Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Ένας τεράστιος βράχος που έχει αποκολληθεί χωρίς όμως να φύγει από τη θέση του απειλεί τον οικισμό Αθέρας.

Οι αλλεπάλληλοι μετασεισμοί αλλά και η κακοκαιρία που επικρατεί - και αναμένεται να ενταθεί με σφοδρές καταιγίδες - επισείουν τον κίνδυνο κατολίσθησης με ανυπολόγιστες συνέπειες για το χωριό.

Όπως δήλωσε στο newpost ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Κεφαλονιάς Σπύρος Ματιάτος, «Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και αποφασίστηκε η εκκένωση του Αθέρα για λόγους ασφαλείας. Οι κάτοικοι ενημερώθηκαν ότι πρέπει να εγκαταλείψουν το χωριό».

'Οπως αναφέρει και σχετική ανακοίνωση του δήμου σύμφωνα με την ανακοίνωση, «αποφασίστηκε η εκκένωση του Νοτιανατολικού τμήματος του οικισμού Αθέρας και της οικίας "Σαμούρη" στο Βορειοδυτικό τμήμα του οικισμού, στο δρόμο προς αιγιαλό Αθέρος λόγω επικείμενης επικίνδυνης κατολίσθησης».

Συνεχίζονται οι έλεγχοι της στατικότητας των κτιρίων

Ούτε ένα κτίριο δεν γλίτωσε από το μένος του Εγκέλαδου στο Ληξούρι. Μπορεί οι ζημιές να μην αφορούν στα δομικά τους χαρακτηριστικά, μπορεί τα σπίτια και οι επιχειρήσεις να παραμένουν στέρεες, όμως όλα έχουν υποστεί μικρές ή μεγαλύτερες φθορές.

Σοβαρότατο πλήγμα έχει υποστεί και το οδικό δίκτυο, ενώ η κρατική μηχανή βρίσκεται επί ποδός από το βράδυ της Κυριακής για να επιλύσει τα προβλήματα.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Σπύρο Ματιάτο, έχουν ανοίξει κάποια σημεία του οδικού δικτύου στο οποίο σημειώθηκα κατολισθήσεις από το σεισμό της Κυριακής, όμως οι εργασίες των συνεργείων θα συνεχιστούν μέχρι τη νύχτα – ίσως και ως την Τρίτη.

Την ίδια ώρα, οι μηχανικοί «χτενίζουν» το νησί, ξεκινώντας από την περιοχή του Ληξουρίου και από σχολεία και δημόσια κτίρια.

Στο Αργοστόλι έχει βρεθεί από το πρωί το πλοίο Superfast 11 για να φιλοξενήσει ανθρώπους που δεν μπορούν να μπουν στα σπίτια τους. Μέχρι στιγμής έχουν εγκατασταθεί λιγότερα από 100 άτομα, ίσως επειδή βρίσκεται μακριά από τις πληγείσες περιοχές – το πλοίο δεν μπορεί να αγκυροβολήσει στο Ληξούρι καθώς το λιμάνι του είναι μικρό. Αν χρειαστεί ο δήμος θα ναυλώσει πούλμαν για τη μεταφορά των κατοίκων, ενώ προς το παρόν δεν θεωρείται απαραίτητη η έλευση του δεύτερου πλοίου.

Την ίδια ώρα οι κάτοικοι είναι αντιμέτωποι με την καταστροφή και τις κακές καιρικές συνθήκες.