Σε διαβουλεύσεις για το τι μέλλει γενέσθαι σε επίπεδο κινητοποιήσεων, εάν τελικά ψηφιστούν την Πέμπτη οι διατάξεις που αφορούν τα φορολογικά τους, εξακολουθούν να βρίσκονται οι αγρότες, με μερίδα αυτών να έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους στις κεντρικές πλατείες των περιοχών τους και άλλους να τηρούν στάση αναμονής.

Σήμερα, θα παρατάξουν τα τρακτέρ τους στις κεντρικές πλατείες των χωριών τους οι Αδέσμευτοι Αγροτικοί Σύλλογοι του νομού Σερρών, αντιδρώντας στα νέα φορολογικά μέτρα και σύμφωνα με τον πρόεδρό τους Γιάννη Τουρτούρα, η αρχή θα γίνει από τη πλατεία Μητρουσίου και αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλοι αγροτικοί σύλλογοι του νομού.

Οι αγρότες του νομού πρόκειται να συμμετάσχουν επίσης στο παναγροτικό συλλαλητήριο που θα γίνει στην Θεσσαλονίκη, με αφορμή την "25η Agrotica", το προσεχές Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου.

Παρατεταγμένα σε διάφορες περιοχές της χώρας έχουν τα τρακτέρ τους οι αγρότες που ακολουθούν τη "γραμμή" των Θεσσαλών, αναμένοντας το "πράσινο φως" για το στήσιμο μπλόκων.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγροτοσυνδικαλιστής ΝΔ Πέλλας Κώστας Τσαούσκας, "το πιο πιθανό είναι να πραγματοποιήσουμε κινητοποίηση εν μέσω της Agrotica (30/1-2/2), χωρίς ωστόσο να αποκλείεται να στήσουμε νωρίτερα μπλόκα, εφόσον ψηφιστούν οι διατάξεις για τα φορολογικά μας, χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψιν περαιτέρω ευνοϊκοί όροι".

Στην ίδια τροχιά κινούνται και οι αγρότες σε Έβρο και Ροδόπη.

Από την άλλη πλευρά, οι προσκείμενοι στην "Πρωτοβουλία", παραμένουν με το "βλέμμα" στραμμένο στην Αθήνα, όπου σήμερα, στις 6.30 το απόγευμα, συναντώνται βουλευτές της ΝΔ με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη, προκειμένου να συζητήσουν εκ νέου τα θέματα φορολογίας των αγροτών και με στόχο να εξασφαλίσουν πιο ευνοϊκούς όρους για αυτούς.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών Ημαθίας και μέλος της Πρωτοβουλίας, Κώστας Λιολιόπουλος, "την Τετάρτη, μία ημέρα πριν από την ψήφιση των φορολογικών διατάξεων στη Βουλή, έχουμε αποφασίσει να πραγματοποιήσουμε συμβολικές καταλήψεις στις εφορίες, προκειμένου να δηλώσουμε τις προθέσεις για τη συνέχεια".

Διευκρίνισε δε, ότι εφόσον δεν συμπεριληφθούν κάποιες τουλάχιστον από τις προτάσεις της Πρωτοβουλίας, την Παρασκευή ή το αργότερο το Σάββατο, θα αποφασιστεί το "πλάνο των κινητοποιήσεών τους".

Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες, που πρόσκεινται στην "Πρωτοβουλία", ζητούν την αναβολή εφαρμογής για έναν χρόνο: της διάταξης περί βιβλίων εσόδων- εξόδων και της παραγράφου 3 του άρθρου 29 του νόμου 4172/2013, όπως επίσης και την άμεση έναρξη θεσμικού και συγκροτημένου διαλόγου εθνικού επιπέδου, για τον συνολικό επαναπροσδιορισμό της φορολογίας των αγροτών.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου Αγροτών, Χρήστος Γκόντιας, από τη Δράμα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σημείωσε ότι θα συμμετάσχουν στη σημερινή συνάντηση που θα γίνει στο υπουργείο Οικονομικών και γνωστοποίησε ότι την Πέμπτη το απόγευμα πρόκειται να γίνει μια εκδήλωση αγροτών, με τη συμμετοχή του εφόρου της περιοχής και λογιστών, με θέμα την τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων. Την ίδια ημέρα θα αποφασιστεί το μέλλον τυχόν κινητοποιήσεων.

 "Σε καμία περίπτωση ο αγροτικός κόσμος δεν ζητά να μην φορολογηθεί. Αυτό που διεκδικούμε είναι μια λογική και δίκαιη φορολόγηση. Η αύξηση του ορίου του τζίρου στα 20.000 ευρώ τουλάχιστον , αντί των 10.000 ευρώ, είναι μια καλή αρχή" υπογράμμισε.