρή εικόνα γιατί ακόμη είναι πρόσφατο.

Τα τηλέφωνα έχουν... σπάσει» αναφέρει η αστυνομία, ενώ οι πληροφορίες κάνουν λόγο για κατολισθήσεις σε δεκάδες σημεία του νησιού. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί ρωγμές και σοβαρές ζημιές σε σπίτια και δρόμους.

Σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο Σάμης Δημήτρη Φιορσαβάντε, ο δρόμος για το Πυργί είναι πολύ επικίνδυνος καθώς κρέμονται πέτρες. 

Παράλληλα, με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, μεταβαίνει με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Κεφαλονιά, που επλήγη νωρίτερα από ισχυρό σεισμό.

Σοβαρές πάντως καταστροφές υπέστη το Ληξούρι από το σεισμό των 5,8 Ρίχτερ σύμφωνα με κατοίκους της πόλης. Μαντρότοιχοι έπεσαν, σκεπές σπιτιών, σχολείων και ιδρυμάτων κατέρρευσαν

Όπως αναφέρει στο newpost η διαχειρίστρια του kefaloniapress Ελένη Χιόνη: «Δεν υπάρχει σπίτι στο Ληξούρι που να μην έχει πληγεί από το σεισμό. Σε πολλά κατέρρευσαν οι τοίχοι, σε άλλα οι σκεπές, ενώ σχεδόν σε όλα τα σπίτια και τα γραφεία έχουν καταστραφεί ολοσχερώς οικοσκευές και εξοπλισμοί».

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ληξουρίου, το Γυμνάσιο της πόλης αλλά και το Γηροκομείο, του οποίου η σκεπή έχει μερικώς καταρρεύσει. Οι τρόφιμοι μεταφέρθηκαν για λόγους ασφαλείας. Ένας μικρός αριθμός εγκαταστάθηκε σε πτέρυγα του κτιρίου δίπλα στο εκκλησάκι που δεν έχει υποστεί ζημιές, ενώ οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της πόλης το οποίο είναι σε καλή κατάσταση.

«Εχουμε υποστεί μεγάλη καταστροφή. Στο γραφείο μου δεν έχει μείνει τίποτα, από έπιπλα μέχρι υπολογιστές έχουν καταστραφεί το πάντα», λέει στο newpost ο κάτοικος της πόλης Βαγγέλης Λουκέρης.

Θα «βγάλουν» τη νύχτα στις πλατείες

Οι κάτοικοι του Ληξουρίου και του Αργοστολίου είναι έντρομοι και έχουν όλοι βγει από τα κτίρια σε δρόμους και πλατείες. Όπως αναφέρουν, τη νύχτα δεν θα μπουν στα σπίτια τους ενώ ήδη από το μεσημέρι στο νησί επικρατούν δύσκολες καιρικές συνθήκες, με δυνατή βροχή και τσουχτερό κρύο. «Είναι μια δύσκολη μέρα για το νησί και θα είναι μια ακόμη πιο δύσκολη νύχτα», λέει στο newpost ο κύριος Λουκέρης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας Ευθύμη Λέκκα που μίλησε στο newpost.gr πρόκειται για δόνηση μεγέθους πάνω από 5,7 Ρίχτερ.

Ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ κ. Κώστας Παπαζάχος είπε στο newpost.gr πως πρόκειται για έναν πολύ μεγάλο σεισμό που έγινε αισθητός από την Κατερίνη μέχρι την Καλαμάτα, ενώ ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικός ως προς την ακολουθία του φαινομένου καθώς όπως εξήγησε πρόκειται για έναν χώρο με δυναμικότητα που φτανει τα 7,5 Ρίχτερ. Όπως χαρακτηριστικά είπε «σίγουρα θα κάνει πολλούς μετασεισμούς εαν πρόκειται για τον κύριο σεισμό». 

Το Ευρωμεσογειακό σεισμολογικό Ινστιτούτο αν και αρχικά είχε δώσει τον σεισμό ως 5,7 στη συνέχεια τον ανέβασε στα 6 Ρίχτερ. 

«Ξύπνησαν άσχημες μνήμες»

Οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς έχουν τρομοκρατηθεί ενώ όπως λέει στο newpost.gr ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Σπύρος Ματιάτος «ξύπνησαν μνήμες από το 1953». 

Ο κύριος σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα μέχρι και την Αττική.